Thermo ondergoed vormt de eerste laag van je wintersportoutfit en is bedoeld om je lichaam warm en droog te houden. Thermokleding is in staat om zweet naar de volgende kledinglaag af te voeren, zodat je lichaam op temperatuur blijft en niet afkoelt. Het vormt de baselayer en bestaat uit een thermoshirt, thermobroek en skisokken. Afhankelijk van je eigen voorkeur en de omstandigheden kies je voor dikkere of dunnere thermokleding. Katoenen ondergoed is tijdens een wintersport uit den boze. Thermo ondergoed kopen? Op deze pagina vind je meer informatie en kooptips.
Het geheim om warm te blijven op wintersport? Ongeacht of je op de pistes staat of een mooie winterwandeling maakt? Thermo ondergoed! Het koud hebben kan de skidag enorm verpesten en om dit te voorkomen beginnen we met de eerste laag van je wintersportoutfit. Thermokleding vormt de onderste laag in het drie-lagen-systeem en heeft dus een hele belangrijke functie. Het zorgt er, in tegenstelling tot katoenen ondergoed, voor dat zweet wordt afgevoerd naar de volgende laag. Hierdoor koel je bij inspanning niet af, maar blijf je lekker warm. Thermo ondergoed moet goed aansluiten en wordt gemaakt van allerlei materialen. Waar je op moet letten bij de aanschaf ervan?
Ga direct naar:
Eigenschappen thermo ondergoed
Thermo ondergoed heeft twee basiseigenschappen: het houdt je lichaam lekker warm én droog. Tijdens een actieve dag op de latten lever je een grote inspanning, waardoor je flink kunt transpireren. Wanneer dit vocht via kleding op je lichaam blijft plakken, koel je al snel af als je even stilzit. Thermokleding is in staat om warmte vast te houden en om zweet af te voeren naar de volgende kledinglaag in plaats van het op te nemen. Hierdoor krijg je geen natte rug en blijf je lekker warm. Thermo ondergoed vormt de basis van je wintersportoutfit en bestaat uit een thermobroek, thermoshirt en skisokken. Het dient goed aan te sluiten op je lichaam, maar ook voldoende bewegingsvrijheid te bieden om comfortabel te kunnen bewegen. Thermokleding vormt de basis van je wintersportoutfit en het belang ervan dient niet onderschat te worden.
Materiaal thermo ondergoed
Thermisch ondergoed is gemaakt van synthetische materialen of merinowol. Bij wol denk je misschien 'Niet doen, dat kriebelt!', maar bij merinowol is niets minder waar. Dit wol komt van het merinoschaap en voelt in vergelijking met gewone wol veel zachter aan. Het kriebelt niet, maar zit juist lekker comfortabel. Merinowol bevat daarnaast Lanoline, een natuurlijke stof met een antibacteriële werking waardoor nare zweetgeurtjes weg blijven. Ander voordeel is dat het je zelfs warm houdt als het wel wat vochtig is. Nadeel is de prijs, die licht hoger dan thermo ondergoed gemaakt van synthetische materialen. In dit geval gebruikt men onder andere nylon, polyester en polyamide. Dit neemt nauwelijks vocht op en zorgt voor een goede regulatie. Het gaat lang mee, maar je moet het wel vaker wassen. Zweetluchtjes komen sneller voor.
Thermo ondergoed: thermoshirt, thermobroek en skisokken
Thermo ondergoed vormt de baselayer van de wintersportoutfit en bestaat uit een thermoshirt, thermobroek en skisokken. Alle drie zijn even belangrijk en zorgen ervoor dat je lekker warm én droog blijft. Een thermoshirt draag je direct op de huid en is verkrijgbaar in diverse vormen. Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je je keuze voor het type stof, met rits/zonder rits, met col/zonder col en de dikte laten afhangen. Belangrijk is dat het thermoshirt goed aansluit op het lichaam en aanvoelt als een tweede huid. Een thermobroek draag je onder je (hardshell) skibroek om je benen warm te houden. Thermobroeken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en je keuze is afhankelijk van je eigen voorkeur. Er zijn thermo broeken die tot net boven de skischoenen vallen, waardoor je geen last krijgt van nare drukplekken. Is je thermobroek langer, stroop deze dan op geen overlap te hebben. Boven je skischoenen mogen de skisokken op de thermobroek worden gedragen, dit zorgt alleen maar voor extra isolatie.
