De skivakantie is niet compleet zonder een Wiener Schnitzel op een zonnig terras of in een berghut. Een schnitzel hoort groot en knapperig te zijn. Het liefst geserveerd met een flinke portie goudgele friet, mayo en salade. Uiteraard mag een stukje citroen niet ontbreken en soms krijg je er ook Preiselbeere compote (vossenbessen compote) bij. Wiener Schnitzel is het ultieme gerecht voor op de berg, in een restaurant, maar ook voor thuis. Lees snel verder voor het recept van de lekkerste Oostenrijkse Wiener Schnitzel.
Ingrediënten Wiener Schnitzel:
De volgende ingrediënten heb je nodig als je zelf thuis Wiener Schnitzels wilt maken.
- 4 ongepaneerde (kalfs)schnitzels van ongeveer 150 gram per stuk
- 200 gram bloem
- 200 gram paneermeel
- 2 eieren
- Zout en peper naar smaak
- 1 citroen
- 75 gram boter
- 5 eetlepels olie (of meer)
- Verse peterselie, fijngehakt
- Optioneel: friet, Preiselbeere compote, salade, mayonaise en ketchup
Bereiding Wiener Schnitzel:
Stap 1: Leg de schnitzels tussen twee lagen bakpapier of plasticfolie en sla deze plat met een zware pan of met de platte kant van een vleeshamer. Bestrooi de schnitzels aan beide kanten met zout en peper.
Stap 2: Pak drie diepe borden, die heb je straks nodig voor het paneren van de schnitzels. Doe in het ene bord de paneermeel en in het andere bord de bloem. Klop in het derde bord de eieren los.
Stap 3: Haal de schnitzels eerst door de bloem, daarna door het ei en daarna door het paneermeel. Zorg dat de schnitzels goed bedekt zijn met paneermeel. Dit zorgt voor dat heerlijke krokante korstje.
Stap 4: Verhit in een grote koekenpan boter en olie. Bak de schnitzels op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin en gaar. Leg tijdens het bakken een groot bord met keukenpapier klaar. Laat de schnitzels hierop uitlekken als deze gaar zijn. Afhankelijk van hoe groot de pan is, bak je de schnitzels in één of in twee keer.
Stap 5: Snijd de citroen in vieren en hak de peterselie fijn.
Stap 6: Leg de schnitzels op de borden, strooi er peterselie over en serveer met een partje citroen, goudgele friet en een frisse salade.
Guten Apetit!
Wiener Schnitzel of Wiener Art?
Tijdens de wintersport zie je op sommige menukaarten Wiener Schnitzel en Schnitzel Wiener Art staan. Dit heeft te maken met het verschil in vlees waarvan de schnitzel is gemaakt. Traditioneel is dit kalfsvlees (Wiener Schnitzel), maar dit is relatief duur. Daarom is er ook een variant met varkensvlees (Schnitzel Wiener Art). Overigens zijn er restaurants die ook varkensschnitzels als Wiener Schnitzel verkopen. Wil je dus zeker zijn van welk vlees er is gebruikt, vraag dit even na bij de bediening. Uiteraard kun je zelf ook varkensvlees gebruiken in plaats van kalfsvlees. De bereiding is hetzelfde. In Oostenrijk serveert men de schnitzel vaak met Preiselbeere compote (vossenbes/rode bosbes). Als alternatief kun je cranberry compote of een fris/zure vruchtenjam gebruiken.