Skip to navigation Skip to main content
Kaasfondue
© Spalder Media Group

Zwitserse kaasfondue is hét gerecht dat je niet mag overslaan tijdens een wintersport in Zwitserland. Zeker niet als je gek bent op kaas! Na een lange ochtend op de latten neerploffen in een knusse berghut en heerlijk knapperig stokbrood of gekookte aardappels dopen in een warme kaasmassa. Bestaat er iets beters dan dat? Kun je niet meer wachten om van dit overheerlijke gerecht te genieten? Ook in Nederland zet je het in een mum van tijd op tafel. In dit artikel vind je het recept voor Zwitserse kaasfondue.

Ingrediënten recept Zwitserse kaasfondue

Tijdens een wintersport in Zwitserland kun je de lekkerste gerechten bestellen. Favoriet bij velen is de Zwitserse kaasfondue. Traditioneel geserveerd in een caquelon (keramische pan), op een speciaal fonduestel met daaronder een warmtebron waarmee je de kaasmassa gedurende de maaltijd kunt blijven verwarmen. Met een fonduevork doop je knapperig stokbrood, gekookte aardappels of groenten in de gesmolten kaas. Het is een machtig gerecht, dat je makkelijk met meerdere personen kunt delen. Iedereen heeft een eigen recept en daarom word je keer op keer weer verrast met nieuwe smaken. Zelf Zwitserse kaasfondue maken is helemaal niet moeilijk. Benieuwd wat je nodig hebt voor dit recept voor kaasfondue? Dit zijn de ingrediënten.

  • 1 kilo geraspte kaas, bijvoorbeeld 400 gram Gruyère, 400 gram Emmentaler en 200 gram Appenzeller
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 milliliter droge witte wijn
  • 30 milliliter Kirsch
  • 1 volle eetlepel maizena
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Snufje nootmuskaat
  • Stokbrood, gekookte aardappels en geblancheerde groenten

Tip: weet je niet zeker welke kaascombinaties het best bij jou passen? De meeste kaasboeren kunnen je daarin een passend advies geven. Bovendien kun je de kaas hier ook meteen laten raspen.

Bereiding Zwitserse kaasfondue

Stap 1: Laat de kaas op kamertemperatuur komen door deze een uur van tevoren uit de koelkast te halen.

Stap 2: Snijd een knoflookteentje door de helft en wrijf daarmee de bodem van de pan in. Voeg nu de olie toe en pers daar het overige knoflookteentje boven de pan uit. Zet de pan op middelhoog vuur en verwarm ongeveer 1 minuut. Blijf roeren en laat de knoflook niet verkleuren.

Stap 3: Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Zodra dit het geval is, voeg je de kaas beetje bij beetje toe. Blijf roeren en laat rustig smelten. Vergeet de bodem niet!

Stap 4: Als alle kaas gesmolten is, los je de maizena op in de Kirsch. Roer het goed door zodat er geen klontjes meer zijn. Eventueel kun je nog een klein beetje water toevoegen als de maizena niet goed oplost. Voeg het mengsel toe aan de gesmolten kaas en verwarm het een aantal minuten goed mee. Langzaam ontstaat er een glanzende, homogene kaasmassa.

Stap 5: Breng de Zwitserse kaasfondue op smaak met vers gemalen zwarte peper en een snufje nootmuskaat. Zet de pan op het fonduestel en steek de warmtebron aan. Serveer met stokbrood, geblancheerde groenten en gekookte aardappels. Eet smakelijk!

Weetje: het aangekoekte restje kaas onderin de pan wordt door de Zwitsers 'les réligieuses' genoemd, oftewel 'de nonnen'. Dit knapperige kaaskorstje wordt door sommige mensen als allerlekkerst bestempeld.

Recept Zwitserse kaasfondue zelf maken thuis
Zin in zo'n overheerlijk pannetje kaasfondue?

Een bijzondere geschiedenis

De kaasfondue is ergens in de achttiende eeuw ontstaan. In de winter waren de huizen vaak ingesneeuwd en slonk de voedselvoorraad in een rap tempo. De kazen werden in de zomer gemaakt, maar die waren in de winter niet echt lekker meer. Daarom werden ze gesmolten en met behulp van de melk van de huiskoe werd er kaassoep van gemaakt. Die at men dan met brood en aardappelen. Deze variant raakte uiteindelijk in de vergetelheid en het recept voor Zwitserse kaasfondue waar wij nu allemaal van genieten, stamt uit de 20e eeuw. Nog een leuk weetje: fondue is afkomstig van het Franse woord 'fondre', wat smelten betekent.

Variëren maar!

Zwitserse kaasfondue smaakt overal anders en dat is omdat iedereen een eigen verhouding kazen en wijn gebruikt. Ook zelf kun je thuis eindeloos variëren. Wil je meer pit? Kies dan voor een combinatie van meer pittige bergkazen of voeg een blauwschimmel toe. Mag het wel wat milder van smaak? Kies dan voor een combinatie van wat zachtere kazen. Met kaas kun je niet snel de fout in gaan dus ga op zoek naar wat voor jou de perfecte combinatie is. Je kunt hier zelfs Nederlandse kazen voor gebruiken! Ook lekker: bak bij stap twee twee plakken in stukjes gesneden bacon of ontbijtspek mee.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.