Skip to navigation Skip to main content
Kind Op Slee
© Spalder Media Group

Wintersport met baby

Op wintersport met een baby klinkt uitdagend en fantastisch tegelijk. Als fervent wintersporter wil je je kroost natuurlijk zo snel mogelijk laten kennismaken met de sneeuw en daarnaast jouw passie voor wintersport met je kind delen. Het liefst wil je je baby grootbrengen met een jaarlijkse wintersporttraditie en het eerste zaadje nu gaan planten. Hoe je een wintersportvakantie met een baby voorbereidt en er een ontspannen skivakantie van maakt, lees je op deze pagina.

Alles over een wintersportvakantie met een baby

Tijdens een eerste wintersport met baby, komt je kindje voor het eerst in zijn of haar leven oog in oog met de sneeuw te staan. Alleen al de frisse gezonde berglucht met een winters zonnetje zijn heerlijk voor een baby! Veel meters op ski's zul je die week niet maken, maar wat dacht je van heerlijke sneeuwwandelingen maken met je baby op je buik in een draagtas? Of al rijdend en glijdend met de kinderwagen door het mooie winterse landschap stappen? Vervolgens op zoek naar een cafeetje om samen op te warmen met melk voor de baby en een kop koffie voor jezelf. Een kind kan je niet vroeg genoeg meenemen richting de bergen, toch?

Maar hoe valt het zo te organiseren dat er ook oppas of opvang voor de baby is, zodat papa en mama misschien ook nog aan skiën toekomen? Welke bestemmingen zijn leuk met een baby als je niet gaat skiën en is een familiehotel, huisje of chalet het handigst? Wat voor kleding en spullen zijn handig om mee te nemen voor de baby? Met een baby op wintersport vereist de nodige voorbereiding zodat jullie allemaal optimaal kunnen genieten op vakantie. Op deze pagina vind je alles waar je aan moet denken als je op wintervakantie wilt met een baby.

1000396 -

Een ontspannen wintersportvakantie met een baby

Om er een geslaagde en bovenal ontspannen wintersportvakantie van te maken, is het ontzettend belangrijk om goed rekening met je baby te houden. Tijdens de wintersport zijn er nog meer prikkels te verduren. Ineens is er een nieuwe omgeving en moet je kindje omgaan met kou, zon, hoogteverschil en nog meer verschillende mensen en gezichten. Daarom is een baby ook op wintersport erg gebaat bij de bekende 3 R's: rust, regelmaat en reinheid. Vakantie of niet, de vaste slaapjes zijn belangrijk. Probeer daarom zoveel mogelijk het ritme van thuis aan te houden, ook al loopt dat soms helemaal anders. Vergeet daarbij ook jezelf niet. Ook jij moet wennen aan de nieuwe omgeving en daar kan de baby weer onrustig van worden. Door niet te veel te willen doen op een dag, help je je baby en jezelf om er een ontspannen en zorgeloze wintersportvakantie van te maken. En een succesvolle wintersport met baby, betekent ook een volgende! Wie weet staat jouw kleine hummel over een paar jaar ook op de lange latten.

1000396 -  (2)

Wat is de beste periode voor een wintersportvakantie met een baby?

Baby's zijn niet gewend aan de vrieskou in de wintersportlanden. Je kleintje ligt bovendien voornamelijk stil en heeft niet de lichaamsbeweging die jij hebt. Daarom is het kiezen van de juiste periode essentieel voor een zorgeloze wintersport met een baby. In december gaat de winter officieel van start. De dagen zijn kort en de kans op strenge vorst neemt flink toe. Ook januari is een echte wintermaand met lage temperaturen. Beide maanden zijn daarom minder aan te bevelen voor een wintersport met baby. In februari wordt de temperatuur al wat aangenamer, hetzelfde geldt voor maart. In november, april en mei kunnen de sneeuwcondities wisselend zijn, maar ben je sneller verzekerd van een aangename temperatuur. Dat is lekker vertoeven voor je baby, naast dat deze maanden de rustigste wintersportmaanden zijn. En wil je ook in die maanden verzekerd zijn van voldoende sneeuw? Kies dan gewoon voor een sneeuwzeker skigebied!

