Skip to navigation Skip to main content

Er zijn van die bestemmingen die je niet snel vergeet wanneer je er één keer geweest bent. Het Zwitserse Laax is zo’n bestemming. Ruim 10 jaar geleden was ik er voor het eerst en was ik al onder de indruk van het skigebied, de accommodaties, de (berg)restaurants en de relaxte vibe die overal hing. Dit jaar ‘mocht’ ik weer naar Laax (joehoe!), en ik vond het wederom geweldig. Hip, modern en urban lifestyle in de Alpen, dat is Laax. Nog steeds!

Hoe kom je in Laax

Laax ligt op zo’n 843 km vanaf Antwerpen en met de auto is de snelste route dan via Duitsland en Frankrijk naar Bazel in Zwitserland. Ga je liever met de trein, dan kun je met de ICE gemakkelijk rechtstreeks naar Bazel rijden en vanaf daar verder naar Zürich en Chur. Vanaf Chur ga je het laatste stuk met de bus naar Laax in ruim een half uur. Wij kiezen voor de (hybride) auto en rijden zonder oponthoud op zondag naar Laax. Eenmaal aangekomen zetten we de auto in de garage en deze zien we de rest van de week niet meer. We kunnen te voet naar de skilift en voor andere activiteiten pakken we de bus, die zeer regelmatig en stipt rijdt zoals een Zwitsers uurwerk.

70% van de pistes boven de 2000 meter

Het skigebied van Laax heeft behoorlijk indrukwekkende cijfers. In totaal is er 214 km aan pistes, zijn er 28 liften, 5 snowparks en ruim 30 pisterestaurants en berghutten. Het overgrote deel van de afdalingen is rood en blauw en veelal heerlijk breed. Wat ook opvalt, is dat veel pistes in de zon liggen, wat natuurlijk altijd fijn is: lekker skiën met de zon op je snuit. Over de sneeuwcondities hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken. Het skigebied van Laax reikt tot een hoogte van 3018 meter en 70% van de pistes ligt boven de 2000 meter. In de week dat wij er zijn, is het erg mild (noem het gerust ‘warm’) in de Alpen, maar zeker de hooggelegen pistes lagen er tot ver na het middaguur top bij. Er zijn flinke lange afdalingen, dus je kunt lekker gas geven en flink wat kilometers maken op een skidag.

Tips voor pistes die niet wilt missen in Laax

Het skigebied van Laax kent een aantal pareltjes van afdalingen die je absoluut wilt doen wanneer je hier op wintersport bent:

  • Rode 33 (Vorabgletscher): deze brede afdaling begint wat steiler, ideaal voor soepele korte bochten en loopt vervolgens vlakker uit, waardoor je er geweldig kunt carven. Het is dat je met een sleeplift omhoog moet, anders hadden we hem vaker dan drie keer achter elkaar gedaan.
  • Zwarte 35: wanneer je klaar bent met de rode 33, ga dan rechtsaf richting de zwarte 35. Het eerste stuk is wat steiler, maar zeker niet diepzwart. Het is hier rustig en de sneeuw vaak top door de (hoge) ligging. Ook het uitzicht vanaf deze piste is prachtig!
  • Rode 40: deze piste loopt beschut achterlangs en ligt niet altijd vol in de zon, waardoor de sneeuw fijn is. Bovendien is ie lekker afwisselend, een aanrader!
  • Rode 10: zonder twijfel de piste met het mooiste uitzicht van het skigebied, want je kijkt hier zo uit op het UNESCO Werelderfgoed gebied Tectonic Arena Sardona: indrukwekkend!
  • Blauwe 23: breed, lang en lekker, daarom wil je deze piste ook zeker doen!

Hip publiek, maar ook families

Dat Laax een hip publiek trekt, is direct duidelijk en past ook helemaal bij de relaxte, urban vibe die hier overal hangt. Zowel in het dorp als op de berg: de muziek, de looks van de accommodaties en restaurants: alles is modern en trendy, maar ook erg gezellig! Die geheel eigen sfeer is uniek voor Laax en zit volgens mij in het DNA van de mensen hier. En qua leeftijd zie je hier van alles: van kleine snowboarders die nauwelijks kunnen lopen, maar wel kunnen boarden tot trendy yuppen, families met kinderen en ook genoeg mensen die de 50 (allang) gepasseerd zijn. Kortom, in deze sfeer past iedereen!

Stijlvolle, moderne accommodaties

De vorige keer dat ik in Laax was, sliep ik in het rocksresort, dat direct bij de liften ligt. Hier vind je moderne en sfeervolle appartementen. Dit keer logeren we in het Riders Hotel, een wederom erg moderne accommodatie met veel beton, hout en eenprachtig design. De kamer is niet al te groot (20m2), maar supertof ingericht met heerlijke bedden en (daar ben ik erg gevoelig voor) een krakend wit dekbed, love it! Het hotel heeft een vegetarische keuken en verrast haar gasten elke dag met een zeer uitgebreid en afwisselend ontbijt. Ongelofelijk lekker brood, fijne Zwitserse kaas, heerlijke zoetigheden, maar ook bijzondere gerechten als gepofte bloemkool, quinoa salade en French toast. Elke ochtend is het weer een feestje dat ontbijt. Ook ’s avonds hebben we er een keer gegeten en niet overdreven: ik heb nog nooit zulke lekkere vegetarische gerechten geproefd!

Zo lekker eten in Laax!

