Skistokken zijn echt niet alleen handig om op te leunen in de rij voor de skilift of om mee te prikken op vlakke stukken. Ze zijn onmisbaar voor het juiste evenwicht, ritme en coördinatie op ski's. Vast onderdeel van je wintersportuitrusting dus! Iedereen leert skiën met stokken, maar na verloop van tijd wordt het belang van een juiste stokinzet en het juiste gebruik ervan nog weleens vergeten. Op deze pagina hebben we alles over skistokken voor je op een rijtje gezet. Van kooptips tot de juiste stokinzet en de juiste lengte van je stokken.
Alles over skistokken
Skistokken zijn een onmisbaar hulpmiddel voor iedere skiër. Of je nu op de piste skiet of daarbuiten. Ze lijken misschien allemaal hetzelfde, maar niks is minder waar. Er zijn ontzettend veel merken en modellen op de markt, gemaakt van verschillende materialen. Het verschil tussen skistokken wordt bepaald door het materiaal, het gewicht en de stijfheid. Iemand die een weekje per jaar op de ski’s staat heeft belang bij een heel ander paar skistokken dan iemand die gaat toerskiën. Om technisch en vooral goed te kunnen skiën, is het ontzettend belangrijk dat je de juiste lengte kiest
Wat zijn skistokken?
Skistokken zijn speciale stokken die gebruikt worden bij het skiën. Een skistok bestaat uit een grip (het handvat, gemaakt van rubber of kunststof, vaak met inkepingen voor de vingers), een lus voor om de pols, de stok (o.a. van aluminium of carbon gemaakt) en de teller en de tip. De teller is het plastic schijfje onderaan de stok en telt niet hoeveel bochten je per dag draait, maar voorkomt dat je skistok diep in de sneeuw verdwijnt. Skistokken hebben meerdere functies. Ze zijn er voor de bochtinzet, maar ook voor balans en om jezelf mee vooruit te prikken op vlakke stukken. Bovendien zijn ze een hulpmiddel om je skischoenen mee uit je ski's te klikken. Een skistok pak je vast aan de grip, oftewel het handvat. Hierbij gaat je hand door de lus, waardoor je bij een valpartij je skistokken niet zal verliezen. Skistokken fabrikant Leki biedt het alternatieve trigger-systeem, waarbij je je skistokken aan je skihandschoenen kunt vastklikken.
Waar worden skistokken van gemaakt?
Vroeger werden skistokken van hout gemaakt, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Tegenwoordig worden skistokken vooral gemaakt van aluminum of carbon, maar je kunt ook stokken van hout, bamboe of titanium kopen. De goedkoopste skistokken zijn gemaakt van aluminium, maar dit materiaal heeft als nadeel dat het snel kan doorbuigen. Carbon is daarentegen flexibeler en iets meebuigen. Nadeel is dat deze stokken een stuk duurder zijn in de aanschaf. Er zijn skistokken van één lengte, maar ook uitschuifbare modellen. Bij telescopische skistokken kun je de lengte verstellen. Ideaal voor als je bijvoorbeeld gaat toerskiën.
Juiste lengte van de skistokken
Ontzettend belangrijk bij het kopen of huren van skistokken is de juiste lengte. Veel wintersporters maken de fout om met te lange stokken op de pistes te verschijnen. Ja het is makkelijker om mee te prikken, maar tijdens het skiën is het alleen maar lastig. Bij te lange skistokken buig je onvoldoende in je enkels, knieën en heupen wat negatieve gevolgen heeft voor je skihouding. Aan de andere kant zorgen te korte skistokken ervoor dat je juist dieper moet buigen, wat ook een negatieve uitwerking kan hebben op je techniek. Kortom: skistokken hebben invloed op je skitechniek. Maar wat is dan de juiste maat en hoe meet je die? Simpel!
- Houd je arm langs je lichaam en buig je elleboog naar een hoek van 90°.
- Meet nu óf de lengte van je hand tot aan de vloer. Tel daar 5 cm bij op en je hebt de juiste lengte. Of;
- Draai de skistokken om zodat de tip en teller boven zijn en de grip op de grond. Houd de stokken net onder de teller vast. Maakt je arm een hoek van 90°? Dan heb je de juiste maat.
