De afgelopen dagen is er ontzettend veel neerslag gevallen in Oostenrijk. Volgens de Oostenrijkse weerdienst GeoSphere Austria (ZAMG) is er in sommige regio’s twee tot vier keer zoveel regen gevallen als gemiddeld in de hele maand september. Vandaag en morgen staat er wederom een flinke bak met neerslag op de planning, maar daarna lijkt de rust langzaam terug te keren. In dit weerbericht praat ik je bij over de sneeuwdump in Oostenrijk en hoe het in de andere berggebieden is.
Tot wel 350 millimeter water in Oostenrijk
Oostenrijk heeft er een aantal extreme dagen opzitten en het is nog niet voorbij met het onstuimige bergweer. Met name in het oosten van het land en langs de noordkant van de Alpenhoofdkam is enorm veel neerslag gevallen. Regen in veel dalen en dorpen, vanaf 500-1000 meter viel er sneeuw. Van donderdag- tot en met zondagochtend is er zo’n 300 tot 350 millimeter water gevallen bij de weerstations St. Pölten, Lilienfeld, Lunz am See en Reichenau an der Rax in Niederösterreich van GeoSphere Austria. Hierbij komt 1 millimeter overeen met 1 liter water per vierkante meter. Gisteren riep men dit gebied officieel uit tot rampgebied. Vanwege de vele overstromingen zijn meerdere bewoners geëvacueerd.
Sneeuwgrens weer iets omhoog
Vandaag valt er in een groot deel van Oostenrijk neerslag, met wederom de meeste hoeveelheden in de oostelijke helft van het land. Het zicht is daarbij slecht en het risico op modderstromen, overstromingen en lawines blijft toenemen. De temperaturen worden milder, waardoor de sneeuwgrens tussen 1400 en 2200 meter hoogte komt te liggen. De wind waait nog steeds krachtig uit noordelijke richting, maar het is minder stormachtig dan de afgelopen dagen. In de loop van de dag neemt de wind langzaam af en op 2000 meter hoogte is het tussen -2 °C en +4 °C. Ook vandaag kan er nog een flinke laag sneeuw vallen. Zo’n 50 cm op de Kitzsteinhorn, 30 cm op de Dachstein Gletscher en bijna 20 cm in Snow Space Salzburg.
Rustiger bergweer vanaf woensdag in Oostenrijk
Volgens de huidige voorspellingen zal de aanhoudende, extreme regenval op dinsdag ten einde komen. Overdag zullen de hoogste toppen nog steeds gehuld zijn in wolken, maar de intensiteit van de neerslag neemt langzaam af. Vanaf 2000 meter hoogte kan er nog een vlok sneeuw vallen en daaronder zo nu en dan een bui. De temperatuur loopt ’s middags weer iets op en komt tussen 5 °C en 9 °C te liggen op 2000 meter hoogte. Vanwege de smeltende sneeuw en het hoge watergehalte in het sneeuwdek is het van groot belang de lokale lawineberichten in de gaten te houden. Op veel plaatsen geldt een hoog lawinegevaar. Op woensdag en donderdag valt er hier en daar nog een kleine bui, maar daarbij gaat ook de zon af en toe weer schijnen.
Ook wat sneeuw in Zwitserland en Frankrijk
In Zwitserland is de afgelopen dagen veel minder neerslag gevallen in vergelijking met Oostenrijk. Bovendien heeft de zon op veel plaatsen nog goed geschenen. In het westen van het land is het vandaag en morgen overwegend zonnig, met temperaturen tussen 15 °C en 20 °C vanaf de middag. Langs de zuidelijke kant van de Alpenhoofdkam kan het met 22 °C zelfs nog iets warmer worden. Verder naar het noordwesten valt gedurende de dag zo’n 5 tot 20 cm sneeuw, bij een sneeuwgrens tussen 1700 en 2200 meter hoogte. Morgen kan er ook in het Engadin een vlok sneeuw vallen.
Vandaag is het nog overwegend zonnig in de Franse Alpen, maar vanaf morgen kan hier aan de noordkant van de Alpenhoofdkam (in de Savoie, Haute-Savoie en Isère) ook een vlok sneeuw vallen. De sneeuwgrens ligt flink hoger, tussen 2600 en 2800 meter hoogte. Omdat het lagedrukgebied dat boven Noord-Italië hing afneemt, is het daar de komende dagen op veel plaatsen bewolkt met hier en daar ook wat neerslag en onweersbuien.
Webcams 16 september
Wintersport 2024/2025 boeken
Je wintersport in skiseizoen 2024/2025 nog niet geboekt? Dit is hét moment om dat te doen. Reisorganisaties stunten met aantrekkelijke vroegboekkortingen en goede deals voor komende winter.