Skip to navigation Skip to main content
Skiën

Iedereen die kan fietsen, stuurt wel eens een lekkere schuine bocht, hangend naar binnen met de trappers vlak over de grond. Met skiën gaan we meestal met onze heup flink in de bocht hangen en daar gaat ook gelijk het meeste mis in de techniek. Heb je je ooit weleens afgevraagd waarom een dalski geen grip heeft? Waarom je vaak op je bergski een bocht eindigt of de ene bocht minder gaat dan de andere? Grote kans dat het in de basis al fout is gegaan. Maar ook zonder merkbare ‘klachten’ is het leuk om over het volgende na te denken.

De basis

De basis is natuurlijk de ploegbocht. Je kent het wel: de beginner die met zijn of haar ski's in een V-vorm een bocht stuurt. De bedoeling is dan om met het ‘naar buiten hangen’ van het bovenlichaam (richting het dal dus) het gewicht op de dalski te verplaatsen en daardoor de dalski de bocht te laten sturen. Ik zeg bewust ‘het gewicht verplaatsen’ en dat is niet ‘op je dalski duwen’ dames en heren! Door met je bovenlichaam opzij te gaan hangen (naar links als je een bocht naar rechts wilt maken en andersom), krijg je een bocht cadeau. Dit gaat echt vanzelf. Kinderen raken bijvoorbeeld hun dalski aan met de ene hand en zwaaien in de lucht met de andere hand.

Geen stuurdruk meer

Nu gaan we deze gedachte eens doortrekken naar het parallel skiën. Als je eenmaal parallel skiet, draai je gewoon even de ski's wanneer je dat wilt. Echter, in de praktijk zie ik vaak dat skiërs actief de heupen in de bocht duwen, naar binnen gaan hangen en de ski's met de achterkanten de bocht om laten zakken. Vervolgens komen ze met de heup meegedraaid naar buiten de bocht uit. Wat gebeurt er dan precies? In het begin van de bocht duw je je heup naar de binnenbocht, hierdoor kom je op je bergski te staan en heb je geen stuurdruk op je nieuwe dalski. Je kunt alleen nog maar je heup meedraaien om de ski's een bocht te laten maken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en win!

Werken Sneeuw

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op wintersportgebied, insider tips, de leukste bestemmingen en nog veel meer? Schrijf je nu in en maak kans op twee vouchers voor SnowWorld!

Schrijf je in voor de Snowplaza nieuwsbrief

Bovenlichaam naar buiten

De oplossing? Heel simpel. Zodra je omhoog komt voor je nieuwe bocht, ga je bewust alvast met je bovenlichaam naar de buitenbocht ‘hangen’ en misschien zelfs kijken. Dat is dus iets anders dan je heup in de bocht duwen. Probeer echt je bovenlichaam naar buiten (dalgericht) te bewegen. Op dat moment krijg je stuurdruk en beginnen je ski’s aan de bocht. Belangrijk is om nu in die nieuw opgebouwde heupknik te blijven, en in deze houding naar binnen te vallen om de bocht verder af te maken. Dit zal overigens vaak onbewust lukken. Het is soms net fietsen!

Correcte alpine basishouding

Hoe kun je controleren of je het ongeveer goed doet? Als je je gewicht voornamelijk op je dalski hebt, moet het verlengde van je dalbeen wijzen naar je binnenbocht schouder. Volg je het nog? Op dat moment is een groot deel van je lichaam namelijk ‘naar buiten’ bewogen om zo een juiste belasting te creëren. Uiteindelijk komt in elke fase van je skicarrière het opbouwen van de juiste houding wel terug en is het raadzaam dit af en toe te laten toetsen tijdens een les of training. In verschillende landen krijg je het allemaal anders te horen, maar dit is mijn eigen hulpmiddel voor het opbouwen van een correcte alpine basishouding. Ik hoop dat je er wat mee kunt!

Pepijn van Schijndel is Bondscoach Snowboard Alpine TO bij de NSkiV, verzorgt zelfstandig trainingen en coaching onder de naam Snowpepper. Hij heeft heel veel jaar ervaring in snowboarden en skiën, World Cup en Europa Cup en is leraar en snowboardprof.

138 - Winter - Pepijn

Over Pepijn

Pepijn van Schijndel is Bondscoach Snowboard Alpine TO bij de NSkiV, verzorgt zelfstandig trainingen en coaching onder de naam Snowpepper. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in snowboarden en skiën, worldcup en Europacup en is leraar en snowboardprof.