Langlaufen is een prachtige wintersportactiviteit, ongeacht of je voor de skating of de klassieke variant gaat. Omdat skating een stuk sneller gaat, valt de klassieke stijl makkelijker aan te leren. Voor beide varianten zijn er verschillende langlaufski’s, bindingen, schoenen en stokken verkrijgbaar. Snowplaza heeft voor langlaufers de beste tips op een rijtje gezet. We delen mee waar de mooiste loipes zijn te vinden, welke langlaufevents er zijn en waar je het beste kunt langlaufen in de Ardennen en de Alpen. Klaar om te langlaufen? Plan hier je volgende skivakantie >
#1. Langlaufen houdt je fit
Van langlaufen blijf je gezond! Je krijgt er een goede conditie van en vrijwel alle spiergroepen worden aangesproken. Voordeel van langlaufen ten opzichte van skiën is dat het een stuk voordeliger is en je minder materiaal nodig hebt. Ook een lange reis naar de Alpen kun je jezelf besparen. Dichter bij huis valt er ook prima te langlaufen! Langlaufen in de Ardennen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden.
#2. Langlaufen in de Ardennen
Langlaufen in de Ardennen is prima mogelijk! Er zijn tal van loipes die door het glooiende landschap lopen. Wanneer je goed de sneeuwhoogte in de gaten houdt, kom je ter plaatse niet voor verrassingen te staan. Goede plekken om te langlaufen zijn de Baraque Fraiture, Baraque Michel, Mont-Spinette. Ook diverse langlaufgebieden in Duitsland zijn niet al te ver rijden. In Winterberg, Willingen en Feldberg kun je uitstekend langlaufen.
#3. Langlaufen in de Alpen
Voor meer langlaufmogelijkheden kun je beter afreizen naar de Alpen. Tot de beste langlaufgebieden in de Alpen behoren St. Moritz (220 km loipe) en Ramsau-Dachstein (200 km loipe). Door veel langlaufers wordt de Seiser Alm door het prachtige uitzicht op de Dolomieten als mooiste langlaufgebied bestempeld. Top 10 langlauf bestemmingen >
#4. De mooiste langlaufloipes
Het aanbod aan langlaufloipes is enorm. Tot de mooiste behoren de langlaufoipes van de Region Seefeld, de Bayerwaldloipe en de beroemde Marcialongaloipe. Ook de Rennsteig loipe in het Thüringer Wald, met 170 km de langste loipe van het Duitse middelgebergte, is de moeite zeker waard.
#5. Langlaufen leren
In vrijwel alle skigebieden worden langlauflessen aangeboden. De prijzen zijn vergelijkbaar met die van normale skilessen. Bij langlaufen is de aankoop of de huurprijs van het materiaal echter wel een stuk voordeliger. Investeer wanneer je gaat langlaufen wel in goede kleding. Zorg dat je over lichte, ademende en functionele langlaufkleding beschikt.
#6. Langlauftechniek: klassieke stijl
De klassieke langlaufstijl valt niet moeilijk te leren. In feite is het gewoon wandelen met ski’s onder je voeten en stokken. Na iedere afzet volgt een korte glijfase. Grootste verschil met de skating variant, is dat bij de klassieke stijl de langlaufski’s parallel naast elkaar blijven in een voorgevormde loipe.
#7. Langlauftechniek: vrije stijl
De skating techniek of vrije stijl doet denken aan schaatsen en inlineskaten. Bij deze variant ga je sneller dan met de klassieke stijl, het is daarom ook een stukje vermoeiender. Er is geen loipe nodig, vaak loopt er een gladde strook naast de klassieke loipe. Net als bij de klassieke stijl ondersteun je met de stokken de beenafzet.
#8. Verschillende langlaufski’s
Langlaufski’s zijn smaller dan alpineski’s. Maar ook binnen de wereld van de langlaufski’s zijn er verschillen. Een skatingski beschikt over een glad loopvlak en een speciale skatingbinding. Een klassieke ski is langer en beschikt over een ruwer ‘stijggedeelte’ om makkelijker hoogte te kunnen overwinnen.
#9. De juiste langlaufski vinden
Afhankelijk van de stijl, lichaamslengte, gewicht en wensen kun je op zoek gaan naar de juiste langlaufski. Voor skatingski’s kun je uitgaan van een ski die 10 centimeter langer is dan de lichaamslengte, bij de klassieke stijl is dit doorgaans plus 20 centimeter. Ben je een stukje zwaarder, kies dan voor een iets langere ski. Lichte mensen kunnen 5 centimeter van de lengte afhalen. Kortere ski’s zijn eenvoudiger te beheersen, daarentegen glijden ze minder en zijn ze minder spoorvast.
#10. Langlaufski’s kopen of huren?
Ben je compleet voor het langlaufen gevallen dan kun je wellicht beter overgaan tot het kopen van een complete set. De ontwikkelingen in de wereld van het langlaufen volgen elkaar niet al te snel op waardoor je een flink aantal jaren vooruit kunt. De prijzen van langlaufski’s beginnen bij ongeveer € 150,-. Wil je rustig kennis maken met langlaufen, huur dan ter plaatse of in eigen land een complete uitrusting.
#11. Langlaufschoenen en bindingen
Bij de klassieke techniek hebben de langlaufschoenen een zachtere zool dan bij skating. Bij de aankoop van de schoenen dien je er goed op te letten dat ze geschikt zijn voor het bindingsysteem. Laat jezelf bij twijfel goed adviseren. Langlaufschoenen zitten alleen met de teen vast in de binding, de hiel kan omhoog worden getild om af te kunnen zetten.
#12. Langlaufstokken
Langlaufstokken zijn dunner, lichter en stijver dan alpine stokken. De lengte van de stok is afhankelijk van lichaamslengte, techniek en ervaring. Je kunt in je achterhoofd houden dat oksel- tot schouderhoogte goed is voor de klassieke techniek en kin- tot neushoogte voor de skating stijl.
#13. Langlaufski’s waxen
Langlaufski’s moeten regelmatig gewaxt worden om een goed glijvermogen te houden. Klassieke ski’s (zonder schubben) moeten nog met een stijgwax behandelt worden, zodat de ski na de afzet grip op de sneeuw houdt. Afhankelijk van de temperatuur, vochtigheid en sneeuw maak je gebruik van diverse types wax.
#14. Wereldbeker langlaufen, wedstrijden en events
Naast diverse wereldbekerevents zoals het biatlon spektakel in Oberhof met 100.000 toeschouwers, zijn er ook tal van evenementen voor niet-professionals. Zo is er de Engadin Skimarathon in St. Moritz, het grootste langlaufevent van Zwitserland. Ook de Volksbiatlon in Hochfilzen in het Pilleseetal is een populair evenement.
#15. FIS-Langlaufregels
Wanneer je gaat langlaufen dien je met verschillende regels rekening te houden. Maak gebruik van het rechter spoor en let er op dat de stokken bij het inhalen langs het lichaam blijven. Mocht er een iemand uit de tegengestelde richting komen, dan heeft de dalende langlaufer voorrang. Klik hier voor de FIS-Langlaufregels >