1000396 -  (3)

Hoogte van skigebied voor een wintersport met een baby

Moet je rekening houden met de hoogte van het skigebied als je op wintersport gaat met baby? Het antwoord is ja. Je kunt prima tot 2000 meter hoogte gaan zonder dat je kleintje last krijgt van hoogteziekte, maar, als je naar een hoger gelegen skigebied wilt, dan moet je je kindje eerst vier dagen laten acclimatiseren tussen de 1000 en 2000 meter hoogte. Vanaf 2500 meter hoogte kunnen kinderen en ook volwassenen last krijgen van hoogteziekte.

1000396 -  (4)

Familievriendelijke skigebieden voor een wintersport met baby

Met een baby hoef je niet per se naar een kindvriendelijk skigebied te gaan. Nu je kind nog zo klein is, kun je eigenlijk overal heen. Zelfs naar een uitdagende wintersportbestemming. Dat wordt pas een ander verhaal als je kind leert skiën, dan is een kindvriendelijk skigebied wel aan te bevelen. Belangrijker is dat er ook voldoende te doen is buiten de pistes. Houd wel rekening met het aantal pistekilometers. Groot is onwijs leuk, maar soms is een klein skigebied fijner. Je ontmoet elkaar eenvoudiger ergens op de berg en ook kan de skiënde helft tussen de middag makkelijk terugkomen om gezamenlijk te lunchen of om de oppas af te wisselen. Geen zin om al te ver voor te rijden? Kijk dan eens naar skibestemmingen dicht bij huis. Er zijn genoeg fijne bestemmingen voor een wintersport met baby!

Wil je wat meekrijgen van wat er allemaal op de piste gebeurt als jij met je hummeltje ‘aan de kant zit’? Dan is een wintersportdorp met een oefenweide of dalafdaling in het dorp ook heel leuk om te zitten en kijken. Je skiënde partner kan dan makkelijk naar beneden komen tussen de middag om nog gezamenlijk te kunnen lunchen. Kijk ook of het mogelijk is om samen met de baby een gondellift omhoog te nemen. Wellicht is er bij het beginpunt op de piste een fijn restaurant met een terras waar jullie je samen kunnen vermaken. Onder andere hebben deze wintersportbestemmingen een oefenweide in het centrum: Westendorf, Willingen, La Norma, St. Vigil in Enneberg, Savognin, Les Gets, Piesendorf, Grundlsee, Söll, Itter, Dachstein, Kühtai, Kaprun en Wolkenstein.

1000396 -  (5)

Wandelen op wintersport met je baby

Gek op wandelen? Er is niets mooiers dan in een winterwonderland te winterwandelen met een baby. Op bijna elke wintersportbestemming zijn er mooie winterwandelroutes. Het is aan te raden om dit wel vooraf even te checken. Het aanbod is in het ene dorp groter dan het andere. Kijk naar paden zonder al te veel hoogteverschil en waar je gemakkelijk kunt wandelen met een draagtas of kinderwagen. Kijk ook even naar de banden van je kinderwagen. Hebben die voldoende profiel? Er zijn ook speciale kinderwagenski’s, waarmee je kinderwagen makkelijk door de sneeuw glijdt. Zonder scheelt het als je de voorwielen van de kinderwagen vastzet. Doe zelf goede wandelschoenen of snowboots aan, eventueel met spikes voor meer grip.

Voor niet-skiënde wintersporters is het fijn om naar een wintersportbestemming te gaan waar een gezellig dorpscentrum is om doorheen te wandelen. Een paar leuke winkels en cafés of terrassen om neer te strijken maken de wintersportvakantie voor een niet-skiër ook gezellig. Enkele tips:Davos,Lenzerheide,Lech am Arlberg, Kitzbühel,Wörgl, Brixen,Morzine,Les Gets, Livigno enOrtisei.

