

Midden maart namen we een kijkje in Gitschberg Jochtal in Zuid-Tirol. Wat een onwijs leuk skigebied is dit! De rust, geweldige uitzichten en de vele knusse hutten maakten een blijvende goede indruk. Naar deze plek keer ik zeker nog eens terug! Of je in maart in Gitschberg Jochtal een beetje lekker kunt skiën? Zeker, kijk maar mee! In dit blog geef ik je een paar gouden tips voor je wintersport in Gitschberg Jochtal.
Skigebied Gitschberg Jochtal
Met ruim 55 km aan pistes is Gitschberg Jochtal het grootste skigebied in het Eisacktal en Wipptal. De afdalingen liggen verspreid over meerdere bergen, tussen 1307 en 2510 meter hoogte. Vanuit de dorpen zoals Vals (1354 m) en Meransen (1404 m) bieden verschillende liften toegang tot de pistes. Vanuit Vals kun je twee kanten op: naar het Jochtal of de Gitsch op. In Meransen begin je bij de Gitschberg en kun je ook de oversteek maken naar het Jochtal. Gitschberg Jochtal – Rio Pusteria in het Italiaans – ligt in de provincie Zuid-Tirol, op een klein uur rijden van de Brennerpas. Het gebied is ook onderdeel van de grootste skiregio ter wereld: Dolomiti Superski. Van alle pistes is 18,5 km blauw, 27,2 km rood en 9,3 km zwart. Omdat het skigebied zich uitstrekt over verschillende bergen en dalen, kun je er zelfs leuke tochten skiën. Gitschberg Jochtal is zeer veelzijdig en biedt genoeg vermaak voor wintersporters van alle leeftijden en niveaus.

In maart naar Gitschberg Jochtal?
Door de hoogte is een bezoekje aan Gitschberg Jochtal een echte verwennerij. Bovenin het skigebied is het nog heerlijk om af te dalen als de temperaturen wat hoger zijn. Vanaf de top heb je uitzicht op het al groen wordende dal, maar dat maakt het niet minder mooi. De toppen zijn nog steeds wit. Wij hadden veel mazzel met het weer tijdens ons bezoekje aan het Zuid-Tiroolse skigebied. Vlak voor onze aankomst is er nog een flinke laag sneeuw gevallen, hierdoor waren de pistes echt perfect!
Dag 1: Gitschberg
Voor gevorderde skiërs zijn twee dagen perfect in Gitschberg Jochtal. Zo kun je beide kanten van het skigebied goed bekijken. Op dag 1 besloten wij om meteen het hoogste punt op te zoeken. We sliepen in Vals, waardoor we bij ons startpunt de optie hadden om beide kanten op te gaan. Op naar de 2510 meter hoge Gitsch. Deze kun je vanuit Vals bereiken met vier gondelliften. In dit deel van het skigebied (de linkerkant van de pistekaart) vind je gondelliften in overvloed. Dat betekende lekker lange afdalingen en genieten van het uitzicht vanuit de lift. En die lange afdalingen, die zijn heerlijk! In principe kun je helemaal afdalen vanaf het hoogste punt (2510 meter) naar Meransen op 1414 meter.
Tijd voor lunch!
Na heel wat heerlijke bochten over de vers geribbelde pistes, was het tijd om een lunchtentje op te zoeken. Er zijn berghutten in overvloed in het skigebied. Uiteindelijk besloten we te stoppen bij de Nesselhütte, een van de meest hooggelegen hutten op de berg. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de besneeuwde toppen van de bergen en we konden zo optimaal genieten van het zonnetje. In Gitschberg Jochtal is het zowel op de berg als in het dal genieten van het beste van twee landen. Enerzijds de Italiaanse keuken, anderzijds de authentieke Oostenrijkse keuken.
De eerste dag in Gitschberg Jochtal in plaatjes





