Langlaufen is een absolute aanrader voor iedereen die actief bezig wil zijn te midden van een ongerept winterlandschap. Ver weg van alle drukte, waardoor je al snel een bent met de natuur en dat terwijl je een flinke inspanning levert. Langlaufen is een stuk makkelijker te leren dan skiën of snowboarden en in heel wat wintersportbestemmingen in de Alpen mogelijk. Wil jij deze vorm van wintersport beoefenen en ben je op zoek naar een geschikte bestemming, meer informatie, materiaal en tips? Op deze pagina lees je alles over langlaufen.
Langlaufen tijdens de wintersport
Langlaufen, ook nordic skiing of skilopen genoemd, is een vorm van wintersport waarbij men op twee latten voortbeweegt door de sneeuw. Langlaufski’s zijn een stuk langer en smaller dan alpine ski’s. Wanneer de sport precies is ontstaan is niet bekend, maar veel historici gaan ervan uit dat dit zo’n beetje gelijktijdig met het skiën is geweest. De oudste ski die ooit gevonden is, is meer dan 4500 jaar oud! Langlaufen is op tal van plekken mogelijk. In de Alpen, maar ook dichter bij huis, bijvoorbeeld in het Sauerland. Langlaufloipes worden geprepareerd voor zowel de klassieke als skating techniek. De loipes liggen veelal in het dal, maar er zijn ook skigebieden die beschikken over sneeuwzekere hoogteloipes of speciale Nordische parken. Wie wil langlaufen tijdens de wintersport, dient de vakantie zorgvuldig te plannen en voor een regio te kiezen waar er altijd geopende loipes zijn.
Top 5 langlaufbestemmingen en loipes per wintersportland
Aan langlaufbestemmingen geen gebrek in de Alpen. Of je nu kiest voor een langlaufvakantie in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland of Italië. In veel wintersportbestemmingen zijn er mogelijkheden om te gaan langlaufen, maar niet overal zijn ze even uitgebreid. Benieuwd naar de beste langlaufbestemmingen per wintersportland? Scrol naar beneden of ga snel naar:
Langlaufen in Oostenrijk
Langlaufen kan in heel veel plaatsen in Oostenrijk. Zowel in Tirol als Vorarlberg, Steiermark, het Salzburgerland en Karinthië zijn er uitstekende langlaufgebieden. Diverse regio’s hebben zich gespecialiseerd in langlaufen en hier zijn de voorwaarden optimaal. Avondloipes, speciale faciliteiten en evenementen zijn hier een must. De Koasalauf, waar jij en ik ook aan mee kunnen doen, is het grootste langlaufevenement van Oostenrijk. Een van de mooiste en langste loipen van Oostenrijk is de Tauernloipe (60 km).
Top 5 langlaufbestemmingen in Oostenrijk
- Region Seefeld: 245 km
- Achensee: 220 km
- Tannheimer Tal: 140 km
- Ramsau am Dachstein: 220 km
- Salzburger Sportwelt: 260 km
Top 5 mooiste loipen in Oostenrijk
- Tauernloipe (60 km), Salzburger Sportwelt
- Pinzga-loipe (200 km), Krimml - Zell am See
- Dachstein-Runde (28 km), Dachstein West
- Falzthurn-Loipe (14 km), Achensee
- Rundloipe Gaichtpass (18,87 km), Tannheimer Tal
Langlaufen in Duitsland
In Duitsland kun je uitstekend langlaufen. Van het Sauerland tot het Beierse Woud liggen er veelzijdige loipes voor je klaar. Alleen al in het Zwarte Woud loopt het aantal op tot ruim 700 km, maar ook in de Duitse Alpen is het aanbod uitgebreid. Houd er wel rekening mee dat wanneer je in de lagergelegen gebieden gaat langlaufen, de sneeuwcondities wisselend kunnen zijn. De loipes in Duitsland zijn vaak net wat eenvoudiger dan in de rest van de Alpen. Ze overbruggen minder hoogteverschil en zijn heerlijk rustig.
