

Rijden op winterbanden is niet verplicht in Zwitserland, maar je moet je voertuig wel te allen tijde onder controle kunnen houden. Je kunt een flinke boete krijgen als je tijdens winterse omstandigheden het verkeer hindert of een ongeluk veroorzaakt. Rijden op sneeuwkettingen kan verplicht zijn als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Ga dus nooit zonder winterbanden op wintersport naar de Zwitserse Alpen en vergeet ook geen setje sneeuwkettingen mee te nemen. In dit blog lees je handige tips en informatie over winterbanden en sneeuwkettingen in Zwitserland.
Winterbanden niet verplicht in Zwitserland, maar…
Zwitserland heeft geen winterbandenplicht, ook niet tijdens winterse omstandigheden. Toch is het niet aan te raden om zonder winterbanden door Zwitserland te rijden in de winterperiode. Of je nu op doorreis bent of de Zwitserse skigebieden als einddoel hebt. De ASTRA (Bundesamt für Strassen), adviseert om in de winterperiode, van oktober tot Pasen, altijd op winterbanden te rijden. De voornaamste reden is de veiligheid, maar daarnaast kan het je ook flink duur komen te staan. Bijvoorbeeld als je door rijden op zomerbanden het verkeer hindert of betrokken raakt bij een ongeval. Je riskeert niet alleen een boete en intrekking van je rijbewijs, maar in het geval van een ongeluk kan de verzekeringsmaatschappij besluiten minder uit te keren of de schade zelfs volledig op jou te verhalen.
Volgens de wegenverkeerswet (art. 31), moet de bestuurder het voertuig altijd zodanig onder controle hebben, dat hij of zij aan de zorgplicht in het verkeer kan voldoen. Daarom moet je, indien nodig, zelfs een auto met winterbanden laten staan als de wegomstandigheden het niet meer toelaten om veilig verder te rijden.

Let op de minimale profieldiepte
Of je nu op zomer- of winterbanden door Zwitserland rijdt, het is belangrijk dat ze altijd een minimale profieldiepte van 1,6 mm hebben. Voor onvoldoende profieldiepte staat een boete van CHF100,-. Zijn de banden dusdanig versleten dat je een gevaar vormt voor anderen, dan kan men zelfs je rijbewijs voor minimaal een maand intrekken. De minimale profieldiepte van 1,6 mm is wettelijk vastgesteld, maar toch adviseert ASTRA een minimale profieldiepte van 4 mm voor winterbanden en 3 mm voor zomerbanden.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op wintersportgebied, insider tips, de leukste bestemmingen en nog veel meer? Schrijf je nu in!
Verschil winterbanden en zomerbanden
Het verschil tussen winter- en zomerbanden zit in de samenstelling van het rubber (compound) en het profiel op de band. Bij lage temperaturen heeft rubber als eigenschap hard te worden, waardoor je minder grip hebt op het wegdek. Om dit te voorkomen, heeft men de samenstelling van het rubber aangepast. Winterbanden zijn zachter dan zomerbanden en hebben daarnaast meer profiel. Bij temperaturen lager dan 7 °C, presteren winterbanden beter dan zomerbanden. Lees hier meer over de verschillen ›››
Sneeuwkettingen verplicht bij verkeersbord
Er is geen algemene verplichting voor rijden met sneeuwkettingen in Zwitserland. Toch kan het zijn dat je de kettingen in sommige bergregio’s moet monteren, als dit met een verkeersbord wordt aangegeven (rond blauw bord met daarin een band met sneeuwketting). Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Uiteraard monteer je de kettingen alleen als de weg bedekt is met een dikke laag sneeuw/ijs/sneeuwmodder. De sneeuwkettingenplicht is afhankelijk van de weersomstandigheden en kettingen moeten gemonteerd worden om de twee aangedreven wielen. Rijd je op een weg waar de plicht niet geldt? Als de weg bedekt is met een dikke laag sneeuw en/of ijs en je merkt dat de grip afneemt, dan mag je gewoon sneeuwkettingen omleggen. Sneeuwkettingen om zomerbanden wordt door verschillende partijen afgeraden, kies voor de de combinatie winterbanden + sneeuwkettingen. De maximumsnelheid voor rijden met sneeuwkettingen is 50 km/u.

Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen
Veel wintersporters zien op tegen het omleggen van sneeuwkettingen bij winterse omstandigheden. Logisch, maar nergens voor nodig! Om tijdens de reis onaangename verrassingen te voorkomen, is het aan te raden om thuis alvast een keer te oefenen. Zo weet je precies waar je aan toe bent! Leg sneeuwkettingen altijd op een eenvoudig te bereiken plek in de auto.