Flims Laax Falera in het kort
-
Hoogte: 779 - 3018 meter
-
Groot en bruisend skigebied met veel winterse en indoor activiteiten
-
Paradijs voor snowboarders, freestylers en freeriders
-
Sneeuwzeker en veel zon
De drie dorpen Flims, Laax en Falera vormen samen een van de grootste skigebied van Graubünden, met 214 km aan aaneengesloten pistes. Alle dorpen hebben zo hun eigen doelgroep: Flims trekt voornamelijk sportieve skiërs, snowboarders en freeriders logeren in freerideparadijs LAAX. Falera is het kleinste dorp, waar vooral families komen en wintersporters die op zoek zijn naar een idyllisch bergdorp. Flims Laax Falera biedt zowel voor beginners als gevorderden vele mogelijkheden en is bovendien zeer sneeuwzeker. Ruim 70% van de pistes ligt boven de 2000 meter hoogte.
Flims Laax Falera: een wintersportresort voor jong en oud
Voor beginners liggen er tal van blauwe afdalingen in het skigebied Flims Laax Falera. Voldoende mogelijkheden dus om rustig bochten te draaien op niet al te lastige hellingen. Gevorderde skiërs kunnen zich gemakkelijk meerdere dagen vermaken op het grote aanbod aan rode en zwarte pistes. Een van de hoogtepunten is de afdaling van de Vorabgletscher (3018 m). Vanaf dit hoogste punt van het skigebied kun je een afdaling van maar liefst 17 kilometer maken! Voor freestylers en snowboarders is LAAX een waar walhalla met 5 funparks, een monsterpipe en een boardercross bij Crap Sogn Gion. Freeriders kunnen zich uitleven op ruim 40 km aan off-piste afdalingen. Met name het gebied rond Cassons (2675 m) is zeer geliefd.
Scroll verder voor meer informatie over Flims Laax Falera
Flims Laax Falera - 220,8 km
Dicht- Blauw 88 km
- Rood 87 km
- Zwart 20 km
- Ski routes 25,8 km
Berg: 0 cm
Dal: 0 cm
- Sleepliften 7
- Stoeltjesliften 8
- Gondels 10
- Treinen 0
- Gletsjer Ja
- Snelheid 46116 p/uur
Sneeuwzekerheid Flims Laax Falera
5 snowparks in freestyle-resort LAAX
LAAX is de thuisbasis van beginnende en professionele freestylers en snowboarders, waar elk jaar de belangrijkste snowboardevenementen van Europa zijn. In dit walhalla vind je de grootste superpipe van Europa, een pro-kickerline van Olympisch formaat en meer dan 90 hindernissen, verdeeld over vijf snowparks. “The Beast”, de grootste superpipe van Europa ligt in het legendarische NoName snowpark. Met een lengte van 200 meter, een breedte van 22 meter en een hoogte van bijna zeven meter is dit beest de droom van iedere freestyler. Voor het oefenen van de eerste sprongen is de minipipe geschikter. Het Free60 snowpark is de place to be voor freestylers die graag de poeder in duiken. De ingesneeuwde houten schansen staan naast de piste van Crap Sogn Gion richting Plaun. Het funpark wordt niet geprepareerd, maar in zijn natuurlijke staat gelaten. Oefen je liever op het droge met een zachte landing, dan kun je je eerste sprongen en tricks binnen uitproberen in de indoor Freestyle Acadamy in LAAX.
Freeriden en toerskiën in Flims Laax Falera
Freeriders hebben in Flims Laax Falera 12 geel gemarkeerde freeride routes tot hun beschikking die gepatrouilleerd en lawinevrij worden gemaakt. De langste freeride-route (nr. 84) begint bij Crap Masegn en gaat helemaal naar het dorp Falera. Een hele populaire route die je met wat extra inspanning bereikt, begint op de Vorab Pign (nr. 77) richting Fuorcla. Wat meer afgelegen routes zijn bij Naraus (nr. 71 en 72) en vanaf Fuorcla da Sagogn naar Lavadinas (nr. 86). Uiteraard is het bij freeriden van belang om over de juiste uitrusting en belangrijke basiskennis te beschikken. In zo’n populair freeride resort is er dan ook een heuse freeride- en lawinecursus te volgen. De Bergsportschule Grischa biedt in Flims freeride- en lawinecursussen aan. Lawinereddingen worden geoefend bij het Avalanche Training Center (ATC), dat bij het middenstation van Plaun is gevestigd. Voor toerskiërs zijn er in het skigebied zeven skitours te maken. De langste heeft een lengte van bijna 21 km en is optioneel te boeken met een overnachting. De kortste skitocht is ruim 4 km.
Uitgebreide mogelijkheden voor een wintersport met kinderen
LAAX beschikt over het ‘Families Welkom’ keurmerk, dat skigebieden ontvangen wanneer er optimale faciliteiten voor gezinnen met kinderen zijn. Alle drie de dorpen hebben een eigen Ami Sabi kinderland in het dal waar de kleine skiërtjes kunnen oefenen en waar zelfs kleintjes onder de 4 jaar terecht kunnen. Bovendien beschikken Flims en LAAX beide over een kindercrèche, welke naast het dalstation gevestigd zijn. Vanaf de Vorab (2570 m) naar Plaun, bij Foppa en rond Crest la Siala en Alp Dado zijn er genoeg blauwe afdalingen voor beginners en gezinnen met kleinere kinderen.