1000396 -  (6)

Oppas

Samen met je partner skiën was tot nu toe waarschijnlijk steeds mogelijk, maar met een gezinsuitbreiding wordt de (jaarlijkse) wintersportvakantie anders. Wie zorgt er voor jullie kindje als jullie samen willen skiën? Voor de niet-skiënde papa of mama kan het een lange en eenzame dag of vakantie worden! Je kunt overwegen om met een bevriend gezin op wintersport te gaan, zodat jullie gezamenlijk de zorg over de kinderen op jullie kunnen nemen. Met de familie op wintersport is ook erg gezellig en handig voor een helpende hand. Er is vast een opa, oma, oom of tante die af en toe op wil passen. Als er nog meer kleine neefjes en nichtjes mee zijn, kun je in koppels de verzorging van de kinderen doen en zo samen tijd doorbrengen.

1000396 -  (7)

Skigebieden met (gratis) kinderopvang voor een baby

Ook als je alleen met je partner en baby op wintersport gaat zijn er mogelijkheden om toch samen te skiën. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor skigebieden met kinderopvang, waar jullie je baby veilig uit handen kunnen geven. Zelfs voor een paar uur per dag is er opvang mogelijk. Let op dat baby’s niet bij elke kinderdagopvang of crèche worden ontvangen. Vaak zijn kinderen vanaf een leeftijd van 1 jaar of 14 maanden welkom. Bij crèches waar jonge baby's van een paar maanden oud wel worden opgevangen, is het vaak maar voor een paar uur. Overweeg je kinderdagopvang voor je baby, deze skigebieden in Oostenrijk bieden (gratis) kinderopvang. In Frankrijk kan een baby naar de crèche in Châtel vanaf 2,5 maand oud en in het Franse Les Menuires vanaf 3 maanden. In het Zwitserse Laax zijn baby's vanaf 6 maanden welkom bij het kinderdagverblijf. Sommige hotels beschikken ook over een opvang of oppas die de kleine voor een uurtje of langer kan verzorgen. Dit vind je wel eens bij speciale familie- en kinderhotels.

1000396 -  (8)

Kindvriendelijke accommodaties voor een wintersport met baby

Wat voor accommodatie het prettigst is voor een wintersport met een baby ligt geheel aan je eigen wensen en voorkeuren. Iedere soort accommodatie heeft plus- en minpunten. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Het voordeel van een vakantiehuis, chalet of appartement is dat je over een eigen keuken beschikt. Zo kun je makkelijk zelf hapjes maken en ben je flexibel om te eten wanneer het jullie en de baby uitkomt. En wil je wel deze optie, maar niet zelf koken, kies dan voor een catered chalet. In een chalet of huisje is het over het algemeen rustiger dan in een appartement of hotel. Wanneer je baby een kleine nachtbraker is, heeft niemand daar last van. Bovendien kan een baby dan vaak op een eigen kamer slapen, mocht je dat fijn vinden. Verder kun je volledig je eigen ritme bepalen en ben je niet gebonden aan de eetmomenten die het hotelrestaurant bepaalt. Handig is om vooraf ook even te kijken welke babyspullen er al aanwezig zijn. Dat scheelt weer een hoop gesjouw!

1000396 -  (9)

Het grote voordeel van een hotel is dat je op je wenken bediend wordt en het echt vakantie is. Je hoeft niet zelf te koken en af te ruimen, al kan een keerzijde wel zijn dat je niet altijd zelf voor je baby een hapje kunt maken. Dit hangt helemaal af van de geboden faciliteiten van het hotel waar je overnacht. Een flessenwarmer en thermosfles met heet water meenemen bieden uitkomst! Een ander nadeel kan zijn dat je aan de hotelkamer gekluisterd bent tijdens de middagdutjes en ’s avonds als de baby naar bed gaat. Tenzij je een speciale babyfoon app gebruikt of beschikt over een babyfoon die door de dikke hotelmuren nog steeds een goed signaal geeft. Daarnaast zijn hotelkamers over het algemeen niet zo groot en kan een babybedje de weg in de hotelkamer al snel blokkeren. Speciale baby- en kinderhotels zijn een perfecte uitkomst voor een onbezorgde wintersportvakantie.

