Laten we er niet omheen draaien: wintersport is duur, maar hoe zorg je er nou voor dat je zo goedkoop mogelijk een wintersport kunt boeken? Er zijn een aantal tips waardoor je echt voor veel minder geld op skivakantie kunt gaan. Denk aan op tijd boeken, profiteren van vroegboekkorting, kiezen voor een minder populair skigebied of logeren op iets grotere afstand van de pistes. Er zijn heel wat manieren om te besparen op de wintersport. Daarom delen we in dit artikel elf tips waardoor jij goedkoop je wintersport kunt boeken en nog wat bonustips, waarmee je ook tijdens je skivakantie geld kunt besparen.
Goedkoop een skivakantie boeken, dat wil toch iedereen?
Natuurlijk, niemand wil te veel betalen voor de wintersport, maar toch let lang niet iedereen op de kleintjes. Sommige mensen werken het hele jaar keihard voor die één of twee keer vakantie en dan mag het wel wat kosten. Voor anderen is een wintersport een flinke aanslag op het budget en zij proberen een zo goed mogelijke deal te scoren voor de jaarlijkse wintersport. Er zijn veel voor de hand liggende tips, zoals op tijd boeken, maar naast deze tips hebben we ook enkele andere adviezen waardoor je flink kunt bezuinigen en goedkoop op wintersport kunt.
1. Boek op tijd
Wanneer je vroeg boekt, heb je volop keuze en kun je ook nog goedkoop reserveren. Vooral de drukke weken van het wintersportseizoen zijn als eerste volgeboekt en de voordeligste wintersportvakanties zijn vaak snel weg. Op dit moment hebben reisorganisaties al een flink aanbod voor een wintersport in 2024/2025 al online staan en dit kun je nu al boeken. Vaak kun je profiteren van aantrekkelijke vroegboekkortingen wanneer je op tijd reserveert. Zeker na een seizoen waarin we niet konden skiën, staat iedereen te trappelen om de vakantie voor volgend jaar te reserveren. Wees er dus op tijd bij, zodat je profiteert van het grootste aanbod en de beste prijzen.
2. Kies niet voor een populair skigebied
Wanneer je op zoek gaat naar een wintersport in de populaire skigebieden en dorpen zoals bijvoorbeeld Gerlos, Mayrhofen, Sölden of Westendorf, dan zul je al snel wat hogere prijzen zien. Niet zo gek als je bedenkt dat deze skigebieden alles bieden wat de verwende wintersporter zich wenst: veel pistekilometers, moderne skiliften, goede faciliteiten en een gezellig dorp. Maar heb je dat allemaal wel nodig om een fijne wintersport te beleven? Wanneer je ver weg blijft van de massa en kiest voor een onbekender skigebied, kun je vaak veel geld besparen en goedkoop op wintersport.
3. Zoek op prijs, niet op bestemming
Bepaal niet eerst je bestemming, maar laat de prijs leidend zijn in je zoektocht. Veel reisorganisaties bieden deze mogelijkheid en ook bij boekingssites als Booking.com, kun je een breed zoekgebied intypen, bijvoorbeeld Tirol of Zwitserland. Je krijgt dan niet alleen de populaire gebieden te zien, maar ook de plekken waar je misschien nog niet van gehoord hebt en waar je ook een heerlijke wintersport kunt beleven. Sorteer de uitkomst van je brede zoekopdracht op prijs en je ziet de goedkoopste vakanties eerst.
4. Boek in het laagseizoen
Dit is natuurlijk wel echt een inkopper, maar wanneer je de kans hebt, ga dan niet in het hoogseizoen. Dit zijn echt de drukke weken in de skigebieden en de prijzen liggen dan hoog. De laatste weken van januari en maart zijn vaak de rustige weken van het skiseizoen. Ook in de herfst en het voorjaar (april/mei) kun je in de hogere skigebieden prima skiën. In deze periodes kun je vaak goedkope aanbiedingen vinden voor een wintersport. Helaas is dit voor mensen met schoolgaande kinderen geen optie.
5. Kies een klein en onbekend skigebied
Persoonlijk ben ik dol op kleine en onbekende skigebieden. Waarom? Je skiet er vaak gezellig tussen de locals en er zijn veel minder toeristen. Kortom het is er veel rustiger. Bijkomend voordeel is dat de pistes er veel langer goed bij liggen tijdens de skidag en dat rijen voor de liften nauwelijks voorkomen. Het nadeel? Ja, lange tochten skiën in een skigebied met 40 of 50 km is wat lastig, dus je zult wat vaker dezelfde afdaling moeten maken. Iets wat ik persoonlijk niet zo erg vindt; het gaat mij immers om het skiën, niet om 30 verschillende pistes op een dag te kunnen afvinken. Maar het allergrootste voordeel is natuurlijk dat kleinere en onbekendere gebieden meestal een stuk goedkoper zijn.
6. Ga voor een goedkoop wintersportland
De prijzen voor een wintersportvakantie verschillen behoorlijk per land. Zo kan een wintersport naar een goedkoop Frans skigebied aantrekkelijk zijn, maar zijn de kosten voor het eten ter plaatse soms weer flink aan de prijs. Wil je écht bezuinigen op je skivakantie, kies dan een land waar alles goedkoper is: je accommodatie, je skipas en het eten en drinken. Tsjechië en Polen zijn koplopers als het gaat om goedkope wintersportlanden. Maar ook Spanje, Andorra en Italië zijn vaak voordeliger dan de bekende Alpenlanden als Zwitserland en Oostenrijk. Ook bij onze oosterburen, in Duitsland liggen de prijzen over het algemeen wat lager.
