Skip to navigation Skip to main content

Lengte skistokken: hoe lang moet een skistok zijn?

Skistok

Hoe lang moeten skistokken nu eigenlijk zijn? Er zijn een aantal simpele manieren om de juiste lengte van skistokken te kunnen bepalen. De meest eenvoudige is de skistok omdraaien en de stok net onder de teller (de plastic onderkant) vasthouden. Wanneer je arm een hoek maakt van 90 graden, heeft de stok voor jou de juiste lengte. Om technisch goed en vooral ook lekker te skiën, is de juiste lengte van de skistokken erg belangrijk.

Juiste lengte van skistokken meten

Er zijn een aantal manieren om de lengte van je skistokken te meten. Belangrijk is dat je arm een hoek maakt van 90 graden wanneer je de juiste maat wilt opmeten. Dit meten kun je op een aantal manieren doen:

  1. Houd je arm langs lichaam en buig elleboog in een hoek van 90 graden. Meet de afstand van de onderkant van je hand tot aan de vloer. Tel hier vervolgens 5 centimeter bij op en je hebt de lengte van jouw skistokken.
  2. Zet een skistok op z’n kop en houd ‘m net onder de teller vast (dat - vaak - plastic rondje onderaan je skistok). Wanneer je arm een hoek van ongeveer 90 graden maakt, zijn dit de juiste maat skistokken voor jou.
  3. Via een maattabel kun je ook de juiste lengte van een skistok bepalen. Meerdere skimerken hebben hun eigen maattabel vastgesteld. Onderstaande tabel is afkomstig van Leki, één van de bekendste skistokfabrikanten.

Lichaamslengte in cm

Lengte skistok in cm

kleiner dan 110 80
104 - 112 85
114 - 122 90
125 - 132 95
139 - 149 100
146 - 156 105
153 - 164 110
159 - 171 115
167 - 179 120
173 - 186 125
180 - 194 130
187 - 200 135
194 - 208 140

Te korte of te lange skistokken is slecht voor je skitechniek

Veel mensen maken de fout door te lange skistokken te kopen. Lange stokken zijn met name handig wanneer je op vlakke stukken moet ‘prikken’, maar tijdens het skiën zelf is een lange stok eigenlijk alleen maar lastig. Een te lange stok maakt dat je onvoldoende buigt in je enkels, knieën en heupen, wat weer gevolgen heeft voor je houding en controle tijdens het skiën. Te korte skistokken zorgen ervoor dat je juist dieper moet buigen, wat ook een negatieve uitwerking kan hebben op je techniek. Een verkeerde lengte van je skistok beperkt je skitechniek.

Juiste lengte skistokken voor skiën

Materiaal skistokken: carbon of aluminium

De meeste skistokken zijn gemaakt van aluminium of carbon, waarbij de laatste versie een stuk duurder is. Het voordeel van een aluminium skistok is dat deze betaalbaar is, maar een nadeel is dat hij vrij snel kan verbuigen wanneer je bijvoorbeeld valt of de stok per ongeluk in de skilift klem komt te zitten. Probeer een aluminium stok niet even recht te buigen wanneer deze krom is, want dan is de kans groot dat 'ie breekt. Carbon is een stuk lichter, flexibel en verbuigt nooit. Echter, deze skistok kun je wel breken bij verkeerd gebruik. Een carbon stok kan, wanneer je er veel kracht op geeft, wat meeveren wat niet iedereen prettig vindt. Daarnaast bestaan er stokken van composiet, bamboe, hout en titanium.

Skistokken vasthouden in de lift
© Spalder Media Group

Functie van de skistok: evenwicht, ritme en coördinatie

Misschien denk je er niet eens echt over na, maar skistokken hebben meerdere functies. Ze zorgen voor meer evenwicht tijdens het skiën, helpen je bij het houden van je ritme en zorgen voor coördinatie. De skistok helpt je in je balans op het moment dat je het minst stabiel op je ski’s staat, dan maak je namelijk de zogenaamde stokinzet.

Juiste lengte skistokken
© Spalder Media Group

Tips voor het kopen van skistokken

  • Neem je skihandschoenen mee, zodat het handvat van de stok voelt zoals deze dat ook zal doen tijdens het skiën. Handvaten zijn van verschillend materiaal gemaakt, van hard plastic tot rubber en kurk. Dit is vaak een persoonlijke voorkeur.
  • Ga je ook buiten de piste skiën, kies dan voor een stok met een grotere teller, zodat deze niet te gemakkelijk wegzakt in de sneeuw. Blijf je op de piste, dan is een kleine teller fijner.
  • Polsbandjes kunnen ervoor zorgen – wanneer je ze niet juist gebruikt - dat je bij een val een zogenaamde ‘skiduim’ oploopt. Je kunt kiezen voor het systeem van bijvoorbeeld Leki, waarbij het bandje losschiet wanneer je valt.
  • Een telescoopstok lijkt handig, omdat deze in lengte verstelbaar is. Echter zijn deze gemaakt voor onder andere toerskiën en daarom duidelijk minder prettig op de piste.
  • Laat je niet gek maken door de prijs. Skischoenen en ski’s zijn veel belangrijker dan je skistokken. Het mag dus best het ‘sluitstuk’ zijn van je wintersportbudget ;-)
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.