1000396 -  (10)

Er zijn diverse baby- en kinderhotels speciaal ingericht op kleine kinderen. Omdat je al heel wat spullen moet meenemen op wintersport, voorzien kinderhotels in verschillende baby- en kindervoorzieningen. Sommige familiehotels bieden een heel kinderpakket met spullen zoals een kinderstoel, kinderbedje, beddengoed, babybadje, luieremmer, babyfoon, aankleedkussen, flessenwarmer, kinderservies, slabbetje, kinderwagen, buggy, slee etc. Afhankelijk van het hotel bieden ze ook nog een speelruimte, (gratis) opvang of een babysitter, zwembad en wellness. Bekijk bijvoorbeeld deze kinderhotels:

1000396 -  (11)

Een vakantiepark biedt allerlei handige faciliteiten voor gezinnen met jonge kinderen. Babyspullen zijn vaak voorhanden zodat je die zelf niet mee hoeft te nemen en vakantieparken liggen vaak gunstig ten opzichte van de piste. Daarnaast beschikken ze vaak over een restaurant, zwembad of zwemparadijs, wellness en een kinderclub of animatie voor de kinderen. Naast deze voordelen is een ander pluspunt dat je op een vakantiepark makkelijker allemaal een eigen accommodatie kunt huren. Bijvoorbeeld als je gaat skiën met een vriendengroep, grote familie of met verschillende gezinnen. Zie hier diverse vakantieparken en vakantiehuisjes in de sneeuw:

1000396 -  (12)

Wintersportkleding voor je baby

Je baby warm aankleden tegen de kou is een must als je met je kleintje in de winter richting de bergen gaat. Je baby ligt of zit voornamelijk stil, terwijl jij warm wordt van de lichaamsbeweging van het wandelen en bezig zijn. Kleed je baby daarom goed aan tegen de vrieskou en let daarbij vooral op een warm hoofd, warme oren, warme handen en warme voeten. Controleer regelmatig – met warme handen – in het nekje van je kindje of dit nog warm genoeg aanvoelt. Wanneer je ergens naar binnen gaat voor een warme chocolademelk met Apfelstrudel, dan trek je een laagje kleding uit zodat je kindje daarna weer lekker warm naar buiten kan de frisse berglucht in. Denk erom niet uren buiten te blijven met een baby. Een baby beweegt nauwelijks en raakt daardoor sneller onderkoeld. Vaak zijn de warmste momenten op de dag tussen 11:00 en 15:00 uur. Ga bij voorkeur dan naar buiten. Lees hier welke wintersportuitrusting een baby nodig heeft:

Wollen onderkleding is heerlijk warm en ademend voor een baby die nog niet veel beweegt. Wol reguleert goed de warmte. Denk aan een boxpakje of een romper van Merinowol met lange mouwen waar de baby een warme maillot en warme slofjes bij draagt. Voor een bewegende baby volstaat thermokleding ook prima. Een fleecevest is ook aangenaam warm. Over de onderkleding doe je een skipak of sneeuwpak.

1000396 -  (13)

Je kindje zal die wondere witte wereld vast fascinerend vinden. Hij of zij zal alle zintuigen willen gebruiken om de sneeuw te voelen en te proeven als je hem of haar in de sneeuw zet. Zorg daarom voor een watervast skipak, zodat natte sneeuw en kou niet door de broek heen kunnen dringen en je kindje acuut genezen is. Voor een pasgeboren of jonge baby is een schattig berenpakje of fleecepakje heerlijk zacht en comfortabel. Skipakken kunnen soms heel stug zijn voor hele kleintjes en zijn niet nodig zolang ze niet in de sneeuw rollenbollen. De voetjes hou je warm met gevoerde winterslofjes met daaronder een maillot. Voor iets oudere en meer bewegende baby’s is een eendelig skipak, waarbij de jas en broek aan elkaar vast zitten, geschikt. Een ideaal skipak is warm, waterdicht, winddicht en ademend. Sneeuwpakken waar wanten en sloffen aan vast zitten als een flap zijn heel handig. Je doet makkelijk de handen en voeten van je kindje in deze flappen. De skipakken vanLodger zijn hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld van.

