Skip to navigation Skip to main content

Maakt skiën gelukkig?

Ja, skiën maakt gelukkig! Skiën is een sport die zorgt voor veel geluksmomenten beweert de Universiteit van Klagenfurt. Wanneer u fit bent, er genoeg plaats op de piste is en de snelheid gecontroleerd blijft, zijn skiërs het gelukkigst. Op deze momenten ervaart men een gelukzalig gevoel en vergeet men het gevoel van tijd. Snowplaza verklaart waarom skiën gelukkig maakt en geeft tips om een nog beter gevoel aan uw wintersport over te houden. Wij hebben skigebieden uitgezocht waarvan wij denken dat ze alles bieden voor een zorgeloze wintersport.

Skiën maakt gelukkig!

'Tijdens het skiën komt u in een flow', zegt Thomas Brandauer van het sportpsychologische competentiecentrum Karinthië. Flow ontstaat wanneer de skiër de buitenwereld volledig vergeet en zich 100% op het skiën concentreert. De piste moet goed inspelen op de technische vaardigheden van de skiër zodat het skiën echt gelukkig maakt. Wanneer u boven uw kunnen gaat skiën, krijg u te maken met angst in plaats van geluk. Het onderzoek toont ook aan dat skiën gelukkiger maakt dan snowboarden.

Tips voor een gelukzalig gevoel

  • Bereid u conditioneel goed voor op uw wintersport
  • Kies voor een skigebied met goede pistecondities
  • Vroeg opstaan, en als eerste afdalen van de geprepareerde pistes
  • Ga op wintersport buiten het hoogseizoen
  • Ski niet boven uw kunnen
  • Concentreer u alleen op het skiën
  • In het onderzoek worden de meeste geluksmomenten gemeten bij 50 km/h
  • Na het skiën: ontspannen, goed eten en niet te veel feesten

Pistes die gelukkig maken

Skigebieden met perfecte pistecondities maken het gelukkigst. Bij uitstekende sneeuwcondities en genoeg plaats op de piste komt u het snelst in een flow. De Snowplaza reporters voelden zich afgelopen seizoen het gelukkigst op de volgende pistes:
1. Waldafdaling in skigebied Serfaus-Fiss-Ladis
2. Gletsjerafdaling 38 in skigebied Sölden-Hochsölden-Vent
3. Gletsjerafdaling 71 in skigebied Zermatt
4. Afdaling 70 op de Seiser Alm in Val Gardena
5. Horbergafdaling (7a) in skigebied Mayrhofen
Klik hier voor de beste skigebieden in de Alpen >>

Skigebied Seiser Alm in Val Gardena/Gröden

U wintersport begint hier: Snowplaza.be

Snowplaza biedt alle informatie voor uw volgende wintersport. Naast informatie over skigebieden en skidorpen vindt u bij ons onder meer sneeuwhoogtes, het actuele weer in de Alpen, ervaringen en een magazine voor de iPad. Plan uw volgende wintersport >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.