Pretzels, ook wel Bretzels genoemd, hangen op wintersport vaak ietwat verscholen aan een houten rekje bij de kassa van een berghut. Eenmaal gespot kun je de verleiding maar moeilijk weerstaan. Dit hartige broodje is namelijk het perfecte tussendoortje en weer eens wat anders dan een Apfelstrudel. Deze typische lekkernij kun je in veel Alpenlanden bestellen, maar ook in ons eigen kikkerlandje kom je ze tegen, en zelfs buiten Europa worden ze verkocht. Kun je niet meer wachten en sta je graag in de keuken? Ga dan eens aan de slag met dit recept en maak zelf pretzels.
Ingrediënten recept pretzels: dit heb je nodig
Uiteraard smaken pretzels het lekkerst op wintersport, al zijn het thuis ook heerlijke tussendoortjes. Bovendien is zelf pretzels maken ook nog eens ontzettend leuk en helemaal niet moeilijk! Je hebt er wel wat geduld voor nodig, maar het eindresultaat is het helemaal waard. Verwar de broodjes overigens niet met de knapperige koekjes die je vaak tijdens feestjes op tafel ziet staan. Dit zoutje kent een ander recept. Voor het typische broodje dat we kennen uit de skigebieden, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram bloem, type 405 of 550 (patentbloem of tarwebloem) plus extra om te bestuiven
- 250 milliliter melk
- 40 gram baking soda
- 40 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 20 gram verse gist, te koop in de supermarkt of bij de bakker
- 15 gram suiker
- 10 gram keukenzout
- 1 liter warm water
- Grof zeezout of speciaal pretzelzout
Bereidingswijze: zo maak je zelf pretzels
Stap 1: Meng in een maatbeker of kommetje de melk met de gist en roer door tot alles is opgelost. Pak een grote kom en doe hier de bloem, suiker en 10 gram keukenzout in. Roer even door en voeg de boter en het melk/gist-mengsel toe.
Stap 2: Met een pollepel of spatel roer je tot er een samenhangend deeg ontstaat. Haal het deeg uit de kom en kneed dit op het aanrecht goed met twee handen door. Kneed minimaal 10 minuten en zet daar eventueel een timer voor.
Stap 3: Maak een bol van het deeg en leg terug in de kom. Dek af met plasticfolie en laat het minimaal 15 tot 20 minuten rusten.
Stap 4: Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 10 gelijke delen. Het is aan te raden om het deeg netjes af te wegen in porties van ongeveer 80 gram. Maak van elke portie eerst een bolletje en rol daar vervolgens een dik slangetje van. Leg die allemaal op een licht met bloem bestoven werkblad en laat nog eens 10 minuten rusten.
Stap 5: Nu is het tijd om de pretzels te vormen. Hoe een professionele bakker dit doet kun je hier bekijken (vanaf 4:45 minuten). Pak een portie van het deeg, druk plat met je hand en rol uit tot een sliert van ongeveer 40 centimeter. Het middelste gedeelte moet iets dikker blijven. Dit creëer je door met je handen aan de twee uiteinden het deeg heen en weer te rollen. Pak nu de twee uiteinden, houd die omhoog en slinger ze twee keer om elkaar heen. Vouw ze terug naar de bolle kant, zodat de traditionele vorm ontstaat en druk iets aan. Herhaal met de rest van het deeg en laat daarna 10 minuten onafgedekt rusten
Stap 6: Verwarm de oven voor op 220 graden. Om de traditionele, diepbruine kleur te creëren, meng je in een kom het warme water met de baking soda. Roer tot alles is opgelost en dompel de pretzels hier een voor een 20 seconden in. Leg ze vervolgens op een met bakpapier bedekte bakplaat. Snijd de bolle kant in met een scherp mes, hierdoor ontstaat de inkeping tijdens het bakken. Bestrooi ze met grof zeezout of speciaal pretzelzout en bak in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar.
Guten Apetit!
Waar komen pretzels vandaan?
In de meeste Oostenrijkse, Duitse en Zwitserse berghutten kun je wel een pretzel bestellen. Ook in ons eigen land wordt deze lekkernij verkocht en zelfs buiten Europa is het broodje razend populair. Over de oorsprong van pretzels gaan verschillende verhalen. Volgens één daarvan komt de lekkernij uit Bad Urach, aan de rand van de Zwabische Alb. Ruim 500 jaar geleden woonde hier een hertog die niet tevreden was met zijn bakker. Hij besloot hem toch nog een kans te geven, maar dan moest de bakker wel een broodje bedenken waar de zon drie keer doorheen kon schijnen. Ook gaan er verhalen over dat het recept is bedacht door monniken uit Europa. Uit welk land is dan weer de vraag. En zelfs zijn er mensen die zeggen dat het broodje een belangrijke betekenis heeft voor de katholieke kerk. De vorm lijkt op twee handen die een gebed uitvoeren en de gaten staan voor de Vader, Zoon en Heilige Geest.
Kortom, geen duidelijke oorsprong, maar dat maakt ook niet uit. Zo lang de smaak maar goed is. Daarom een tip tot slot: vers uit de oven, iets afgekoeld, zijn ze het lekkerst!