Wat mij betreft gaan skiën en lekker eten hand in hand. Je bent immers de hele dag actief bezig en laten we heel eerlijk zijn: al die afdalingen maken hongerig. Meer nog dan thuis rond lunchtijd. Soms lijkt het wel alsof je de hele kaart op kunt… Nu kun je in vrijwel alle skigebieden ontzettend lekker eten, maar in een aantal zijn de lunch en het diner een waar culinair festijn. In dit blog heb ik tien skigebieden voor lekkerbekken verzameld. Fijn skiën en lekker eten zijn hier beide een understatement!
Alta Badia - Italië
Laten we beginnen met een van mijn persoonlijke favorieten, Alta Badia. Een prachtig skidal in Zuid-Tirol, omringd door de machtige Dolomieten. Het skigebied van Alta Badia telt 130 km aan pistes, maar tel je daar ook de verbindingen met Val Gardena, Arabba-Marmolada en Val di Fassa bij op, dan komt het aantal al snel op meer dan 500 km. Alta Badia is een plek waar lekkerbekken aan het juiste adres zijn. Je vindt hier ontzettend veel goede berghutten en restaurants, waarvan meerdere bekroond met een Michelinster. Ondanks dat gegeven betaal je hier niet meteen de hoofdprijs voor een uitgebreide lunch of diner. Ook wel fijn. Ook worden er allerlei culinaire events georganiseerd, zoals Gourmet Skisafari en SunRisa. Een paar van mijn favoriete hutten: Rifugio Santa Croce (de ligging!), Ütia de Bioch (de wijncollectie!), Ütia I Tablá (traditioneel), Ütia Piz Arlara en Club Morizino.
Kleinwalsertal - Oostenrijk
Op naar het volgende skidal waar je niet alleen ontzettend fijn kunt afdalen, maar waar ook de innerlijke mens niks tekort komt. Uniek aan het Kleinwalsertal is de ligging. Met de auto kun je er namelijk alleen vanuit Duitsland komen. Kleinwalsertal deelt het skigebied met het Duitse Oberstdorf. Wintersporters hebben hier toegang tot ruim 130 km aan pistes. Overnachten kan in vier sfeervolle dorpen, waar je meerdere leuke restaurantjes vindt. De meesten koken met producten uit het dal en dat proef je. Al die lekkernijen kun je ook zelf mee naar huis nemen. Er zijn meerdere boerderijwinkels waar al dat lekkers te koop is, bijvoorbeeld Berchtold's Bura Lädele, Berghof Baad en Biohof Feuerstein. Culinair genieten op hoog niveau? Dat kan onder andere bij de Walserstuba, Sonnenstüble en Kilian Stuba.
Zillertal Arena - Oostenrijk
De Zillertal Arena is met ruim 150 km aan pistes het grootste skigebied in het Zillertal. De afdalingen liggen verspreid over meerdere bergen, in zowel Tirol als het Salzburgerland. Overnachten kan in Zell am Ziller, Gerlos, Königsleiten, Wald im Pinzgau en Krimml. Voor een feestje na afloop van de skidag ben je hier aan het juiste adres, maar ook voor heerlijk eten op de berg en in het dal. Aan fijne berghutten is geen gebrek in het skigebied. Op het menu kom je veelal Oostenrijkse gerechten tegen, maar ook specialiteiten uit de regio en internationale smaken. Breng zeker een bezoek aan Rosi’s Schnitzelhütte voor de grootste schnitzel die je ooit hebt gegeten. Bij Seppi’s ben je aan het juiste adres voor een lekkere pizza’s en feestelijke beats aan het einde van de middag en de Lamarchalm is de place to be voor de lekkerste gegrilde kippetjes.
Grandvalira Resorts Andorra - Andorra
Vorstendom Andorra is een prachtige bestemming voor een wintersport. Onder de noemer Grandvalira Resorts Andorra hebben de drie skigebieden in het land hun krachten gebundeld. Met één skipas kun je skiën op de pistes van Grandvalira, Pal Arinsal en Ordino Arcalís. Samen goed voor ruim 300 km aan pistes. Naast skiën en snowboarden kun je hier nog veel meer leuke activiteiten ondernemen, maar ook heerlijk eten. Aan leuke hutten en pisterestaurants is geen gebrek en ook zijn er meerdere culinaire excursies waar je aan deel kunt nemen, zoals bijvoorbeeld de sneeuwschoenwandeling naar l’Ovella Negra. Wil je traditionele gerechten uit het land proeven? Dan moet je in de zogeheten borda’s zijn. Proef bijvoorbeeld Trinxat (aardappelen, kool, buikspek) of brossat (zachte kaas). Uiteraard zijn er ook genoeg internationaal georiënteerde restaurants waar je terecht kunt voor Japans of Italiaans.
Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau - Oostenrijk
Op zoek naar een fijn familieskigebied waar je niet alleen fijn kunt skiën, maar ook heerlijk kunt eten? Maak kennis met Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. Het skigebied telt 113 km aan pistes en die liggen verspreid over vier verschillende bergen in twee dalen. Er zijn meer dan genoeg skischolen, een aantal zelfs volledig gespecialiseerd in het lesgeven van kinderen. Tijdens een dag op de pistes kun je neerploffen in allerlei leuke berghutten. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Gipfö Hit op de Schatzberg (traditionele gerechten) en de Böglalm in Inneralpbach (heerlijke kippetjes).
Val Gardena - Italië
Nog zo’n skidal waar je wat lekker eten betreft niks tekort komt is Val Gardena. Vlak bij het hierboven genoemde Alta Badia en met de Dolomiti Superski skipas is de oversteek op ski’s zo gemaakt. Vanuit Val Gardena heb je toegang tot ruim 180 km aan pistes, gelegen aan weerszijden van het dal en op de prachtige Seiser Alm. Aan knusse berghutten en goede restaurants in de dorpen is geen gebrek. Wie wil kan makkelijk zelf een culinaire skisafari samenstellen. Mijn favorieten in dit skigebied zijn Ristorante 'L Muliné en Baita Daniel Hütte. Collega Miranda vult het rijtje aan met Baita Sofie Hütte en Rifugio Emilio Comici.
Obertauern - Oostenrijk
We reizen verder naar het prachtige Obertauern. Dit dorp en skigebied liggen op een hoogte van 1740 meter, bij de Tauernpas. Vanwege de natuurlijke ligging valt er elke winter bovengemiddeld veel sneeuw. Obertauern, ook wel Snowbertauern, behoort tot de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk. Maar, niet alleen voor voldoende sneeuw ben je in dit fijne skigebied met ruim 100 km aan pistes aan het juiste adres. Ook de innerlijke mens komt tijdens de vakantie niks tekort. In de vele berghutten en restaurants kun je terecht voor traditionele gerechten uit Oostenrijk en de regio, maar ook voor internationale smaken. Onze tips zijn de Gamsmilchbar bij de Zehnerkarspitze, Sonnhoff en Edelwissalm. Alle restaurants en berghutten in Obertauern ›
Crans Montana - Zwitserland
In het Franstalige deel van Wallis, op een zonnig hoogplateau boven het Rhônedal, ligt het prachtige skigebied Crans-Montana. De ruim 150 pistekilometers liggen tussen 1500 en 3000 meter hoogte en zijn daardoor zeer sneeuwzeker. Naast heerlijk skiën en tal van leuke activiteiten ondernemen kun je ook ontzettend lekker eten in het skigebied. Het dorp telt 70 restaurants, waarvan twee met een Michelinster (L’Ours en LeMontBlanc). Verspreid in het skigebied kom je 20 pisterestaurants en berhutten tegen. Tips zijn: Chez Erwin, Merbé, la Cabane des Violettes, Chetzeron en Zerodix. Die laatste is ook voor ’s middags rond après-ski tijd een tip. In het centrum van Crans zijn La Rotisserie, de Burger Lounge en Le Continental tips, in het centrum van Montana zijn dat Le Mayen, Casy en Chez Chicco. Alle restaurants ›
Lechtal - Oostenrijk
Het Lechtal is een prachtig dal op de grens van Vorarlberg en Tirol. De grote massa wijkt al snel uit naar bekende dorpen in de buurt, waardoor je hier volop kunt genieten van de rust en prachtige natuur. In het dal liggen meerdere kleine, gemoedelijke skigebieden. Met de skibus sta je zo in Warth am Arlberg, het dorp dat toegang biedt tot de ruim 300 km aan pistes van skigebied Ski Arlberg. Verder kun je hier ook prachtig langlaufen, toerskiën en winterwandelen. In het Lechtal kom je meerdere goede restaurants en leuke hutten tegen. Negen van die hutten zijn ook ’s winters geopend en bijvoorbeeld te bereiken via een mooie winterwandeling. Tips zijn Jausenstation Wase op 1200 meter hoogte, de Gibler Alm op 1208 meter hoogte en de Lechtaler Hexenkessel op 1200 meter hoogte. Alle hutten ›
Les Portes du Soleil - Frankrijk & Zwitserland
Met ruim 600 km aan pistes is Les Portes du Soleil een van de grootste skigebieden ter wereld. Uniek aan deze skibestemming is dat de pistes voor een deel in Frankrijk en voor een deel in Zwitserland liggen. Genieten van lekkernijen uit twee landen dus! De ene dag kun je pauzeren met Franse wintersportgerechten zoals Tartiflette en Croûte au Fromage, de andere dag bestaat de lunch uit Rösti, kaasfondue of raclette. Beter bestaat er dus eigenlijk niet!