Maattabel
Sommige merken hebben ook een handige maattabel, waarbij je lichaamslengte in cm de lengte van de skistok in cm bepaalt. Onderstaande is bijvoorbeeld afkomstig van Leki en ideaal voor als je skistokken online wilt bestellen.
- Lichaamslengte korter dan 110 cm: 80 cm lange skistok
- 104 - 112 cm: 85 cm
- 114 - 122 cm: 90 cm
- 125 - 132 cm: 95 cm
- 139 - 149 cm: 100 cm
- 146 - 156 cm: 105 cm
- 153 - 164 cm: 110 cm
- 159 - 171 cm: 115 cm
- 167 - 179 cm: 120 cm
- 173 - 186 cm: 125 cm
- 180 - 194 cm: 130 cm
- 187 - 200 cm: 135 cm
- 194 - 208 cm: 140 cm
Hoe moet je skistokken vasthouden?
Het lijkt zo simpel, je steekt je handen door de lus en pakt de grip van je skistok vast. Toch moet je het vasthouden van skistokken, om blessures zoals een skiduim te voorkomen, wel op de juiste manier doen. Bij een verkeerd gebruik kan de duim bij een val vast komen te zitten en biedt het bandje geen ondersteuning. De juiste manier om je skistokken vast te houden is als volgt:
- Doe je hand van onder naar boven door de lus
- Laat je hand onder het bandje zakken, zodat deze tussen duim en wijsvinger komt.
- Pak de grip van de skistok vast, waarbij de lus tussen de duim en de wijsvinger zit.
- Indien het bandje nu geen contact maakt met de hand, dien je deze strakker te maken.
Stokinzet: hoe gebruik je je skistokken?
Nu je je skistokken op de juiste manier vasthoudt, is het belangrijk ze ook nog op de juiste manier te gebruiken. Veel wintersporters nemen hun skistokken mee de piste op, maar gebruiken ze alleen om mee te prikken of om snelheid mee te maken. De skistok vereenvoudigt de hoogbeweging door de positie op de ski’s te verstevigen op het moment dat deze bij het vlakstellen minder stabiel zijn. Bij het juiste gebruik van de skistokken vergroot je je ondersteuningsvlak (evenwicht), creëer je ritme en bereid je de bocht die je wilt gaan maken voor (coördinatie). De juiste plek van de stokinzet is zo’n 30 centimeter naast het voorste deel van de dalski.
Telescoop skistokken voor toerskiën
Er zijn ook verstelbare skistokken verkrijgbaar, ook wel teleschoop of telescopische skistokken genoemd. Deze kunnen van pas komen bij het traverseren of beklimmen van een berg. Wanneer de stokken bij het klimmen net wat langer zijn, heb je meer grip en ondersteuning. Met name toerskiërs en freeriders kiezen voor telescopische skistokken. Wanneer je deze uit elkaar schuift, kun je ze ook nog eens makkelijk meenemen aan je skirugzak.
Skistokken volwassenen
Skistokken kun je online bestellen, maar ook fysiek bij wintersportspeciaalzaken. Wanneer je precies weet welke lengte je nodig hebt, is online skistokken kopen een goede en eenvoudige keuze. Bij de diverse ski webshops is er een ruim aanbod en zeker aan het einde van het skiseizoen kun je voor een mooie prijs een paar nieuwe stokken scoren. Krijg je liever persoonlijk advies en wil je diverse modellen met elkaar vergelijken, ga dan naar een fysieke winkel. Neem bij het kopen van skistokken je skihandschoenen mee, zo kun je goed testen of de stok prettig in de hand ligt. Bekende merken die skistokken maken zijn Leki en Komperdell. Ook veel skifabrikanten, zoals Atomic, Fischer en Head, maken hun eigen skistokken.
Skistokken voor kinderen
Leren skiën doen kinderen je in het begin zonder skistokken. Voordat deze om de hoek komen kijken, moeten ze eerst kunnen remmen en bochtjes kunnen maken. Ook heb je met stokken de neiging om rechtop te gaan staan in plaats van door de knieën te buigen. Wanneer de kinderen toe zijn aan het leren van bochten in parallel (+/- 7 jaar), worden er pas skistokken gebruikt. Voor de lengte van de skistokken bij kinderen geldt dezelfde regel als bij volwassenen. Wanneer de stok ondersteboven op de grond staat en deze onder de teller wordt vastgepakt, dient de onderarm horizontaal te zijn.