Skip to navigation Skip to main content
Perisher Australie
© Unsplash, Deb

Skiën in een van de skigebieden in Australië staat bij meerdere wintersporters op de bucket list. De meeste mensen denken bij een vakantie in het land 'Down Under' vooral aan kangoeroes, de wilde outback, Aboriginals, schitterende stranden en vele natuurlijke wonderen, maar ook skiën kun je aan die lijst toevoegen. Is het bij ons hartje zomer, dan is het in de Australische skigebieden diepwinters! In dit blog een overzicht met de beste skigebieden van Australië.

1. Perisher: grootste skigebied van Australië

Perisher is het grootste skigebied van Australië én een van de grootste van het zuidelijk halfrond. Het skigebied ligt in het pittoreske Kosciuszko National Park in New South Wales. Skiën kan op een terrein dat 1245 hectare groot is. De pistes liggen verspreid over zeven bergen, met de 2054 meter hoge Mount Perisher als hoogste top en skidorp Guthega op 1640 meter als het laagste punt. Het skiseizoen gaat doorgaans half juni van start in duurt tot begin/half oktober. Perisher biedt pistes voor alle niveaus, meerdere funparks en off-piste mogelijkheden. Ook vind je hier nog eens 100 km aan langlaufloipes. De pistes zijn over het algemeen niet al te moeilijk en overbruggen weinig hoogteverschil.

2. Falls Creek: ski-in ski wintersport in Australië

Falls Creek is het grootste skigebied van Victoria en een van de grootste van het land. Het terrein waarop je kunt skiën is ruim 450 hectare groot en telt 90 afdalingen die worden ontsloten door 15 skiliften. Er zijn pistes voor alle niveaus, met als een van de hoogtepunten de Wombats Ramble: de langste groene piste van Australië. Er zijn meerdere funparks en ook kun je hier prachtig langlaufen en sneeuwschoenwandelen. Het skigebied ligt tussen 1500 en 1780 meter hoogte en is zeer sneeuwzeker. Kom je met de auto naar Falls Creek? Mt. Beauty is het laatste dorp dat je tegenkomt voordat je aan de klim omhoog begint en hier kun je eventueel nog tanken en sneeuwkettingen huren. Die laatste zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Om het resort in te mogen, heb je een speciaal entry ticket nodig, dat je vooraf online kunt kopen of ter plaatse. Bij aankomst in Falls Creek Village parkeer je de auto en brengt een speciale transfer (oversnow) je verder naar je accommodatie. Het dorp is autovrij en alle wegen in het dorp zijn bedekt met een dikke laag sneeuw. Skiën kan van begin juni tot eind september.

3. Mt Buller: geliefd bij gevorderde skiërs

Ook Mt Buller in Victoria mag niet in dit overzicht met beste skigebieden van Australië ontbreken. De skibestemming ligt op zo'n drie uur rijden van Melbourne en bestaat al sinds 1924. Skiën kan hier op een terrein van zo'n 300 hectare groot. Australië kent net als de USA en Canada geen groene, rode, blauwe en zwarte pistes, maar groene (blauw), blauwe (rood) en zwarte (zwart/diepzwart) afdalingen. Het skigebied is met 45% blauw en 40% zwart vooral geliefd bij de gevorderde skiër, al zijn er ook genoeg mogelijkheden voor beginners. Mt Buller is doorgaans geopend van begin juni tot begin oktober. De afdalingen liggen tussen 1380 en 1780 meter hoogte en ook zijn er meerdere funparks.

4. Thredbo: langste pistes van Australië

Thredbo ligt in het hart van Kosciuszko National Park. Het skigebied ligt op de flanken van Mt. Kosciuszko (2228 meter hoog), de hoogste berg van het Australische vasteland. Op ski's kun je een hoogte van 2037 meter bereiken en het laagste punt ligt op 1365 meter. Daarmee biedt skigebied Thredbo de langste pistes van Australië, waaronder de 3,7 km lange Supertrail, de 5 km lange Cruiser-High Noon, de 3,2 km lange Funnel Web, de 5 km lange Village Trail en 3,5 km lange World Cup afdaling. Het complete terrein waarop je kunt skiën is 480 hectare groot. Er zijn afdalingen voor ieder niveaus, meerdere funparks en ook kun je hier goed sneeuwschoenwandelen. Het skiseizoen loopt hier van begin juni tot eind september.

5. Mount Hotham: zeer sneeuwzeker

Op de vijfde plek in deze lijst met beste skigebieden voor een wintersport in Australië staat Mount Hotham. Dit skigebied staat bekend als een van de meest sneeuwzekere in Victoria en biedt ruim 320 hectare skiplezier. Je skiet hier tussen 1450 en 1845 meter hoogte en de langste piste is maar liefst 2,5 km lang. Sneeuw valt hier meer dan genoeg, waardoor er altijd gemiddeld 150 cm op de pistes ligt. Vooral families voelen zich hier thuis, mede vanwege het gemakkelijke piste-aanbod. Er zijn vier funparks en ook kun je hier langlaufen op zo'n 35 km aan loipes. Liefhebbers van off-piste skiën kunnen hier prachtige tochten skiën. Het skiseizoen duurt doorgaans van begin juni tot eind september.

Skiën op het zuidelijk halfrond

Op wintersport in juli, augustus of september? Je kunt de zomerskigebieden van de Alpen en Noorwegen bezoeken, maar ook een bucket list trip plannen naar de andere kant van de wereld. Bijvoorbeeld naar Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië of Chili. In onze zomer is het daar winter en kun je genieten van meters verse sneeuw. Je moet er een flink stuk voor reizen en de prijzen zijn ook niet mis, maar dan heb je ook wel wat. Plan de reis in combinatie met sightseeing en maak er een indrukwekkende vakantie van!

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.