Niet alleen in het Riders Hotel is het eten geweldig, eigenlijk hebben we de hele week zalig gegeten. Het eten verdient dus zonder meer een eigen alinea in dit reisverslag. Je eet hier ook echt heel andere gerechten dan dat je standaard gewend bent in de Alpen, niet alleen maar zwaar en vaak vet bergvoedsel. Natuurlijk hebben we ook een avond brood gedoopt in een flinke pan kaasfondue, maar daarnaast ook internationaal en super gezond en lekker gegeten. In Laax kun je kiezen uit typische Zwitserse specialiteiten (Käseschnitte, Alpenmacaroni en kaasfondue) of uit Graubünden (Maluns, Pizokels en Capuns), maar ook internationaal zoals bijvoorbeeld Thais. Tevens is er ruime keuze voor vegetariërs en veganisten. En dat alles ook vaak weer in trendy ingericht restaurants met gemoedelijke sfeer. Je hoeft je hier ook niet netje aan te kleden als je uiteten gaat, er zitten genoeg mensen met beanie of cap aan tafel. Kan gewoon in Laax.

Tips voor restaurants in Laax:

De keuze aan restaurants in Laax is ruim en erg afwisselend. Bij de volgende adressen hebben we super lekker gegeten:

  • ’s Nani (Peaks Place): een prachtig modern en sfeervol restaurants waar met lokale ingrediënten ware, veelal gezonde, kunstwerkjes op tafel worden gezet.
  • Grandus Ustria da vin: een warm en modern restaurant waar direct de grill met open vuur in het oog springt. Je eet hier overheerlijke antipasti (check de burrata!), fantastisch vlees en lekkere kazen. Daarbij drink je een van 1000 wijnen die voor je klaarliggen.
  • Restaurant Riders Hotel: ik ben nog nooit zo verrast door de vegetarische keuken als hier. Hier toveren ze met ‘normale groenten van het seizoen’ en verse kruiden, hoogstaande culinaire gerechten in elkaar. Echt een feestje!
  • Nooba: reis tijdens je wintersport even af naar Azië in dit restaurant. Je kiest er bekende gerechten uit de Thaise, Vietnamese en Japanse keuken die ze op een fantastische manier bereiden. En oh ja, ook hier is de inrichting en sfeer weer top!

Leuke (lunch)stops in het skigebied van Laax:

Met zo’n 30 pisterestaurants en berghutten heb je genoeg keuze in Laax. Wij vinden dit sowieso aanraders op de piste:

  • Capalari bij Crap Sogn Gion. Hier eet je de oude regionale recepten zoals oma ze maakte. Laat je verrassen door Pizokels, Capuns of Maluns. Een heerlijke plek op een zonnige dag!
  • Alp Ruschein Schneebar Fops langs de zwarte 35 piste. De keuze aan gerechten is er niet reuze, maar het is een van de mooiste plekken voor een drankje en/of hapje in de zon.
  • Stalla Alp Nagens, langs de blauwe 12 bij Nagens. Hier smelten ze de raclettekaas bij open vuur en zijn de pannen fondue niet aan te slepen. Authentiek en heerlijk. Reserveren is wel aan te raden, want het is er vaak druk.

Sneeuwschoenwandelen in het UNESCO Werelderfgoed

Er is in Laax ook genoeg te doen naast de pistes. Zo maken wij met een gids een sneeuwschoenwandeling naar UNESCO-Werelderfgoedgebied Tectonic Arena Sardona. Nergens in de wereld kun je zo goed zien hoe de Alpen zijn ontstaan. Precies hier zijn de continenten Afrika en Europa op elkaar geknald en bijzonder is dat het oude gesteente over het nieuwere is geschoven. De lijn tussen oud en nieuw, en de twee continenten, is goed te zien in de rotsen. De ruige pieken van de Tschingelhörner, het Martinsloch en de onder- en boven-Segnesboden typeren dit spectaculaire landschap. Het is super interessant om dit gebied te bezoeken met een gids die er alles over kan vertellen.

Langlaufen of wandelen in Bargis: een droomplek

Winterwandelen en langlaufen wordt steeds populairder. Zelf vind ik dit ook erg leuk, vooral wanneer je dit kunt doen ver weg van de pistes op een mooie plek. Vanuit Laax kun je met de bus naar Flims en vervolgens verder met de bus naar Bargis (je mag hier niet zelf met de auto naartoe), een hoogplateau op 1550 meter. In deze sprookjesachtige omgeving, omringd door stoere bergen en vol houten hutjes, loopt een wandelroute en langlaufloipe van 7,5 km. Om de haverklap zeggen we tegen elkaar: “Wat is het hier mooi hè?” en dat terwijl het niet eens heel mooi weer is. Toen we aankwamen scheen de zon, maar deze verdwijnt helaas al snel, en toch maakt deze plek een onuitwisbare indruk.

Nog enkele laatste tips voor een wintersport in Laax

  • Houd je van avondrodelen? Dan zijn er drie verschillende rodelbanen. Wij zijn in Flims omhooggegaan met de nieuwe Flem Xpress naar Foppa. Je kunt ervoor kiezen om eerst even te genieten van een kaasfondue op de berg en dan op je slee te stappen. Beneden glijd je vervolgens zo de Legna bar in voor een drankje.
  • Wellness in Hotel Schweizerhof, Flims. Dit statige hotel heeft een prachtige nieuwe wellness met zwembad en diverse sauna’s en rustruimtes. Wanneer je vooraf reserveert, heb je ook als je niet logeert in het hotel, de mogelijkheid om hier helemaal bij te komen na een inspannende skidag.
  • Bezoek de Rijnkloof, ook wel de Zwitserse Grand Canyon genoemd. Via een eenvoudige wandeling van een ongeveer een uurtje, waarbij je eerst langs de prachtige Caumasee loopt, bereik je het uitzichtpunt ‘Il Spir’. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht op een het mooiste gedeelte van de 13 km lange Rijnkloof, waarbij de rijn een enorme bocht maakt. Echt de moeite waard!
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.