Een skihelm is een onmisbaar onderdeel van de wintersportuitrusting. Of je nu skiet of snowboard: met een helm is je hoofd optimaal beschermd en minimaliseer je het risico op letsel bij een eventuele val. Helmen zijn de laatste jaren sterk ontwikkeld en bieden optimaal comfort op de pistes. Niet overal is het dragen ervan verplicht, maar gelukkig zien we bijna niemand meer zonder op de pistes. Alles over het kopen van een skihelm lees je op deze pagina.
Skihelm: veilig én warm
Een skihelm biedt naast bescherming en veiligheid ook comfort, ondersteuning en warmte. Je hoofd en oren zijn niet alleen beschermd tegen impact, maar ook tegen kou, neerslag en wind. Ventilatiegaten zorgen voor afkoeling bij hogere temperaturen, maar kun je lekker dicht laten als het buiten koud en guur is. Let bij het kopen van een skihelm wel goed op de pasvorm. De helm moet comfortabel, maar strak genoeg zitten en goed aansluiten op je skibril. Een skihelm met vizier maakt het dragen van een skibril overbodig en kan een uitkomst zijn voor brildragers.
Ga direct naar:
De eigenschappen van een skihelm
De belangrijkste eigenschap van een skihelm is dat deze je beschermt tegen impact. Een helm biedt maximale bescherming aan het hoofd bij bijvoorbeeld een val of ski ongeluk. Wanneer je een skihelm gaat kopen, is het belangrijk dat deze aan de EN 1077 veiligheidsnorm beschikt. Is dit het geval, dan voldoet de helm aan de standaard Europese norm. Naast veiligheid biedt een skihelm ook comfort, warmte en ondersteuning. Afhankelijk van je skiniveau, wensen en wat voor type skiër je bent, maak je de uiteindelijke keuze voor een bepaalde helm. Verder beschikt een skihelm over ventilatiegaten (wel en niet regelbaar), een verstelbare pasvorm, een bevestiging voor je goggles en oorstukken (vaak verwijderbaar).
Belangrijk: over het algemeen geldt dat de beschermende eigenschappen van een skihelm voor vijf jaar gegarandeerd zijn. Na die tijd is het verstandig om de helm te vervangen. Maak je in de tussentijd een serieuze valpartij? Dan kun je beter meteen daarna kijken naar een nieuwe helm.
Pasvorm skihelm
Een skihelm kan alleen bescherming bieden wanneer de pasvorm optimaal is. Omdat je een skihelm de hele dag draagt is comfort belangrijk, maar dit mag niet ten koste gaan van de beschermende werking. De skihelm moet strak genoeg zitten en moet zonder het kinbandje blijven zitten wanneer je je hoofd ondersteboven hangt. Te strak is ook niet goed, want dit kan voor vervelende drukpunten zorgen. Het kinbandje mag niet in de huid snijden, maar ook niet over de kin kunnen schuiven. Een skihelm draag je recht op het hoofd en de onderkant van de helm mag nooit de nek raken. Ieder hoofd en iedere skihelm is anders en daarom is passen ontzettend belangrijk. Ga nooit passen zonder skibril. Je wilt dat beide goed op elkaar aansluiten.
Soorten skihelmen
Er zijn drie verschillende soorten skihelmen met verschillende eigenschappen en voordelen. Het verschil in constructie betekent dat een helm lichter kan zijn, beter beschermd is tegen impact of over een specifiek multi-impact systeem beschikt.
In-mold skihelm
Een in-mold skihelm bestaat uit een dunne plastic buitenschaal en een schuimlaag aan de binnenkant. Deze twee lagen vormen één geheel, omdat men het schuim in de buitenlaag spuit. Bij een valpartij op de piste wordt de klap goed opgevangen, maar tegen impact van scherpe voorwerpen is deze minder bestand.
Hard shell skihelm
Een hard shell skihelm heeft een harde en stevige buitenschaal met een losse schuimlaag aan de binnenkant. Om die reden is dit type skihelm nog beter bestand tegen valpartijen, maar ook tegen een klap met een hard voorwerp (takken of stenen). Deze skihelm biedt de beste bescherming en gaat het langst mee.
Hybride skihelm
Een hybride skihelm biedt het beste van twee werelden. Op de plaatsen waar extra bescherming is vereist, wordt gebruikgemaakt van de hard shell constructie en op plekken die minder kwetsbaar zijn de in-mold constructie. Comfortabeler en lichter dan een hard shell, en betere bescherming in vergelijking met een soft shell.
