Het originele recept voor Sachertorte (of Sacher-Torte) behoort nog altijd tot een van de best bewaarde geheimen ter wereld. De taart is ooit in 1832 bedacht door de toen 16-jarige Franz Sacher en nog altijd zijn de precieze ingrediënten strikt geheim. Deze versie komt heel dicht in de buurt, maar voor de originele variant zul je toch echt naar Oostenrijk af moeten reizen. Zelf Sachertorte maken is helemaal niet moeilijk met dit recept.
Ingrediënten Sachertorte
'Een nieuwe vrouwelijke taart ontwikkelen', dat was de opdracht die Franz Sacher destijds kreeg. Hij heeft vast nooit kunnen bedenken dat zijn creatie jaren daarna nog steeds razend populair is. De combinatie van luchtige cake, abrikozenjam en een rijk chocoladeglazuur is hemels. Ben je ooit in de buurt van een locatie waar de originele Sacher-Torte wordt verkocht, dan moet je zeker even binnenstappen voor een proefsessie. Zoals gezegd zijn de precieze ingrediënten strikt geheim, maar deze variant komt wat mij betreft heel dicht in de buurt.
Voor de cake:
- 200 gram abrikozenjam
- 150 gram boter, op kamertemperatuur
- 140 gram bloem
- 100 gram poedersuiker
- 130 gram pure chocolade (minimal 55% cacao)
- 100 gram kristalsuiker
- 6 eieren
- 1 vanillestokje
- Snuf zout
Voor het glazuur:
- 200 gram suiker
- 150 gram pure chocolade (minimal 55% cacao)
- 125 milliliter water
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170 °C. Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm en klem hier de rand omheen. Vet de randen in met wat boter.
- Smelt de chocolade voor het cakebeslag au bain-marie en laat daarna 5 minuten afkoelen.
- Pak twee grote mengkommen. Scheid de eieren en klop in de eerste kom de eiwitten met een snuf zout en kristalsuiker tot er stijve pieken ontstaan.
- Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Doe dit met de boter en poedersuiker in de eerste kom en klop tot er een romig mengsel ontstaat.
- Doe nu het eigeel in de kom met het botermengsel en klop dit samen met de gesmolten chocolade tot er een egaal mengsel ontstaat.
- Spatel het eiwit nu rustig door het boter-eigeel-chocolade mengsel en schenk het beslag in de springvorm.
- Plaats de springvorm in de oven en bak eerst 15 minuten met een pollepel tussen de ovendeur.
- Sluit de oven daarna volledig en bak de taart in ongeveer 50 minuten gaar. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Snijd de taart horizontaal doormidden en bestrijk beide helften met de abrikozenjam. Leg ze nu weer op elkaar.
- Maak nu het glazuur. Doe hiervoor water met suiker in een steelpannetje en verwarm dit op hoog vuur tot er grote bubbels ontstaan. Zet het vuur uit en laat de suikersiroop iets afkoelen. Hak ondertussen de chocolade fijn en doe in een kom. Schenk hier nu eerst twee derde van de suikersiroop bij. Roer tot de chocolade is opgelost en er een egale massa ontstaat. Het kan zijn dat je iets meer siroop nodig hebt, maar gooi niet meteen alles in de kom.
- Schenk het glazuur over de taart, laat volledig afkoelen en serveer.