Uiteraard bezoeken we ook St. Anton am Arlberg tijdens de Snowplaza Ski Safari. Deze plaats staat bekend als de bakermat van het moderne alpineskiën en daar zijn de inwoners trots op. Tegenwoordig is St. Anton een bruisend wintersportdorp met een modern skigebied van wereldformaat en een internationaal publiek. In principe klopt alles wat men over St. Anton zegt en schrijft, maar toch zijn er een aantal kleine kanttekeningen.
St. Anton: sfeervol en bruisend
Het is niet de eerste keer dat we St. Anton am Arlberg bezoeken, maar tijdens de Snowplaza Ski Safarai kijken we toch met andere ogen naar de bestemmingen; iets kritischer. Toch wordt ik meteen weer gegrepen door dit mooie dorp bij de Arlberg. In de gezellige hoofdstraat bevinden zich de beste sportwinkels, goede restaurants en gezellige bars. Een wandeling door deze straat is altijd leuk! Na 22.00 uur ‘s avonds is het aantal beschonken wintersporters wel wat hoog, maar als je zelf genoeg biertjes hebt gedronken is dat natuurlijk geen enkel probleem.
De sfeervolle hoofdstraat van St. Anton
Veel experts
Over sneeuwval hebben ze over het algemeen niet te klagen rondom de Arlberg. Ook wij hebben geluk: het sneeuwt vanaf het moment van aankomst (eind van de middag) en ’s ochtends ligt er een mooie verse laag op de pistes. Helaas is het zicht erg slecht. Het valt me direct op dat hier veel goede skiërs onderweg zijn. Mensen die puur op techniek gecontroleerd de pistes met zeer weinig zicht afdalen. Het skigebied biedt veel steile en uitdagende pistes. Voor beginners is er minder keuze. Er zijn wel blauwe pistes, maar het merendeel is toch meer geschikt voor de experts. Voor de kinderen is er een kinderland in het dal.
Bochten draaien in de verse poeder
De volgende dag hebben we meer geluk; na de verse sneeuwval is de lucht nu strak blauw. Dat we niet de enigen zijn die vroeg op pad gaan blijkt als we aankomen bij de Galzigbahn. Er staat een flinke rij en veel wintersporters zijn overduidelijk stoere freeriders met rugzakken. Allemaal staan ze in de rij om de eerste bochten in de verse poeder te mogen maken. De lift gaat wegens lawinegevaar uiteindelijk een uurtje later open en de ‘poederstress’ start; binnen een uur zijn alle zichtbare hellingen verspoord. Wij blijven lekker veilig op de pistes en genieten van de verse sneeuw. St. Anton am Arlberg maakt haar reputatie waar. Het is een fantastisch skigebied; groots met uitdagende afdalingen en prachtige uitzichten. Enig minpuntje: ik vind het wel druk op de pistes en het is nog maar januari…
Deze zwarte dalafdaling is een heerlijke piste voor experts
Het gevecht om de poeder in St. Anton
Après-ski op de berg
St. Anton am Arlberg staat ook bekend om een bruisende après-ski. Wereldberoemd is de Mooserwirt, waar de bierkranen nooit dichtgaan. De après-ski tempel ligt iets boven het dorp, waardoor je na het feesten nog per ski moet afdalen. Dit is de piste waar de meeste benen gebroken worden volgens mij. Ook de Heustadl (met livemuziek) en de Krazy Kanguruh zijn bekende en gezellige après-skitenten die op de piste liggen. In het dorp zelf gaat de après-ski nog volop door bij de bars bij het dalstation en ook in de Picadilly is het gezellig met livemuziek. De après-ski is in St. Anton niet zo heftig als in bijvoorbeeld Ischgl of Mayrhofen.
Bij de legendarische Mooserwirt is het altijd druk
Topgebied met pittige prijzen
Conclusie: St. Anton is een skibestemming van wereldklasse, maar de prijzen zijn er ook pittig. Zowel voor het overnachten, eten als de skipas moet men hier flink in de buidel tasten. De gevorderde skiër kan zich hier helemaal uitleven en zal zich hier bijzonder goed kunnen vermaken. Ook na het skiën is er genoeg te beleven. Voor kinderen en beginners vinden wij het minder geschikt, aangezien zij slechts een klein gedeelte van het enorme aanbod kunnen gebruiken en hier wel voor betalen.