Nachtskiën in LAAX
In Flims Laax Falera stopt de skidag niet aan het eind van de middag. In LAAX kun je avondskiën op de verlichte piste 64 van Crap Sogn Gion naar LAAX Murschetg. Gevorderde skiërs en snowboarders kunnen zich aanmelden voor een bijzondere afdaling bij volle maan onder leiding van een team, inclusief diner.
Langlaufen in Flims Laax Falera
De regio Flims Laax Falera heeft een gevarieerd netwerk met 62 km aan langlaufloipes, zowel klassiek als skating. Deze loipes liggen in de regio Bargis, Flims, Plaun, Sagogn en Trin. Wie niet genoeg kan krijgen van langlaufen kan de twee verlichte nachtparcoursen meepakken. Elke dinsdag-, woensdag- en donderdagavond zijn de Sagogn Praun en Trin Prada-loipe vanaf 18:00 uur geopend.
Wandelen: overdag en in het maanlicht
Wandelaars vinden in Flims Laax Falera zo'n 100 km aan geprepareerde wandelroutes van verschillende niveaus: van rustig wandelen door het dal, tot hiken door de ongerepte natuur of een trekking in de bergen. Je kunt ook deelnemen aan diverse georganiseerde tochten en tours. Een tip is de culinaire trail vanuit Flims, waarbij je van restaurant naar restaurant wandelt en geniet van culinaire hoogstandjes onderweg. Ook kun je samen met een gids sneeuwschoenwandelen. Voor een lange, sfeervolle winterwandeling in het donker loop je het Lantaarnpad van Falera naar LAAX (3,6 km). Liefhebbers van Nordic Walking komen op de drie daarvoor bestemde routes aan hun trekken.
Werelderfgoed Sardona over het ontstaan van de Alpen
Heb je je altijd afgevraagd hoe de Alpen zijn ontstaan? Er bestaan weinig plekken ter wereld waar je zo goed kunt zien hoe het Alpengebergte is ontstaan dan in de regio boven Flims. De Tectonic Arena Sardona is met een oppervlakte van 32.8000 hectare erkend door UNESCO als Werelderfgoed. Breng een bezoek aan het bezoekerscentrum bij de Segneshütte of maak een sneeuwschoenwandeling onder begeleiding van een professionele GeoGuide. Het bezoekerspaviljoen is dagelijks gratis geopend om een kijkje te nemen in de geschiedenis over het ontstaan van Europa’s grootste gebergte.
Rodelen in Flims Laax Falera
Een middag of avond rodelen is leuk voor het hele gezin. Neem de 3 kilometer lange route van Foppa naar Flims. In Flims kun je twee keer per week ‘s avonds rodelen op verlichte pistes. Dit is te combineren met een kaasfondue in een van de bergrestaurants in Foppa, Casa Berendi, Tegia Curnius of in Tegia Larnags. Andere rodelpaden gaan vanuit Curnius naar Falera (3,5 km) en vanaf Nagens naar Scansinas (1,5 km).
Indooractiviteiten bij slecht weer
Ook bij slechter weer of wanneer je geen zin hebt om de piste op te gaan, is er een breed scala aan indooractiviteiten in Flims Laax Falera. Flims beschikt over flink wat opties, zoals een bioscoop, overdekt zwembad, indoor minigolf, yoga, curling en een sportcentrum. Dit sportcentrum Prau la Selva heeft een ijsbaan, fitness, schietbaan en solarium. Ook in LAAX kun je terecht om te fitnessen of potje squashen of zoals eerder benoemd kunnen freestylers zich uitleven bij de indoor Freestyle Acadamy. Schaatsen kan zowel binnen als buiten op de ijsbanen in Flims en Falera of op natuurijs op de Laaxersee. Bovendien zijn er veel wellnesshotels te vinden in de regio Flims Laax Felara voor pure ontspanning.
Highlight: Ruinaulta, de Grand Canyon van Zwitserland
Een van de hoogtepunten van Flims Laax Falera ligt niet in het skigebied zelf. De 13 kilometer lange en 400 meter diepe Ruinaulta kloof (Rijnkloof) is een échte must see. De bizarre rots- en steenformaties zijn meer dan 10.000 jaar geleden ontstaan door een reusachtige lawine. Sindsdien is de rivier Voor-Rijn zich een weg door het gesteente gaan banen, wat voor een prachtig natuurspektakel heeft gezorgd. De kloof, die bekendstaat als de Grand Canyon van Zwitserland, is vanuit Flims te voet of per toer-/langlaufski's bereikbaar. Vanaf het Flims Waldhaus loopt er een route naar het uitkijkplatform "Il Spir". Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Voor-Rijn en de Ruinaulta. Op vijf minuten afstand ligt restaurant Conn, waar lokale gerechten worden geserveerd.