Dag 2: Jochtal
Na een heerlijke eerste dag, waren we heel benieuwd naar de andere kant van het skigebied. Dus, hup omhoog met de Jochtal-gondel, die je naar dit iets kleinere deel van het gebied brengt. Ook hier is het weer prachtig! De pistes zijn iets korter, maar dit deel van het skigebied is wel net gemoderniseerd met een nieuwe lift. Het is dus helemaal geen straf om dezelfde lift meerdere keren te nemen. Vanaf de twee stoeltjesliften kun je vele verschillende pistes nemen – alle kleuren! Ook zijn er aan deze kant van Gitschberg Jochtal veel aanvullende activiteiten voor bijvoorbeeld kinderen en skiklasjes. Zo is er een skimovie-piste en kun je over een leuke funslope skiën. Deze heeft een paar uitdagende bochten en brengt je door een tunnel. De dalafdaling is ook een echte aanrader. Deze brengt je slingerend omlaag en het eerste stuk kun je van drie verschillende pistes afdalen. Je kunt kiezen voor een fijne rode piste; daarnaast zijn er twee zwarte opties voor de skiërs die een beetje uitdaging zoeken!
Hutten, terrassen en lekker eten
Ook hier heb je weer de knusse, traditionele berghutten voor het uitkiezen. Er zijn er maar liefst zes in dit deel van het skigebied. In Gitschberg Jochtal vind je geen gigantische pisterestaurants, maar knusse berghutten. Klein, gemoedelijk en met goed eten. Voor onze eerste korte pauze kozen we voor de Ochsenalm. Het uitzicht is hier weer – je kunt het nu wel raden – oogverblindend! Wauw, vanaf dit punt in het skigebied kun je zowel de Dolomieten als de Italiaanse Alpen bewonderen. Wat een geweldig mooi panorama! Later in de middag stopten we voor een hapje eten bij bergrestaurant Jochtal, want in Italië eet je natuurlijk pizza op de piste. De keuze was reuze en de pizza was overheerlijk. Een echte aanrader! Ook kun je hier, net als bij alle berghutten, superlekker in de zon zitten. Het terras is groot, er zijn genoeg stoelen en je kunt zelfs plaatsnemen in een van de ligstoelen. Liefhebbers van lekker eten zijn in Gitschberg Jochtal aan het juiste adres.
Veel zon, ribbels en genieten in Gitschberg Jochtal, dag 2





Heerlijk rustig + geweldige uitzichten
Uniek aan Gitschberg Jochtal is de ligging. Vanuit het Zuid-Tiroolse skigebied zijn zowel de Italiaanse Alpen als de Dolomieten te bewonderen. In één bergpanorama zie je beide en dat krijg je niet op veel andere plekken te zien. De ruige pieken zijn uniek en vooral met een vers laagje sneeuw kun je er uren naar kijken. Ga dus vooral naar een van de drie platformen (Steinermandl, Gitschberg en Astjoch) om dit uitzicht in je op te nemen. Deze bergen vervelen nooit! Een ander groot voordeel van Gitschberg Jochtal is de rust. Druk op de pistes wordt het nooit; je kunt hier dus in alle rust je bochten draaien. Midden maart, vlak na sneeuwval, zaten wij vrijwel in elke skilift met z’n tweetjes. Rijen bij de liften bestaan niet, en regelmatig kun je helemaal zonder andere wintersporters van de pistes cruisen.

Hoteltip: Valserhof
Wil je een bezoekje aan dit leuke skigebied combineren met wellness en nog meer overheerlijk eten? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een verblijf bij Hotel Valserhof. Dit in Alpinestijl gebouwde hotel is modern, maar sfeervol en wordt gerund door familie Erlacher. De service is uitstekend en het eten zeer culinair. Het eten is echt een highlight in dit hotel: elke avond staat er een hoogwaardig 5-gangen diner voor je op tafel. Daarbij kun je een wijntje bestellen van de uitgebreide wijnkaart. Naast het eten kun je hier ook heerlijk ontspannen in een van de sauna’s, rustruimtes of zwembaden. Een behandeling bijboeken is gemakkelijk en ook een aanrader. Hier kom je volledig tot rust!
Valserhof!