1000396 -  (14)

Belangrijk is dat alles lekker warm is en blijft, dus ook het hoofd, de oren, handen en voeten. Het hoofdje en de oren hou je warm met een muts en capuchon. De handjes met wanten waar alle vingertjes bij elkaar zitten en de voeten met een warme maillot met gevoerde winterslofjes. Loopt je kindje al of doet hij zijn eerste stapjes in de sneeuw, dan zijn winterlaarsjes of snowboots een musthave. Daarnaast is een nekwarmer ideaal voor kleine kinderen in plaats van een sjaal.

Handige spullen om mee te nemen voor een baby op wintersport

Heel leuk, een baby mee op wintersport. Maar hoe vervoer je je baby vervolgens door de sneeuw? We hebben een aantal handige spullen op een rijtje gezet die deels uit eigen ervaring erg handig zijn om mee te nemen voor een baby op wintersportvakantie.

Een draagzak of draagdoek is fijn voor de baby en voor jezelf. Je hebt je handen vrij en de baby blijft lekker warm tegen jouw lichaam. Let op dat de beentjes en voetjes wel makkelijk koud kunnen worden.

1000396 -  (15)

Neem je de kinderwagen mee, koop of huur dan kinderwagenski’s. Deze speciale kleine ski’s zet je met een handomdraai onder de voorste wielen van de kinderwagen, zodat deze heel makkelijk door de sneeuw glijden. Zonder kinderwagenski’s is het aan te raden de voorwielen vast te zetten. Een mountain buggy met één voorwiel werkt ook goed in besneeuwde gebieden en zelfs daar kun je een enkele ski aan vastmaken. In de reiswieg van de kinderwagen of in de wandelwageninzet ligt of zit je kindje wel redelijk beschut, maar het dunne laagje stof isoleert verder niet waardoor een baby snel onderkoeld raakt. In Scandinavische landen wordt daarom ook wel een babynest voor in de kinderwagen gebruikt. Gebruik anders een warme voetenzak in de kinderwagen met een extra fleecedeken. Bij voorkeur een wollen voering, zodat de temperatuur van de baby makkelijk gereguleerd wordt in koudere en warme weersomstandigheden. De regenhoes van de kinderwagen beschermt goed tegen vocht, kou en wind en is daardoor een onmisbaar onderdeel van de kinderwagen. Neem de kinderwagen ook altijd mee naar binnen als je ergens koffie gaat drinken, want je wilt je baby niet in een ijskoude kinderwagen leggen. En vergeet de kinderwagen niet op de rem te zetten in de sneeuw voordat je kinderwagen met kind en al wegglijdt!

1000396 -  (16)

Een slee is handig als je kindje al kan zitten, al kan je dan minder bagage en verzorgingsspullen meenemen. Kies bijvoorbeeld voor een babyslee, die vanaf ongeveer 6 maanden te gebruiken is of een slee met duwstang met een warme teddy sleezak erbij. Of een houten slee met een rugleuning en warme voetenzak plus een schapenvachtje eronder. Er bestaat zelfs een tweelingslee, waarbij de slee aan beide kanten een rugleuning heeft. Een opvouwbare slee is zeker aan te bevelen. Dit scheelt zowel ruimte in de auto als in de opbergruimte thuis.