7. Boek een kortere wintersport
Natuurlijk is een hele week wintersport, waarbij je zes tot acht dagen kunt skiën fijn. Een paar dagen korter gaan, scheelt een hoop geld. Het is een stuk goedkoper wanneer je drie, vier of vijf dagen gaat skiën. Je bespaart dan op je accommodatie, je skipas en eventueel skiles en /of -huur. Dat scheelt al snel een paar honderd euro. En zelfs al ga je 'maar' drie dagen op wintersport, dan nog voelt het als een week. Wil je heel graag twee keer in het seizoen op wintersport, dan kan twee keer een 'minitrip' een goed idee zijn. Bovendien kan een hele week skiën lichamelijk ook best zwaar zijn. Met een kortere skivakantie heb je nooit die dag dat het allemaal even minder lekker loopt middenin je vakantie 😉.
8. Kies voor een accommodatie verder van de piste of zelfs buiten het dorp
Wil je aan of dichtbij de piste verblijven, dan betaal je vaak een stuk meer dan wanneer je wat verder van het skigebied of zelfs buiten het dorp logeert. Kies bijvoorbeeld voor een dorpje op 10 of 20 km afstand van je favoriete skigebied en ga daar op zoek naar een accommodatie. Je zult zien dat dit een stuk goedkoper is. En ja, je moet 's ochtends dat even iets meer tijd uitrekken om bij de pistes te komen, maar dat went snel genoeg. En heb je mazzel, dan rijdt er zelfs een skibus en kun je de auto lekker laten staan.
9. Vergelijk aanbieders
Heb je eenmaal een wintersport gevonden die je wilt boeken, ga dan reisaanbieders met elkaar vergelijken. Vaak hebben meerdere touroperators dezelfde hotels en appartementen in hun aanbod en kunnen de prijzen behoorlijk verschillen. Het kan zijn dat de ene week wintersport goedkoper is bij reisorganisatie A en de andere week bij reisorganisatie B. Let er ook even op of de prijs in- of exclusief skipas is. Ook kan het zinvol zijn om te kijken wat de accommodatie kost wanneer je deze rechtsreeks boekt. Kortom, niet direct boeken, maar even vergelijken kan je zo tientallen euro's schelen.
10. Boek je wintersport inclusief skipas
Een skipas is altijd een flinke uitgave, zeker wanneer je een hele week op wintersport gaat. Vaak is een pakketreis, waarbij je een wintersport boekt inclusief de skipas, een stuk goedkoper dan wanneer je de verschillende onderdelen los boekt. Dit komt doordat reisorganisaties vaak goede prijsafspraken maken met de accommodatie en de liftmaatschappij. Hier kun je vaak van meeprofiteren. Bereken dit dus even mee wanneer je een prijsvergelijking gaat maken tussen bijvoorbeeld rechtsreeks boeken en via een reisorganisatie. Bij Summit Travel boek je altijd inclusief skipas ›
11. Boek last minute (in het laagseizoen)
Wanneer je mazzel hebt en je boekt vlak voor vertrek, kun je soms profiteren van mooie last minute aanbiedingen. Zowel rechtsreeks als via een reisorganisatie kun je flinke kortingen krijgen wanneer ze graag nog die laatste kamers of appartementen willen verkopen. Maar zoals gezegd: het zijn vaak de laatste kamers, je hebt veelal minder keuze en in het hoogseizoen is er natuurlijk maar weinig aanbod over. Kortom, last minute aanbiedingen zijn vooral aantrekkelijk in het laagseizoen, je kunt dan vaak nog goedkoop een wintersport boeken.
Tips om geld te besparen tijdens je wintersport
Ook tijdens je wintersportvakantie kun je natuurlijk geld besparen als je een beetje oplet. Hierbij een aantal tips:
- Ga niet iedere dag lunchen in een berghut, maar neem wat te eten mee in je rugzak. Zorg voor lekker dingen en wanneer je dit doet op een zonnige dag, is picknicken hartstikke leuk!
- Deel samen een pannetje Kaiserschmarrn of Käsespatzle tijdens het middageten. De porties in bergrestaurants zijn vaak gigantisch en niemand kijkt raar op wanneer je samen smikkelt uit één pannetje.
- Boek vooraf online alvast je skimateriaal en skiles, dit is vaak een stuk goedkoper dan wanneer je dit ter plaatse regelt.
- Neem een flesje drinken mee en een chocoladereep. Zo hoef je niet voor elk drankje of hongerklop naar een duur terras. Wil je niet met een rugzak skiën, dan kun je ook een linnen tasje ophangen met wat eten en drinken bij bijvoorbeeld het bergstation van de gondel.
- Kook 's avonds gezellig zelf in je appartement. Gewoon lekker in je chillpak de keuken in voor een simpele pasta of een vullende stampot.
- Wanneer je in een hooggelegen ski-oord verblijft, zijn de prijzen in de supermarkt soms behoorlijk hoog. Wat basisboodschappen meenemen uit Nederland kan veel geld schelen.
- Boek vooraf online je skipas. In sommige gebieden krijg je dan korting. Bedenk ook goed of je hele dagen wilt skiën en of je echt elke dag gaat. Anders kan enkele dagen een halve dagpas kopen ook een optie zijn.