Top 5 langlaufbestemmingen in Duitsland
- Oberstdorf: 71 km
- Berchtesgadener Land: 100 km
- Chiemgauer Alpen: 400 km
- Zwarte Woud: 2000 km
- Regio Winterberg Hallenberg: 150 km
Top 5 mooiste loipen in Duitsland
- König Ludwig loipe (50 km), Ammergauer Alpen
- Spielmannsau loipe (15 km), Oberstdorf
- 3 Seen loipe (12 km), Ruhpolding
- Thurnerspur (16 km), Zwarte Woud
- Rothaarloipe (54 km), o.a. Winterberg
Langlaufen in Zwitserland
Langlaufen in Zwitserland is mogelijk op meer dan 5000 kilometer aan loipen. Hierdoor is er voor iedereen wel een droomregio en een droomloipe te vinden. Van sneeuwzekere hoogteloipes tot rustige loipes in de Jura, er is voor ieder wat wils. Ervaren langlaufers moeten zich hoe dan ook een keer wagen aan de Engadin Skimarathon. Jaarlijks doen er meer dan 10.000 mensen mee aan dit langlaufevenement waarbij 42 kilometer afgelegd moet worden.
Top 5 langlaufbestemmingen in Zwitserland
- Engadin: 220 km
- Davos-Klosters: 175 km
- Gstaad: 175 km
- Arosa-Lenzerheide: 86 km
- Kandersteg: 55 km
Top 5 mooiste loipen in Zwitserland
- Engadin Marathon loipe (42 km), Engadin
- Rosegtal loipe (7 km), Pontresina
- Saastal loipe (26 km), Saas-Fee
- Safiental loipe (8 km), Davos
- Userntal loipe (28 km), Andermatt
Langlaufen in Frankrijk
Langlaufen is in Frankrijk minder populair dan elders in de Alpen. Er zijn minder regio’s die zich specialiseren in langlaufen en uitgebreide voorzieningen bieden. Wie in Frankrijk wil gaan langlaufen, moet zich goed laten informeren en het juiste skigebied kiezen. Langlaufen wordt in Frankrijk ‘Ski de fond’ genoemd en speelt zich veelal af in de lagere wintersportgebieden. Zo kun je bij verse sneeuw uitstekend langlaufen in de Vogezen of de Jura. In de Alpen kun je het beste op zoek gaan naar een skigebied met een uitgebreide ‘Espace Nordique’.
Top 5 langlaufbestemmingen in Frankrijk
- Les Saisies: 120 km
- Le Grand Bornand: 65 km
- La Clusaz: 50 km
- Les Rousses: 220 km
- Bessans: 133 km
Top 5 mooiste loipen in Frankrijk
- Espace Nordique Les Guibertes (100 km), Serre Chevalier
- Espace Nordique Val-des-Prés/Les Alberts, Montgenèvre
- Manchet (6,5 km), Val d’Isère
- Bouc Blanc (5 km), Courchevel
- Col de Pierre Carrée (op 1844 meter!), Flaine
Langlaufen in Italië
Langlaufen in Italië, betekent langlaufen te midden van een waanzinnig landschap. De langlaufgebieden in Italië liggen allemaal in of bij het hooggebergte. Stel het jezelf eens voor, langlaufen met uitzicht op de Dolomieten of Italiaanse Alpen! De Dolomiti Nordicski is de grootste langlaufregio van Europa en biedt zo’n 1200 kilometer aan loipes verdeeld over twaalf gebieden. Beginners hoeven zich niet af te laten schrikken door de hoge ligging van de loipes. Op bergvlaktes, zoals de Seiser Alm, zijn ook loipes die minder uitdagend zijn.
Top 5 langlaufbestemmingen in Italië
- 3 Zinnen Dolomites: 200 km
- Kronplatz: 175 km
- Val Gardena: 133 km
- Cortina d’Ampezzo: 70 km
- Seiser Alm: 80 km
Top 5 mooiste loipen in Italië
- Pustertaler Marathonloipe (60 km), Hochpustertal
- Jochloipe (15 km), Seiser Alm
- Lago di Tesero (10 km), Val di Fiemme
- Würzjoch (4 km), Kronplatz
- Marianna Longa (5 km), Livigno
Langlaufen betekent sportief bezig zijn in de natuur, maar ook genieten van de rust, het winterse landschap en lekker je hoofd leeg maken!
Langlauftechniek: klassiek en skating
Langlaufen is voortbewegen door de sneeuw op langlaufski’s en daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de klassieke en de skating stijl. Wat precies het verschil is tussen beide?
Klassieke stijl
Bij de klassieke stijl of klassieke techniek loop je als het ware in de loipen. De loipe bestaat uit twee gleuven naast elkaar van ongeveer 5 cm diep en 5 cm breed. Hier passen de langlaufski’s precies in. Met stokken ondersteun je de afzetbeweging van je benen, waardoor de ski’s gaan glijden in de loipen.
- Langlaufski’s voor de klassieke stijl zijn ongeveer 10 cm langer dan de langlaufer.
- Stokken komen tot onder de oksel.
