Parallel skiën ziet er altijd zo mooi uit. Lukt het jou al steeds vaker om je benen bij elkaar te krijgen tijdens het skiën, maar beland je toch af en toe nog even in de welbekende pizzapunt of til je steeds je been op in de bocht? In dit artikel met bijbehorende video gaan we je helpen mooiere parallel bochten te skiën met behulp van de tips van skileraar Freek.
Het begint allemaal met een goede basis skihouding
Technisch goed skiën begint bij de juiste houding. Met een goede basis- en alpinehouding kun je beide ski’s optimaal controleren en uiteindelijk goed parallel skiën. De ideale basispositie voor het skiën begint bij je voeten, die ongeveer op heupbreedte staan met ruimte voor een vuist tussen je ski's. Buig lichtjes je enkels, knieën en heupen en sta in een actieve houding. Rol je enkels en knieën in de richting van de berg, maar houd je heupen recht boven het steunoppervlak. Plaats je handen naar voren, iets breder dan je schouders, en richt je bovenlichaam naar het dal. Span de schuine buikspieren aan en zorg dat je zwaartepunt boven je dalski blijft. Zo kom je in de ideale positie voor het starten van parallelle bochten.
Oefening 1: kanten en glijden
Neem de basishouding aan en steek van de ene kant naar de andere kant van de piste over. Experimenteer tijdens het oversteken met het in- en uitrollen van je knieën en enkels richting de berg. Je zult merken dat de ski op een bepaald punt grip krijgt (dus op z'n kant staat) en je meeneemt door de sneeuw. Als je je knieën juist meer van de berg afduwt, zul je meer schuin naar beneden glijden en wat meters verliezen. Probeer deze techniek uit en voel het verschil. Als deze basis skipositie soepel aanvoelt, ben je klaar voor de volgende stap.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en win!
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op wintersportgebied, insider tips, de leukste bestemmingen en nog veel meer? Schrijf je nu in en maak kans op twee vouchers voor SnowWorld!
Hoog-laag beweging én naar voren
Na het skiën van de bocht streven we ernaar ons zwaartepunt geleidelijk te verlagen. Zodra we niet verder kunnen buigen en de maximale positie bereiken, is het tijd om de nieuwe bocht in te zetten. Vanuit deze verlaagde positie strekken we actief onze knieën en enkels, waardoor we naar voren en omhoog bewegen. Deze beweging resulteert in het vlak stellen van de ski's, met name aan de voorkant. Je zult merken dat je ski's automatisch richting het dal draaien, waardoor je vanuit deze positie opnieuw kunt beginnen met je basis skihouding en de bocht kunt gaan maken. Het vloeiende samenspel van deze bewegingen optimaliseert je bochtentechniek en maakt het skiën nog dynamischer.
Oefening 2: hoog-voorwaartse beweging
Kies een skimaatje uit en oefen samen de hoog-voorwaartse beweging. Zo ga je te werk: sta schuin tegenover elkaar. Degene aan de bergzijde neemt de basis skipositie aan en zit laag bij de grond. Je maatje strekt zijn armen uit en bereidt zich voor om jou op te vangen. Jij beweegt vervolgens met je schouders in de richting van de handen van je maatje, waarbij je de hoog-voorwaartse beweging maakt. Let op: de beweging gaat schuin naar voren, niet recht, maar in de richting van de nieuwe bocht. Wanneer je deze twee oefeningen samenvoegt, creëer je uiteindelijk een prachtige parallelle bocht.
Bonustip: ontlast je bergski in plaats van de focus op de dalski te hebben
Leg niet te veel nadruk op het uitoefenen van druk op je dalski; denk er eerder over na om het gewicht van je bergski te verminderen. Vergelijk het met autorijden, waarbij je de koppeling intrapt en het gaspedaal langzaam laat opkomen. Op deze manier breng je je gewicht sowieso op je dalski. Wellicht is dit makkelijker voor je! Veel succes met oefenen!
Neem les en bekijk meer skitechniekvideo's
Wil je de skitechniek echt goed onder de knie krijgen, dan kan het nooit kwaad weer eens een skiles te boeken. Er valt nog zoveel te leren! Wil je meer skitechniekvideo's zien? Bekijk dan de playlist op ons YouTube-kanaal. Daar vind je meer video's, ook wat oudere van skileraar Jasper. En er verschijnen ook regelmatig nieuwe video's, dus vergeet je niet te abonneren op ons kanaal. Via de button hieronder blijf je op onze website en kun je de video's in de blogs zien.