Tips bij het kopen van een skihelm
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Passen is het allerbelangrijkste bij het kopen van een skihelm. Doe dit ook vooral in combinatie met je skibril. Je skibril moet goed aansluiten op de helm en er mogen geen grote kieren zijn. Het kinbandje is bij voorkeur iets breder en met skihandschoenen te openen en te sluiten. Een skihelm met actieve ventilatie stelt je in staat om de ventilatie zelf iets beter te kunnen regelen. Laat je bij het kopen van een skihelm niet te veel leiden door kleur en looks. Ga eerst op zoek naar een merk en model dat bij je hoofd past, voordat je een keuze maakt op het gebied van het design. Alle tips op een rijtje:
- Passen! Op de piste heb je de hele dag een helm op en die moet dus wel lekker zitten. Probeer verschillende modellen en merken en kijk of de helm goed aansluit en niet te strak zit. Voorkom dat er pijnlijke drukpunten ontstaan. Die voel je vaak al tijdens het passen!
- Check of de skihelm voldoet aan de EN1077 norm, terug te vinden op het label.
- Neem altijd je skibril mee. Zorg dat beide goed op elkaar aansluiten.
- Maak de helm volledig vast voor de optimale pasvorm en kijk hoe je de sluiting opent en dicht doet. Kun je dit eventueel ook met je handschoenen aan?
- Ventilatie is fijn, maar op koude dagen wil je die misschien wel kunnen sluiten. Kan dat ook of moet je dan toch kiezen voor een ander model.
- Laat je niet leiden door de looks, maar juist door de pasvorm en functionaliteit.
Met of zonder vizier?
Een skihelm met vizier kan een uitkomst zijn voor jou. Wie een losse skibril niet prettig vindt zitten of brildragend is, kan baat hebben bij een skihelm met vizier. Alle bekende merken hebben een skihelm met vizier in het assortiment, waardoor er tegenwoordig een groot aanbod is. Een skihelm met vizier biedt een breder blikveld en de ventilatie is optimaal, waardoor je geen last hebt van beslagen glazen. Een vizier geeft je een vrijer gevoel ten opzichte van een skibril, omdat er niks tegen je gezicht aandrukt. Een skihelm met vizier heeft zijn waarde inmiddels bewezen en zien we steeds meer terug op de piste. Merken die een skibril met vizier aanbieden zijn onder andere Alpina, HEAD, Salomon, Atomic, en Uvex.
Skihelm dames
Een skihelm voor dames is zo gevonden. Je kunt kiezen voor een unisex model, maar er zijn ook uitvoeringen speciaal voor vrouwen. Staar je niet direct blind op het design en kies voor een model dat goed past. Wanneer je het type dames skihelm en het merk dat bij je (hoofd) past hebt gevonden, kun je een keuze maken op basis van de looks.
Skihelm heren
Op zoek naar een geschikte skihelm voor heren? Er is meer dan voldoende keuze! Van herenmodellen tot unisex. Kijk bij de aanschaf ook naar factoren als waar je skiet. Vooral op de pistes of juist in het funpark? Het aanbod van skihelmen voor heren is groot en het is aan te raden om je tijd te nemen om het model te vinden dat bij jou past.
Skihelm kinderen
In veel skigebieden is een skihelm verplicht voor kinderen. Een skihelm voor kinderen moet aan dezelfde eisen als die van een volwassene voldoen. De skihelm moet strak en recht op het hoofd zitten, maar ook comfortabel zijn. Kinderen houden vaak niet van het bandje om de kin, maar ook deze moet goed op zijn plek blijven zitten. Koop de helm nooit op de groei!
Skihelm kopen: merken & winkels
Bij het kopen van een skihelm dien je jezelf goed af te vragen wat je van de helm verwacht. In de eerste plaats biedt iedere helm met de EN 1077 veiligheidsnorm (en de juiste pasvorm) je betrouwbare bescherming. De ene is echter net wat lichter qua gewicht dan de ander of heeft een hardere buitenlaag voor betere bescherming tegen impact van objecten. Wie een weekje per jaar op de ski’s staat kan prima uit de voeten met een goedkope skihelm, terwijl veeleisende skiërs meer belang hebben bij een technische, lichte skihelm.
Winkels
Waar is het dragen van een helm verplicht op wintersport?
Inmiddels is het dragen van een skihelm in een aantal landen verplicht. In Oostenrijk (behalve in Tirol en Vorarlberg) geldt een helmplicht voor kinderen tot 15 jaar. Deze leeftijd ligt in Italië zelfs nog iets hoger: tot 18 jaar. Kids die geen helm dragen op de Italiaanse pistes, riskeren een boete van ruim € 100,-.