Rösti is een gerecht dat je op de meeste Zwitserse menukaarten ziet staan. Deze soort van aardappelpannenkoek is krokant van buiten, zacht van binnen en wordt vaak geserveerd in een pannetje of ovenschaal. Iedereen heeft een eigen recept en bovendien zijn er ontzettend veel smaakcombinaties mogelijk. Zelf Rösti maken is helemaal niet moeilijk en met de ingrediënten kun je eindeloos variëren. In dit recept voor Rösti hebben we gekozen voor de combinatie van ui, bergkaas, spekjes en spiegelei. Zo maak je het!
Ingrediënten Rösti (2 personen)
Rösti smaakt natuurlijk het allerlekkerst op het terras van een knusse Zwitserse berghut, met uitzicht op de omliggende imposante besneeuwde pieken. Op het menu staan vaak verschillende varianten en het maakt niet uit welke je kiest, ze smaken allemaal heerlijk. Mijn favoriet is Zwitserse Rösti met bergkaas, uitgebakken spekjes, ui en bovenop een perfect gebakken spiegelei. Daarom ook deze combinatie in dit recept. Zelf Rösti maken is echt niet moeilijk. De meeste tijd ben je kwijt met het raspen van de aardappels. Het is belangrijk dat je zetmeelrijke aardappels gebruikt. De volgende ingrediënten heb je nodig om zelf thuis Rösti te maken.
- 800 gram vastkokende aardappels
- 1 theelepel keukenzout
- 1 theelepel maizena
- 150 gram spekblokjes
- 2 uien, gesnipperd
- Fijngehakte peterselie
- 80 gram bergkaas, bijvoorbeeld Emmentaler of Gruyère of een mix van beide
- Boter om in te bakken
- Snufje nootmuskaat
Bereiding: zo maak je zelf Zwitserse Rösti
Wil jij zelf Rösti maken? Volg dan de stappen in dit recept en je kunt er binnen een uurtje van genieten.
Stap 1: Zet een koekenpan op het vuur met een klontje boter. Bak de ui glazig en lichtbruin. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Zet ondertussen een tweede koekenpan op het vuur en bak hierin de spekjes krokant. Doe spekjes en gebakken uien samen in een ruime kom en laat afkoelen.
Stap 2: Schil de aardappels. Je kunt ervoor kiezen om ze rauw te raspen, maar ook kort voorgekookt. Kies je voor de tweede optie, kook de aardappels dan beetgaar en laat ze voor het raspen volledig afkoelen. Zijn de aardappels erg vochtig nadat je ze rauw hebt geraspt? Doe ze in een schone theedoek (die niet te erg naar wasmiddel ruikt), draai er een bolletje van en knijp het overtollige vocht er uit.
Stap 3: Doe de aardappels in de kom van de ui en spekjes en voeg hier zout en maizena aan toe. Rasp de kaas of snijd deze in dunne blokjes en voeg ook toe aan de kom. Roer het geheel goed door.
Stap 4: Verhit een klontje boter in de pan en doe hier het aardappelmengsel in. Druk met een spatel iets aan, zodat er een dikke aardappelpannenkoek ontstaat. Bak de onderste laag in 15 minuten goudbruin en krokant op niet al te hoog vuur. Leg vervolgens een groot bord op de pan en draai beiden met twee ovenwanten om. De Rösti ligt nu met de gebakken kant boven op het bord. Schuif de Rösti terug in de pan en bak de ongebakken kant ook in 15 minuten goudbruin en krokant.
Stap 5: Bak in de laatste 5 tot 7 minuten twee spiegeleieren in een koekenpan met een klontje boter. Hak ondertussen de peterselie fijn.
Stap 6: Als de Rösti gaar is, schuif je deze op een groot bord, of je serveert 'm in de pan. Strooi er wat fijngehakte peterselie over en leg de spiegeleieren er bovenop.
En Guete!
Eindeloos variëren
Met Rösti kun je eindeloos variëren en dat geldt ook voor dit recept. Deze variant is met bergkaas, ui, spekjes en een spiegelei, maar je kunt ook kiezen voor andere ingrediënten. Bijvoorbeeld voor een vrij neutrale Rösti met kaas en ui en daar bovenop gerookte zalm, crème fraîche en wat frisse salade. Of wat dacht je van een variant met alleen ui en bergkaas, met daar bovenop dan wat gebakken tomaat en een spiegelei? Of eentje met gegrilde groenten? De keuze is reuze! Ook leuk: mini Rösti's maken in plaats van één grote aardappelpannenkoek. Zo kun je dit gerecht ook prima als voorgerecht serveren.
Populair sinds de tijd van schrijver Gotthelf
Tot slot nog een klein stukje geschiedenis over dit populaire Zwitserse gerecht, dat haar naam te danken heeft aan 'etwas röstern' (iets roosteren). Wanneer de eerste Rösti precies gemaakt is, is niet bekend. De aardappel kwam in de 16e eeuw naar Europa, dus ergens daarna. Rösti was vroeger een typisch boerenontbijt in het Duitstalige deel van Zwitserland. De combinatie van aardappelen gebakken in vet was perfect voor een dag hard werken. Langzaam verspreidde het gerecht zich over de rest van het land en werd het in plaats van een ontbijt een avondmaaltijd, en daarna zelfs een bijgerecht. Pas echt populair werd Rösti in de 19e eeuw, in de tijd van schrijver Jeremias Gotthelf. Hij heeft er zelfs over geschreven. Wel serveerde men toen Rädli-Rösti, een variant gemaakt van aardappelschijfjes. De geraspte variant (Röstiraffel), is pas na Gotthelfs dood ontstaan.