Skip to navigation Skip to main content
Wurmbergseilbahn Winter C Harzer Tourismusverband D. Kuehne
© Harzer Tourismusverband, D. Kuehne

De skigebieden in de Duitse Harz zijn nog redelijk onbekend bij de grote massa. Vanaf Utrecht is het net iets minder dan 500 km rijden, ideaal voor een wintersport dicht bij huis. De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. De natuur is prachtig, het is er niet zo druk en betaalbaar. In de wintermaanden kun je in de Harz skiën in diverse skigebieden. Die zijn niet groot en daarmee perfect voor families of een weekendje weg naar de sneeuw. In dit blog een overzicht met skigebieden voor een wintersport in de Harz.

Wintersport in de Harz

De Harz ligt centraal in Duitsland, verspreid over de twee deelstaten Nedersaksen en Saksen-Anhalt. Het is het meest noordelijke middelgebergte van het land, met als hoogste berg de 1142 meter hoge Brocken en een totale omvang van 2226 km². Een klein deel daarvan, zo'n 10%, is onderdeel van Nationaal Park Harz. De natuur is hier wonderschoon, zeker bedekt met een laagje sneeuw. Voor een wintersport in de Harz kun je terecht in diverse skigebieden. Daarnaast zijn er tal van andere winterse activiteiten mogelijk zoals winterwandelen en sneeuwschoenwandelen. Kortom, een veelzijdige wintersportregio!

Wintersport in de Harz prachtige natuur
© Harzer Tourismusverband, D. Kuehne

Skigebieden in de Harz

In de Harz liggen twaalf skigebieden, samen goed voor net iets meer dan 35 km aan pistes. De skigebieden zijn niet groot, maar bieden wel voldoende wintersportplezier. Vooral families en rustzoekers voelen zich hier thuis. Het piste-aanbod is over het algemeen niet ingewikkeld, al zijn er ook een aantal leuke rode en zwarte afdalingen te skiën. Kilometervreters zijn snel uitgekeken in de Harz, zij kunnen beter koersen naar de grootste skigebieden van Zuid-Duitsland of de grootste skigebieden van de Alpen. Nadeel aan een wintersport in de Harz is dat de sneeuwcondities nog weleens wisselend kunnen zijn. Het is aan te raden om voor je boekt te kijken hoe de actuele situatie is. Hieronder volgt een overzicht met alle skigebieden in de Harz.

Wintersport naar skigebieden in de Harz
© Erlebnisbocksberg Hahnenklee
  1. Wurmberg - Braunlage: 12,5 km aan pistes
  2. Hahnenklee (Bocksberg): 4,1 km aan pistes
  3. Sonnenberg - St. Andreasberg: 3,6 km aan pistes
  4. Ski-Alpinum Schulenberg: 3,6 km aan pistes
  5. Bad Sachsa (Ravensberg) 4 km aan pistes
  6. St. Andreasberg - Matthias-Schmidt-Berg: 3,2 km aan pistes
  7. Torfhaus: 1 km aan pistes
  8. Braunlage (Rathaus & Hasselkopf): 1 km aan pistes
  9. Auf der Rose - Altenau: 1 km aan pistes
  10. Werningerode (Zwölfmorgental): 0,4 km aan pistes
  11. Bad Lautersberg (Skihang Heibek): 0,3 km aan pistes
  12. Mülwiese - Lerbach: 0,4 km aan pistes

Skigebieden in de Harz uitgelicht

De skigebieden in de Harz zijn allemaal klein van stuk en tellen niet meer dan 13 km aan pistes. Hieronder de vier 'grootste' skigebieden in de Harz uitgelicht.

Wurmberg

Met 12,5 km aan pistes is skigebied Wurmberg bij Braunlage het grootste skigebied in de Harz. De pistes liggen tussen 565 en 971 meter hoogte, op de flanken van de gelijknamige berg. Het piste-aanbod is gevarieerd, een groot deel van de afdalingen kan kunstmatig worden besneeuwd en ook zijn er meerdere leuke berghutten. Je hebt vanaf het hoogste punt uitzicht op de Brocken.

St. Andreasberg

Vanuit luchtkuuroord St. Andreasberg kun je twee skigebieden verkennen. De eerste is Matthias-Schmidt-Berg en de tweede is Sonnenberg. Beide beschikken over net iets meer dan 3 km aan pistes, gelegen in een indrukwekkend landschap. De pistes van Matthias-Schmidt-Berg liggen tussen 535 en 660 meter hoogte, die van Sonnenberg tussen 760 en 856 meter hoogte.

Bocksberg

De Bocksberg bij Hahnenklee is met net iets meer dan 4 km aan pistes het op een na grootste skigebied van de Harz. De afdalingen reiken tot 727 meter hoogte en zijn zowel blauw als rood van kleur. Vanaf deze hoogte start ook een leuke natuurlijke rodelbaan en ook liggen er mooie, glooiende loipes in de buurt. Hahnenklee ligt aan het meer, op 560 meter hoogte.

Ravensberg

Een ander klein, maar fijn skigebied in de Harz is Ravensberg, ook wel bekend als Ski-zentrum Bad Sachsa. De 4 pistekilometers liggen op de 660 meter hoge Ravensberg en er zijn in totaal negen afdalingen te skiën. Vooral families met kinderen voelen zich thuis op de Ravensberg. Bij helder weer zijn de uitzichten prachtig en kun je onder andere de Brocken zien liggen.

Wintersport met kinderen in de Harz

Op wintersport met kinderen? De Harz is een hele fijne bestemming voor families. Het is bovendien niet al te ver rijden, wat ook ideaal is met kids. De skigebieden zijn kleinschalig en lekker overzichtelijk en ook het prijsniveau is nog relatief laag in vergelijking met skigebieden in de Alpen. Kinderen kunnen lessen volgen bij de plaatselijke skischolen en onder andere op de Wurmberg ligt een mooie oefenweide voor beginners. Echt moeilijk wordt het niet snel in de skigebieden en omdat het niet zo druk is, kunnen families in alle rust hun bochtjes draaien. Naast skiën zijn er ook leuke winterse activiteiten als rodelen, snowtuben en schaatsen mogelijk in de Harz.

Winterwandelen en langlaufen

Naast skiën en snowboarden biedt de Harz ook tal van mooie winterwandelingen. Van routes met hoogteverschil tot eenvoudige, gezinsvriendelijke wandelroutes. De meeste wandelpaden worden 's winters geprepareerd en allemaal zijn ze duidelijk aangegeven. Bekijk hier een kaart met routes. Verder biedt de regio ook tal van langlaufloipes. Het netwerk is honderden kilometers groot en er zijn loipes voor ieder niveau, in zowel de klassieke als skating stijl. Veel loipes zijn verbonden en voeren door een bosrijke omgeving. Een aantal is verlicht, zodat je ook 's avonds kunt langlaufen. Bekijk hier een kaart met loipes.

Langlaufen in de Harz
© Harzer Tourismusverband, D. Kuehne

Reizen naar de Harz

De Harz ligt op zo'n 500 km rijden vanaf Utrecht. Afhankelijk van het verkeer, ben je zo'n 5,5 à 6,5 uur onderweg. Houd er rekening mee dat winterbanden verplicht zijn in Duitsland bij winterse omstandigheden en dat deze aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Bij hevige sneeuwval kan het in de berggebieden in de Harz zijn dat je sneeuwkettingen nodig hebt, neem dus altijd een setje mee. Liever met de trein? Bekijk dan de mogelijkheden op NS International. Vliegen kan, maar is niet aan te raden. De dichtstbijzijnde luchthaven is Hannover. 

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.