Wanneer je weer thuis bent na een fijne skivakantie of juist wanneer je al een tijdje geen pistes hebt gezien, mis je het skiën, de après-ski, de sfeer, maar ook het overheerlijke eten. Na een actieve ochtend neerploffen in een gezellige berghut en genieten van een heerlijk lunchgerecht uit de Alpen, dat willen we het liefst elke dag van het jaar! Helaas is dat voor velen van ons niet weggelegd, maar geen nood: veel gerechten kun je ook gewoon zelf thuis maken. In dit weblog daarom negen van onze favoriete lunchgerechten van de piste die je thuis kunt maken. Zo kun je het hele jaar door het wintersportgevoel in huis halen.
#1. Tiroler Gröstl
Dit recept is perfect voor wintersporters die houden van een hartige en vullende maaltijd tussen de middag. Tiroler Gröstl was vroeger eigenlijk een gerecht dat klaargemaakt werd van restjes in de keukens van Gasthofen, maar tegenwoordig is het gewoon een op zichzelf staande maaltijd. Het gerecht bestaat uit aardappel, vlees, kruiden, ui en natuurlijk een spiegelei. Lees hier hoe je zelf Tiroler Gröstl maakt >
#2. Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn is al vele jaren favoriet onderdeel van onze skivakantie. Deze klassieker uit de Oostenrijkse keuken staat vaak op de kaart als toetje, maar is ook een perfect lunchgerecht wanneer je zin hebt in iets zoets. Een flinke laag poedersuiker en een bakje appelmoes of preiselbeeren compote erbij en genieten maar! Ook in Nederland staat dit gerecht bij ons vaak op het menu. Zie hier het recept voor Kaiserschmarrn >
#3. Tartiflette
Tartiflette staat op bijna elke menukaart in de Franse skigebieden. Wat het precies is? Een heerlijk ruikende ovenschotel met aardappel, kaas, ui en spek. Neem vooral de tijd om even uit te buiken, want het is een vrij vullend gerecht. Ideaal dus voor wanneer je veel honger hebt! Thuis deze Franse lekkernij maken? Dat is helemaal niet moeilijk. Tip: serveer het gerecht met een frisse salade en een glas witte wijn.
#4. Käsespätzle
Ook Käsespätzle is zo'n lekker vullend gerecht. Voor je het weet ga je rollend de piste af! Deze machtige lekkernij wordt in bijna alle Oostenrijkse berghutten geserveerd en is vooral populair onder kaasliefhebbers. Meestal wordt Käsespätzle opgediend in een gietijzeren pannetje, tezamen met een frisse salade. Dit smeuïge kaasgerecht is gemakkelijk zelf te maken en zorgt voor een heerlijk gevulde maag. Het recept voor Käsespätzle vind je hier >
#5. Apfelstrudel
Nog zo'n favoriet gerecht: Apfelstrudel. Als toetje, gebakje of als lunch, eigenlijk is het op ieder moment van de dag lekker. Je zult in Oostenrijk niet snel een berghut vinden waar ze het niet serveren, want Apfelstrudel is een populair gerecht. Geserveerd met slagroom, een ijsbolletje of warme vanillesaus. Zalig! Zelf een goede Apfelstrudel maken kost misschien wat oefening en tijd, maar het is zeker de moeite waard! Bekijk hier ons Apfelstrudel recept >
#6. Goulashsoep
Wanneer je zin hebt in een hartige lunch is goulashsoep altijd een goed idee. Officieel komt het recept uit Hongarije, maar inmiddels is het helemaal ingeburgerd in Oostenrijk. Het is een goed vullend gerecht en warmt je meteen op na een koude ochtend op de pistes. Om zelf goulashsoep te maken moet je even wat uurtjes wachttijd incalculeren, maar het resultaat is minstens zo goed als in een berghut. Hoe je goulashsoep zelf bereidt, lees je hier >
#7. Croque Monsieur
Croque Monsieur is een Frans gerecht en bestaat uit twee witte boterhammen die belegd zijn met ham, bergkaas en bechamelsaus, met nog meer kaas bovenop. Hadden we al kaas genoemd? Simpel, maar oh zo lekker. Lekker even in de oven onder de grill krokant laten worden en je hebt een smeuïg, goddelijk geheel. Perfect voor een snelle, maar vullende lunch. Staat er ook een Croque Madame op het menu? Dat is dezelfde variant, maar dan met een spiegeleitje bovenop.
#8. Wiener Schnitzel
Misschien wel een van de populairste wintersportgerechten, de enige echte Wiener Schnitzel. Lekker dun en krokant, vaak bijna groter dan je bord en geserveerd met een heerlijke portie goudgele frieten een partje citroen en preiselbeeren-compote. Op de piste natuurlijk het allerlekkerst, maar ook thuis in je eigen keuken kun je een heerlijke Wiener Schnitzel maken. Bekijk hier het recept >
#9. Brettljause
Een Brettljause is een soort borrelplank met allerlei soorten worst, vlees en kaas. Meestal wordt het geserveerd met augurk, zilveruitjes en brood. Ook thuis is dit gerecht makkelijk te maken en leuk om op tafel te zetten bij de borrel. Wat je nodig hebt: fijngesneden speck en andere vleeswaren, verschillende soorten (berg)kaas, droge worst, vers boerenbrood, augurken, zilveruitjes en mierikswortel. Verdeel de verschillende soorten kaas, vlees en worst over een houten plank en bestrooi met wat mierikswortel. Garneer als laatste met de augurken en zilveruitjes en leg de plakken brood in een mandje ernaast.