Niet in alle wintersportlanden is het dragen van een skihelm verplicht tijdens het skiën of snowboarden. Gelukkig gaat tegenwoordig bijna iedereen met helm de piste op, maar er is nog altijd een percentage die dit niet doet. Dom, je kunt er naar hoofdletsel mee voorkomen! Benieuwd in welke landen een skihelm verplicht is en voor wie de skihelmplicht geldt? In dit artikel vind je een overzicht van de regels per wintersportland.
Skihelm verplicht: regels per land
Het dragen van een skihelm is niet verplicht in alle wintersportlanden. Ieder jaar laaien er weer allerlei discussies op over het wel of niet invoeren van een skihelmplicht. Bijvoorbeeld na een ernstig ongeluk met letsel. Hieronder lees je hoe het zit met de helmplicht per wintersportland:
- Oostenrijk: skihelm verplicht voor kinderen tot 15 jaar in alle deelstaten, behalve Tirol en Vorarlberg. Ga je toch naar die deelstaten zonder helm, dan kan het wel zijn dat de skischool het toch verplicht. Voor volwassenen geldt geen skihelmplicht, wel wordt het ten strengste aangeraden.
- Italië: skihelm verplicht voor kinderen tot 18 jaar. Wie geen helm draagt, riskeert een boete van 100 tot 150 euro.
- Duitsland: geen helmplicht, maar de Duitse Skivereniging en Duitse vereniging voor skileraren adviseren altijd een skihelm te dragen.
- Zwitserland: geen helmplicht, maar uit onderzoek is wel naar voren gekomen dat het percentage helmdragers hier het hoogst is.
- Frankrijk: een skihelm is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd.
- Polen: verplicht voor kinderen tot 16 jaar. Draag je geen helm, dan kan je skipas worden ingenomen en riskeer je een boete.
- Slowakije: verplicht tot 15 jaar
- Slovenië en Kroatië: verplicht tot 14 jaar en kans op een hoge boete als je geen helm draagt.
- Spanje en Andorra: skihelm niet verplicht, maar wordt wel nadrukkelijk aanbevolen. Ga je buiten de piste? Dan moet je een helm dragen.
- Noorwegen: niet verplicht, maar vinden veilig skiën ontzettend belangrijk. Kinderen kunnen de skihelm daarom vaak gratis huren, soms zelfs met gratis skipas.
- Zweden: geen helmplicht, maar kinderen worden zonder helm wel bij sommige liften geweigerd.
- Canada en de USA: geen helmplicht
Skihelm verplicht: discussies
Zoals je hierboven kunt lezen, is het dragen van een skihelm volgens de wet (nog) niet verplicht in alle wintersportlanden. Dat is iets wat al jaren discussies oplevert. Bijvoorbeeld in Oostenrijk, waar deelstaten de regels zelf mogen bepalen. Overal is het dragen van een skihelm verplicht voor kinderen tot 15 jaar, behalve in Vorarlberg en Tirol. In geen enkel wintersportland geldt een verplichting voor volwassenen. Best gek eigenlijk. Sinds de introductie van de skihelm is het aantal ongelukken met ernstig hoofdletsel flink verminderd. Bovendien is een skihelm ook nog eens ontzettend comfortabel. De band van je goggles knelt niet op je hoofd, het is lekker warm en ook weer niet te heet dankzij ventilatie. Tegenwoordig word je eerder raar aangekeken als je skiet zonder helm in plaats van met!
Geen plicht, toch een skihelm
Plicht of geen plicht, we willen je aanraden om sowieso altijd een skihelm te dragen. Kind of volwassene: zet gewoon een skihelm op als je de piste op gaat. Er bestaan tegenwoordig geen slechte helmen meer, dus ook een goedkoper model volstaat. Alles voor je eigen veiligheid! Houd er bovendien rekening mee dat ook in gebieden waar een helm niet verplicht is de skischool wel kan verplichten dat er een helm gedragen moet worden tijden de skiles. Het is aan te raden dit vooraf te informeren bij de skischool, zodat je geen verassingen hebt op de eerste skidag. Skihelmen zijn zowel in Nederland als het buitenland te huur en voor een paar tientjes koop je tegenwoordig ook al een goede en leuke helm. Let altijd op de CE-markering, zodat je zeker weet dat je een goedgekeurde helm hebt.