Thermo ondergoed wassen
Thermo ondergoed kan lang meegaan, maar dit is wel afhankelijk van hoe je het onderhoudt. Volg het wasvoorschrift op het etiket van je thermoshirt en thermobroek. Bij synthetisch thermisch ondergoed is het aan te raden om zo snel mogelijk te wassen na gebruik. Zo krijgen nare geurtjes geen kans om zich verder te ontwikkelen en in de stof te nestelen. Doorgaans is wassen op 30 graden voldoende en mijd daarbij wasverzachter. Thermokleding laten drogen in de wasdroger wordt afgeraden en is niet nodig, aangezien het zo droog is aan de waslijn. Was merinowol met voorkeur met de hand of via een speciaal wolwasprogramma. Merinowol hoeft minder vaak gewassen te worden dan synthetisch ondergoed, omdat het minder snel gaat stinken en langer frist blijft (na het even buiten te hangen).
Thermo ondergoed kopen: handige kooptips
Thermo ondergoed kopen voor je wintersport kan online, maar ook fysiek in de winkel. Bijvoorbeeld bij DAKA, Bever, Duijvestein en Decathlon. De keuze tussen de verschillende merken, modellen en materialen is enorm. Bekende thermo kleding merken zijn bijvoorbeeld Karitraa, Odlo, Craft en Falke. Besteed voldoende aandacht aan de aanschaf, zo voorkom je een miskoop. Let in ieder geval op het volgende:
- Budget: wintersport is niet goedkoop, zeker als je kijkt naar al het materiaal dat je nodig hebt. Bepaal vooraf wat je maximaal wilt uitgeven aan thermo ondergoed. Al voor een paar tientjes kun je thermo ondergoed kopen, maar ook voor zo'n € 100,- voor alleen een shirt.
- .Materiaal en dikte thermo ondergoed: de prijzen voor thermisch ondergoed lopen zeer uiteen en dat heeft alles te maken met het materiaal. Merinowol is duurder dan synthetisch materiaal, maar ook het meest duurzaam. Wil je besparen? Check dan goed of er geen katoen in de stof zit. Tot slot de dikte: hoe dikker hoe warmer. Ben je een koukleum, kies dan voor dikker, zwaarder materiaal.
- Pasvorm: belangrijk is dat thermisch ondergoud goed aansluit en voelt als een soort tweede huid. Niet te strak en zeker niet te los.
Thermo ondergoed dames
Thermo ondergoed voor dames heeft een specifieke pasvorm. Kies daarom altijd voor een thermobroek en thermoshirt dat speciaal voor dames is gemaakt. Het lichaam van een vrouw is anders gevormd dan dat van een man, waardoor de maatvoering niet gelijk is.
Thermo ondergoed heren
Thermo ondergoed voor heren is breed verkrijgbaar. Wie een weekje per jaar gaat skiën kan prima uit de voeten met goedkoop thermo ondergoed. Ski je echter vaker, sportiever en in wisselende omstandigheden dan is het verstandig om wat meer te investeren in thermo ondergoed.
Thermo ondergoed kinderen
Het belang van thermo ondergoed voor kinderen valt niet te onderschatten. Kinderen spannen zich vaak ontzettend in bij het skiën, waardoor ze behoorlijk kunnen gaan zweten. Thermo ondergoed voor kinderen houdt het lichaam droog en warm. Niet alleen belangrijk tijdens de koude dagen, maar ook tijdens warmere!