Livigno
Vandaag heeft de noordzijde van de Alpen nog met veel bewolking te maken. Op een enkele plaats kan een sneeuwbuitje vallen, maar het stelt niet veel voor. In het weekend wordt het zonnig in de meeste gebieden, met een vorstgrens die overdag tussen 1.000 en 1.400 meter ligt. Na het weekend wordt het wisselvalliger. De neerslagkansen nemen flink toe, maar de nadruk ligt daarbij wel op de westkant en noordkant van de Alpen. Aan de Italiaanse zijde valt niet veel sneeuw te verwachten. De vorstgrens ligt overdag eerst rond 1.000 tot 1.200 meter, maar stijgt op dinsdag tot 1.600 meter in de Franse Alpen.
Meeste zon in de Franse Alpen
Vanuit het noordwesten wordt vrij koude en vochtige lucht aangevoerd, die aan de noordzijde van de Alpen voor bewolkte condities zorgt. Er kan zelfs nog een beetje sneeuw vallen, hoofdzakelijk in Tirol of Karinthië. Vanuit het westen wordt de invloed van hogedruk geleidelijk groter. Daardoor zal de zon ook in Oostenrijk langzaam vaker tevoorschijn komen. In de Franse Alpen en in Italië is het nu al flink zonnig. In Zwitserland zullen Graubunden en Tessin zullen ook snel gaan profiteren van zonneschijn. De vorstgrens stijgt naar 1.000 tot 1.300 meter, al met al dus geen verkeerde condities.
De wolken trekken weg in Kühtai
Weekend veel zonneschijn
In het weekend zorgt een uitloper van een hogedrukgebied voor rustige condities in het Alpengebied. De meeste wolkenvelden verdwijnen, maar in sommige dalen kan vroeg in de ochtend wel sprake zijn van hochnebel. Verder drijven wat hoge wolkensluiers over. De nachten verlopen vrij koud, maar overdag ligt de vorstgrens rond 1.000 tot 1.200 meter. Vanaf 2.500 meter moet je ermee rekening houden dat het niet warmer wordt dan -5 graden. Er staat gelukkig een overwegend zacht briesje, meestal windkracht 2. Heerlijke condities dus, zo richting eind maart!
Een zonnige dag in Alta Badia
Wisselvalliger weer
Volgende week verdwijnt de hogedrukinvloed en wordt het wisselvalliger. Vanaf de oceaan trekken een aantal storingen via Frankrijk en Duitsland verder het Europese continent in. Ze schampen daarbij het Alpengebied, waardoor sneeuw gaat vallen vooral in Frankrijk, Zwitserland en in Oostenrijk aan de noordzijde van de hoofdkam. Maandag valt het nog mee, met de hoeveelheden, maar in de loop van dinsdag komt een actieve storing voorbij. Daarbij kan 10 tot 20 cm vallen in de voorgenoemde gebieden. Aan de Italiaanse zijde is het rustiger en zal de zon ook te zien blijven. De vorstgrens gaat daar wel omhoog, naar 1.500 tot 1.800 meter later op dinsdag.
Sneeuw en bewolking in Going am Wilder Kaiser