Het is zomer en dus kun je nu beter niet op winterbanden rijden. Hoe vanzelfsprekend dat misschien ook klinkt, lang niet iedereen doet dat. Diverse onderzoeken wijzen uit dat er nog genoeg automobilisten zijn die ook in de warmste maanden van het jaar op winterbanden rondrijden. Dat is niet verstandig om verschillende redenen. Zo is de remweg een stuk langer en slijt de band sneller. In dit artikel lees je meer over het verschil tussen winter- en zomerbanden en waarom je in de zomer beter niet op winterbanden kunt rijden.
Verschil tussen winter- en zomerbanden
De naam verraadt het eigenlijk al: winterbanden zijn voor rijden in de winter, zomerbanden voor rijden in de zomer en all season banden zijn geschikt voor alle seizoenen. Maar waarom eigenlijk? Een band is toch een band, denk je misschien? Fout! De samenstelling van het rubber (compound genoemd) en het profiel zijn heel anders. Rubber heeft namelijk de eigenschap hard te worden bij lage temperaturen, daarom is de rubbersamenstelling van winterbanden aangepast en een stuk zachter gemaakt. In combinatie met een extra diep profiel zorgt dat voor meer grip op het wegdek tijdens winterse omstandigheden. Dit betekent meer veiligheid én comfort. Winterbanden presteren het best bij temperaturen onder de 7 °C, bij alles daarboven kun je beter op zomerbanden rijden. Boven deze temperaturen veranderen de eigenschappen van de winterband al snel negatief. De remweg neemt toe en de banden slijten extra snel.
Rijden op winterbanden in de zomer
De Nederlandse brancheorganisatie BOVAG doet al jaren onderzoek naar hoeveel mensen er nog op winterbanden rijden in de zomer. In de zomer van 2023 lag dit percentage op 7,8%. Dat klinkt misschien weinig, maar bij een wagenpark van ruim 9 miljoen personenauto’s, zijn dat bijna 500.000 voertuigen. Met 's zomerse temperaturen kan dat resulteren in veel onveilige situaties. Waarom je beter niet op winterbanden kunt rijden in de zomer?
1. Langere remweg
De eigenschappen van winterbanden veranderen negatief als de temperatuur boven de 7 °C komt. Het profiel en de rubbersamenstelling zijn namelijk speciaal ontworpen voor gebruik bij lage temperaturen en winterse omstandigheden. Allereerst heeft dat een negatief effect op de remweg. De remweg is het moment waarop de rem wordt ingetrapt tot wanneer de auto volledig stilstaat. Om je een idee te geven: een auto op zomerbanden staat bij een temperatuur van 15 °C en op een droog wegdek binnen 12 meter stil. Rijdt diezelfde auto op winterbanden en onder dezelfde omstandigheden, dan is de remweg wel 14 of 15 meter lang. Bij een temperatuur van rond de 35 °C zijn de remprestaties van winterbanden zelfs 30% slechter ten opzichte van zomerbanden. All season banden presteren 's zomers beter dan winterbanden, maar niet beter dan zomerbanden. Hetzelfde geldt voor all season banden in de winter in vergelijking met zomerbanden, hier presteren winterbanden nog beter.
2. Slechtere wegligging
Ook qua wegligging merk je verschillen tussen zomerbanden, winterbanden en all season banden. Zomerbanden hebben in de zomer simpelweg de beste wegligging, aangezien de kenmerken van dit type band zijn afgesteld op zomerse omstandigheden. De verschillen zijn kleiner dan bij de remweg, maar wel aanwezig. Op winterbanden of all season banden rijden in de zomer, betekent snelheid en volgafstand aanpassen.
3. Meer slijtage
Een ander nadeel van rijden met winterbanden in de zomer is dat de band dankzij de hoge temperaturen veel sneller slijt. En dat dikke profiel is juist wat je in de winter nodig hebt! Sterker nog, in veel landen geldt een verplichting van een minimale profieldiepte bij winterbanden!
4. Rijcomfort neemt af
Punt 1 + 2 + 3 resulteren samen in punt 4. Voor optimale veiligheid en een optimale wegligging kun je dus het best op zomerbanden rijden in de zomer.
Is rijden op winterbanden in de zomer verboden?
Rijden op winterbanden in de zomer is in Nederland niet verboden, hetzelfde geldt voor rijden op zomerbanden in de winter. Het wordt wel aangeraden om je banden twee keer per jaar te wisselen en verstandig is om dat ook echt te doen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hebben winterbanden 's zomers een langere remweg, slechtere wegligging en slijten ze sneller. Bovendien neemt het rijcomfort af. In de Alpenlanden liggen de regels anders. In Italië mag je bijvoorbeeld niet op winterbanden met een lagere maximumsnelheid dan de auto kan rijden in de zomer en ook Zwitserland heeft een dergelijke regel. In Oostenrijk staat daarover niks wettelijks beschreven, maar het kan wel zwaar meewegen als je een ongeluk veroorzaakt.
Wat is de beste tijd voor een bandenwissel?
Winterbanden presteren het best bij temperaturen onder de 7 °C. Die bereik je in Nederland doorgaans tussen de maanden november en maart, in de Alpen vaak ook nog in april. Ga je in maart niet meer naar de Alpen? Dan kun je gerust je winterbanden wisselen voor zomerbanden. Ga je aan het einde van het seizoen nog wel een paar dagen? Wacht er dan nog even mee.