1000396 -  (17)

De frisse en droge berglucht zorgen al snel voor droge, schrale wangetjes. Smeer de wangen van je baby daarom regelmatig in met een gezichtscrème. Overdag in de zon smeer je de baby in met zonnebrandcrème (minimaal factor 30) en een lippenbalsem met beschermende factor. De zon reflecteert in de witte sneeuw, waardoor een teer babyhuidje snel verbrandt. Ook de oogjes van een baby dienen goed beschermd te worden met een goede zonnebril of sneeuwbril. In combinatie met een petje of hoedje scherm je de baby goed af tegen de felle zon. Neem daarnaast je eigen vertrouwde babyvoeding mee op vakantie. Skigebieden beschikken over het algemeen over kleine supermarkten waar babyvoeding niet altijd goed verkrijgbaar is of uit een zeer beperkt assortiment bestaat. Voor kleine speenliefhebbers kun je maar beter een aantal extra spenen meenemen, want je wilt echt niet zonder speen komen te zitten.

1000396 -  (18)

Inpaklijst voor een wintersportvakantie met je baby

Welke spullen moet je inpakken en aanschaffen voor je baby’s eerste wintersportvakantie? Handige dingen die je kan meenemen zijn hierboven al opgesomd. Wat staat er verder op de checklist voor een baby om mee te nemen op wintersport naast de ‘gewone’ babyspullen die mee moeten? Naast de algemene paklijst voor jezelf en de inpaklijst voor kinderen voor een wintersportvakantie, neem je in ieder geval deze spullen mee voor je baby:

  • Reiswieg of autobed voor in de auto (ook te huur)
  • Kinderwagenski’s (ook te huur)
  • Babydraagzak of draagdoek
  • Voetenzak
  • Schapenvachtje
  • Kinderwagenregenhoes
  • (opklapbare) Slee
  • Extra fleecedeken voor in de kinderwagen en/of bedje
  • Skipak/sneeuwpak
  • Winterjas
  • Thermokleding of wollen boxpakje of wollen romper met lange mouwen
  • Maillot
  • Fleecevest
  • Wanten
  • Muts
  • Sjaal of nekwarmer
  • Snowboots
  • Warme sokken en sloffen
  • Zwemkleding
  • Zonnebril
  • Petje/hoedje
  • Zonnebrandcrème
  • Gezichtscrème voor droge huid
  • Lippenbalsem
  • Babyvoeding
  • Emmer en schepje om in de sneeuw te spelen
  • Gehoorbescherming voor bij de après-ski
  • Oude handdoek om sneeuwresten van de kinderwagen te halen
1000396 -  (19)

Met je baby de piste op?

Je ziet het wel eens, ouders op de ski’s met hun baby achterop de rug of voorop in een draagtas. Hoe goed je ook kunt skiën en hoe goed je de techniek ook beheerst, een ongeluk zit in een klein hoekje. Bovendien loop je altijd risico om aangeskied te worden. IJzige stukken of een hobbel of kuil die je net over het hoofd hebt gezien, vormen een groot gevaar voor jou en je baby. Daarnaast ben jij in beweging en heb je niet zo’n last van de kou, maar zit je kindje de hele tijd stil en kan onderkoeld raken. Wat je wel kunt doen is met de gondel de berg op naar een leuke hut. Doe dit wel vooral op warme dagen. Bovenop de berg is het nog kouder dan in het dal!

1000396 -  (20)

Met een baby, dreumes, peuter en/of kleuter op wintersport

Ben je zowel met een baby als met een dreumes, peuter of kleuter op wintersport, dan is een familieskigebied of kindvriendelijk skigebied van groter belang. Kies bij voorkeur voor een wintersportbestemming met een oefenweide in het dorp. Het is ontzettend leuk om samen met je baby, dreumes, peuter of kleuter rond de oefenweide te zitten en te spelen en sleeën in de sneeuw. Tegelijkertijd kun je nog andere skiërs zien. Zoals je peuter die sneeuwpret heeft bij een kinderland of je kleuter die aan het oefenen is met skiën in een skiklasje. Lees hier meer over op wintersport met een peuter,wintersport met een kleuter en op wintersport met kinderen.

1000396 -  (21)