Beperk je tijdens een wintersport in Oostenrijk niet alleen tot de bekende gerechten, maar proef ook lokale specialiteiten zoals Zillertaler Krapfen. Een ware smaaksensatie uit het Tiroolse Zillertal die je wat mij betreft echt eens geproefd moet hebben. De combinatie van gefrituurd deeg, gevuld met kaas, aardappel en bieslook is heerlijk en een ware delicatesse. Zelf maken is heel simpel met dit recept voor Zillertaler Krapfen.
Ingrediënten Zillertaler Krapfen
Ik duik thuis graag de keuken in om nieuwe recepten uit te testen. Inmiddels heb ik al heel wat wintersportrecepten gekookt en voor jullie uitgewerkt. Vandaag breng ik je een nieuwe - voor velen onbekende - smaaksensatie uit het Zillertal: Zillertaler Krapfen. Dit heerlijke pasteitje is ideaal als hapje op feestjes of als voorgerecht van een typisch wintersportdiner. De volgende ingrediënten heb je nodig voor Zillertaler Krapfen:
Deeg:
- 200 gram roggebloem
- 100 gram tarwebloem
- 90 ml melk
- 1 ei
- Flinke snuf zout
- Zonnebloemolie om in te frituren
Vulling:
- 70 gram pittige bergkaas, zoals Gruyère of Comté *
- 70 gram cottage cheese
- 1 eetlepel sjalot, fijngesnipperd
- 1,5 eetlepel bieslook, fijngehakt
- 160 gram geschilde aardappelen
- Zout en zwarte peper
* Zillertaler Krapfen maakt men officieel met Graukäse en Topfen. Beide kun je niet in Nederland kopen.. Cottage cheese en ricotta komen het meest in de buurt van Topfen. Graukäse is een hele heftige stinkkaas, gemaakt van zure melk. Gruyère is een alternatief voor een mildere variant van Zillertaler Krapfen. Mag het wat pittiger, maak dan een mix van Gruyère en Danish Blue.
Bereiding Zillertaler Krapfen
- Maak eerst het deeg. Meng alle droge ingrediënten in een kom en voeg het ei en de melk toe. Kneed kort in de kom en ga daarna verder op het aanrechtblad tot er een zacht en soepel deeg ontstaat. Deeg te nat? Voeg 1-2 el extra bloem toe.
- Leg het deeg terug in de kom en laat het 15 minuten rusten. Kook ondertussen de aardappels in een pan met ruim water en 1 theelepel zout. Giet af zodra ze gaar zijn, pureer en laat bijna volledig afkoelen.
- Rasp de kaas en doe samen met de overige ingrediënten voor de vulling in een kom. Meng en proef of alles goed op smaak is.
- Rol een dikke worst van zo’n 5 cm dik van het deeg en snijd hier ongeveer 1 cm dikke plakjes van. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol alle plakjes uit tot dunne cirkels of vierkanten van zo’n 1-2 mm dik. Hoe dunner, hoe lekkerder!
- Leg op elk deegvel ongeveer 1 el van de vulling. Maak de randen vochtig met wat water en vouw dicht. Snijd overtollig deeg weg en druk de randjes aan met een vork.
- Verhit in een kleine braadpan een laag van ongeveer 3-4 cm zonnebloemolie tot zo’n 175 °C. Frituur de Zillertaler Krapfen in 2-3 minuten goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer.