Tartiflette is een typisch Frans berggerecht dat je in de meeste berghutten en restaurants wel op het menu ziet staan. Wie gek is op kaas moet deze machtige, maar overheerlijke ovenschotel dan ook zeker eens proberen. Wel is het de vraag of je daarna nog kunt skiën, zo voedzaam is deze Franse lekkernij. Om de calorieën hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken, die verbrand je daarna wel weer op de pistes! Uiteraard kun je dit gerecht ook prima zelf thuis maken. Dit recept voor Tartiflette staat al na een klein uurtje op tafel.
Ingrediënten recept Tartiflette (2 personen)
Tartiflette is net als Käsespätzle een topgerecht voor kaasliefhebbers. Het is een machtige, goedgevulde ovenschotel die je als hoofdmaaltijd kunt serveren, maar ook als bijgerecht. Bijvoorbeeld als je een uitgebreid diner voor vrienden of familie kookt. Kies je ervoor om het gerecht als hoofdmaaltijd te serveren, serveer er dan ook een frisse salade bij als tegenhanger. Dit recept voor Tartiflette is helemaal niet moeilijk om te maken en je hebt er ook niet al te veel ingrediënten voor nodig. Zet het volgende maar op je boodschappenlijstje:
- 250 gr Reblochon kaas (o.a. te koop bij de kaasboer en Albert Heijn)
- 600 gr vastkokende aardappels
- 125 gr gerookte spekblokjes
- 1 grote witte ui in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt.
- 140 ml droge witte wijn
- 1 el olijfolie
- 60 ml kookroom
- 6 takjes tijm
- Zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak.
Tip: kun je niet aan Reblochon komen? Kies dan voor een mooie brie of camembert.
Bereiding Tartiflette
In een paar simpele stappen maak je zelf thuis Franse Tartiflette. Daar hoef je echt geen professionele chef-kok voor te zijn!
Stap 1: Schenk twee glazen witte wijn in. Eentje voor jezelf en eentje voor in de Tartiflette. Waan je meteen helemaal in Frankrijk!
Stap 2: Schil de aardappelen en halveer ze. Doe in een ruime pan met water en 1 theelepel zout. Breng aan de kook, maar zet daarna het vuur iets lager. Kook de aardappelen in zo’n 10 minuten beetgaar.
Stap 3: Verhit een koekenpan met 1 el olijfolie en bak hierin de spekjes goudbruin en gaar. Zet daarna het vuur iets lager en voeg je de uien toe. Bak in zo’n 10 minuten glazig. Voeg de knoflook en de blaadjes van 5 takjes tijm toe. Roer twee minuten en zet het vuur weer iets hoger.
Stap 4: Verwarm de oven voor op 220 °C. Giet de aardappels af en laat ze iets afkoelen.
Stap 5: Doe de wijn in de pan en laat dit inkoken tot het vocht dikker wordt en bijna helemaal verdampt is. Voeg daarna de kookroom en flink wat zwarte peper toe en roer het mengsel goed door.
Stap 6: Snijd de gekookte aardappelen in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Doe alles in de pan met het spek-uienmengsel, roer even door om alles goed te mengen en zet daarna het vuur uit.
Stap 7: Pak een ovenschaal en doe hier het aardappelmengsel in. Snijd nu plakken van 1 cm dik van de Reblochon kaas en leg die er bovenop. Ris de blaadjes van het laatste takje tijm over de kaas en bestrooi met wat versgemalen peper.
Stap 8: Schuif de ovenschaal in de oven en bak 15 tot 20 minuten tot de kaas helemaal gesmolten is, bubbelt en lichtbruin kleurt. Je kunt op 't laatst ook de grill nog even twee minuten aanzetten.
Bon appetit!
Zelf Tartiflette maken in foto's
Bonustip voor een feestelijk diner
Grote gerechten, zoals ovenschotels kun je heel makkelijk in een feestelijk jasje steken. In het geval van Tartiflette kun je bijvoorbeeld ook kleine eenpersoons ovenschaaltjes gebruiken. Serveer er een frisse salade bij als tegenhanger van de kaas en room en je hebt een heerlijke maaltijd! En, omdat je de porties wat kleiner maakt, kun je er nog een wintersportrecept bij serveren. Ideaal voor het kerstdiner!