- Beginners krijgen vaak langlaufski’s met speciale schubben die afzetten makkelijker maken en voorkomen dat je meteen naar achteren glijdt.
- Gevorderden krijgen gladde ski’s die vragen om een goede langlauftechniek
- Langlaufen betekent klimmen en afdalen. Een leraar kan je de techniek bijbrengen.
Skating stijl
De skating stijl of skating techniek is te vergelijken met (rol)schaatsen. Voor deze techniek is evenwicht belangrijk, zodat je goed kunt afzetten. De ski zet je met een been schuin neer op de kant en vervolgens plat zodat je een stukje glijdt. Je maakt een ‘schaatsbeweging’. In dit geval is de loipe strak geprepareerd en maak je niet gebruik van de sporen zoals hierboven beschreven.
- Skating ski’s zijn ongeveer 10 cm korter dan de langlaufer.
- Skating ski’s hebben een glad belag en een scherp geslepen zijkant zodat je goed kunt afzetten.
- Stokken komen tot schouderhoogte, ook draag je speciale skating schoenen.
- Vaak zet je met beide stokken tegelijk af. Een leraar of gids kan je de techniek bijbrengen.
Voorbereiding: basisconditie en balans
Iedereen kan langlaufen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is leren langlaufen zelfs makkelijker dan leren skiën of snowboarden. Als beginner kun je vrijwel meteen de loipes op. Ervaren gidsen en leraren brengen je de techniek graag bij. Een kleine voorbereiding is wel aan te raden. Om te beginnen is het verstandig om over een goede basisconditie te beschikken, daarmee zal langlaufen een stuk makkelijker gaan. Ook evenwichts- en coördinatietraining kunnen langlaufen vergemakkelijken. Wie af en toe wandelt, fietst of op de rolschaatsen staat beschikt over voldoende conditie. Langlaufen is een sport die vriendelijk is voor de gewrichten en ook prima geschikt is voor ouderen. Aan minder ervaren langlaufers raden we aan om te beginnen met kortere loipes zonder al te veel hoogteverschil.
Langlaufen: kleding en materiaal
Om te kunnen langlaufen heb je niet veel nodig. Zeker als je eerst wilt kijken of de sport wel iets voor jou is. Veel materiaal is bovendien gewoon te huur, zodat je niet alles eerst hoeft aan te schaffen. Om te kunnen langlaufen heb je de volgende spullen nodig:
- Langlaufski’s: 5 cm langer dan lichaamslengte bij de klassieke stijl en 5 cm korter dan lichaamslengte bij de skating stijl. Bekijk hier het aanbod langlaufski’s online bij Decathlon ›
- Langlaufschoenen: houd ook hier rekening met de techniek die je toepast tijdens het langlaufen. Je hebt andere schoenen nodig voor de klassieke stijl dan voor de skating stijl. De schoenen zijn soepeler dan skischoenen. Laat je goed adviseren wat het best bij jou past. Langlaufschoenen koop je hier online ›
- Kleding: je gewone ski-outfit is prima om mee te gaan langlaufen, maar er bestaat ook speciale kleding. Denk in ieder geval aan thermo ondergoed, een waterdichte broek en een soft- of hardshell jas. Handschoenen en een muts of haarband zijn ook onmisbaar. Een skihelm is niet nodig. Houd er rekening mee dat langlaufen - zeker in het begin - erg inspannend is. Kleed je dus niet té warm aan.
Redenen om te gaan langlaufen
De meeste wintersporters suizen van de pistes op alpine ski’s of een snowboard. Aan een andere wintersport zoals langlaufen wordt niet snel gedacht en dat is zonde. Er zijn heel veel redenen om nordic skiën eens uit te proberen. Langlaufen kent een eeuwenlange historie, alleen dat is al een mooie reden om het eens te proberen. En of het saai is? Absoluut niet! Kinderen en volwassenen kunnen langlaufen en wie eenmaal de smaak te pakken heeft, wil niet snel meer loipes. Hieronder de belangrijkste redenen om te gaan langlaufen:
- Goed voor je gezondheid: je spant je in midden in de natuur en snuift alleen maar frisse berglucht op.
- Stuk goedkoper: de meeste loipes zijn gratis toegankelijk.
- Rustig: geen lange rijen voor de skiliften, overvolle berghutten en drukke pistes maar alleen of met een handjevol andere langlaufers in de natuur.
- Minder risico op blessures dan met skiën of snowboarden.
- Geen oncomfortabele skischoenen.
- Hond mee op wintersport? Die kan vaak gewoon mee als je gaat langlaufen.